Oni o nama

Maja HrgovićPrije tjedan dana, za vikend, bila sam u rodnom Splitu, u posjetu roditeljima. U subotu ujutro, netom prije Gay Pridea, mater se vratila iz obližnjeg Keruma s tri paketa jaja kupljenih na akciji, naslonila se na kuhinjski stol i duboko uzdahnula kao da se sprema odrecitirati "Lijepu našu" pa napokon hladno objavila da su to jaja s kojima ide na "pedersku paradu" - gađati mene. "Došla si iz tog svog bolesnog Zagreba sramotit me. E pa vidit ćemo ko će koga osramotit više", nakrivila je glavu i pogladila kartonsko pakiranje. Nije propustila napomenuti i to da je u srednjoj školi išla na natjecanje iz streljaštva.
Bila sam osupnuta.
- Nemaš muda za to, izletjelo mi je.
- Imam jaja, nakezila se mater.
Na taj me događaj jučer podsjetila majica nekog plećatog mladića koji je hodao ispred mene u zagrebačkoj povorci ponosa; na leđima je imao duginim bojama oslikanu metu, onakvu kao u streljani. (Sprijeda je, kasnije sam vidjela, bio otisnut citat Zdravka Mamića "I ja sam bio meta požude gayeva".) Gledala sam ljude s druge strane policijske linije i nitko nije imao jaja. Nitko se nije kezio s podignutim srednjim prstom. Nisu nas čak ni prezrivo ignorirali. Smiješili su se i mahali nam. Oni oko mene hodali su upeklom Ilicom također s osmijehom na licu, nekim blesavo raznježenim. U mom bolesnom Zagrebu jučer je vladala ljubav.

Ne volim gužvu
Ni prošlog tjedna u Splitu, a ni jučer u Zagrebu, nisam baš izgarala od želje da odem na povorku. Iskreno, s mukom sam se otisnula prema Džamiji odakle je kretala parada. Ne volim gužvu, a pogotovo ne gužvu na vrelom gradskom asfaltu. Nikad mi nije bilo ugodno u stadionskim masama, ni u crkvenim procesijama, ni u šutkama na koncertima. Zgrčim se kad netko kaže nešto poput "'Ajmo sad svi zviždati na sav glas!" i, uopće, imam strašan otpor prema dirigiranim masovnim aktivnostima. Osim toga, iritira me dio folklora LGBT mladeži, onaj agresivno-duhoviti dio kojem pripadaju i transparenti u stilu "Picu bi jela" i "Sori, curke, ja sišem kurčeve". Da sam mogla birati, radije bih provela subotnje popodne čitajući knjigu negdje u miru.
Ali, nisam imala izbora. Jer borba za postizanje pravednog društva jednakih (a ne jednakijih) zajednički je rad - i nema zabušavanja. Svi smo pješadija te bitke.
- Mama, ovo se mora odraditi. Svi imaju pravo, i moraju imati pravo!, da žive normalno i sretno - rekla sam prošlog vikenda u Splitu.
- Prođi me s tom zanesenom pederskom patetikom, otfikarila me mater, spremajući jaja u frižider.
- Prođi ti mene s tim homofobnim spikama. Ne smeta ti to šta ovi lopovi, nasilnici, muljatori, kerumi, čačići i svi drugi - paradiraju cijelu godinu; a smeta ti to šta gejevi malo šetaju jedan jedini dan?
- Nisam ja homofob. Nek rade šta oće. Samo nek ja to ne moram gledat. Šta da sad svi mi normalni izađemo na ulicu i počnemo vikat "Mi smo normalni, hura, mi smo normalni!"? Jel bi to bilo normalno!?, zajapurila se mater.

Mama je blefirala
- Pa izađi i paradiraj, ko ti brani!? - već sam odustajala od rasprave. - A znaš šta, sigurno te ne bi došla gađat jajima grupa nasilnih pedera.
Sve to s jajima bilo je samo dio materinog teatra. Blefirala je, jaja su joj trebala za paradižot, a ne za ulični gerilski napad na mene. Jedino na čemu je inzistirala jest da ne povedem kćer sa sobom. To je bio moj zaneseni, patetični pederski san: hodati rivom u povorci ponosa s mojom veselom trogodišnjakinjom na ramenima.
- Ostavi malu doma, doletit će joj štogod u glavu. Znaš kako su ludi ti Splićani, pomirljivo je rekla. Nisam mogla a da se ne složim.
Do Doma likovnih umjetnika, polazne stanice parade, jučer sam došla taksijem. "Kaj ima neka zanimljiva izložba tamo?", brbljao je taksist. Šutjela sam nekoliko trenutaka, odvagujući isplati li mi se to izgovoriti ili je bolje da odšutim. Prošlo mi je kroz glavu da bi mi krupni brko mogao uskratiti uslugu prijevoza ako kažem kamo točno idem. A žurilo mi se. U Splitu uopće ne bih dvojila. Igrala bih na sigurno i ispalila prvu pravovjernu laž koja mi padne na pamet. (Možda: "Idem na procesiju u svetog Duje" ili takvo nešto.) Ipak sam izgovorila.
- Na gej prajd idem.
I ništa se nije dogodilo. Brko je nastavio dalje jednako opušteno ćaskati, procjenjujući gdje bi me najbliže mogao dovesti, s obzirom na policijsku blokadu.

"Ala, brale"
Ni jučer nisam povela kćer na Pride, tako je nekako ispalo. A mogla sam. Bilo je djece u povorci. Bilo je i dama u štiklama i bicikla i pasa i očeva s bebama. To je ono po čemu se moj rodni Split, grad normalnih, i moj bolesni Zagreb razlikuju.
A onda opet, s druge strane... većina onih koji su jučer hodali uz mene zagrebačkim centrom, bila je "od dole". Neke znam iz viđenja, druge sam prepoznala po naglascima i po "ala, brale": od četiri tisuće sudionika 11. zagrebačkog Pridea, ako Splićani ne čine trećinu - tu me reži.
Kao i u Splitu, i Pride u Zagrebu imao je moćne, zaigrane transparente. "Ako može Milanka, mogu i ja" i "Katekizmom u čelo" ne mogu, doduše, konkurirati genijalnom splitskom "Nek cila riva zna za Bracanina dva", no trud se mora poštovati. ("Ipak su to purgeri", rekla bi moja mater uz sažaljivi frktaj.)
Meni je jedan drugi potjerao žmarce niz tijelo, onaj "Mir i dobro svima" Mirovnih studija. Jer, o tome se zapravo radi. Ne o jedenju pice ni o sisanju kurčeva, nego o tome da svi, i Drugi i Drugačiji - budu jednaki. Ta procesija treba sve ministrante koje može dobiti.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1969
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1543
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1945
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6275
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4161
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4227
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1216
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1730
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1798
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5611
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2759
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3627
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a