Queerologija

Da li istopolni parovi prolaze bolje ili lošije od heteroseksualnih parova kada je u pitanju vek trajanja veze? Prema izveštaju Vilijams instituta pri Univerzitetu u Kaliforniji, Los Anđeles, svake godine nešto više od jedan odsto istopolnih partnerstava se prekine, u poređenju sa godišnjim porastom stope razvoda od dva odsto među heteroseksualnim parovima. Budući da su podaci o istopolnim partnerstvima nepotpuni, većina stručnjaka se slaže da je prerano govoriti o tome hoće li oni zaista trajati duže od heteroseksualnih brakova.

angry couple

Međutim, neka istraživanja o istopolnim parovima koji su u braku ili posvećenoj vezi sugerišu da istopolni parovi imaju prednost u odnosu na heteroseksualne parove u području koje predviđa kvalitet partnerstva: način rešavanja konflikta. U jednoj studiji, Džon Gotman, PhD, osnivač Instituta Gotman i Univerziteta „Ljubav Laboratorije“, uporedio je interakcije i fiziološke reakcije istopolnih i heteroseksualnih parova koji žive zajedno, dok su razgovarali o svetskim pitanjima kao i o nešto osetljivijim temama. On i njegove kolege otkrili su da su istopolni partneri lakše razgovarali o problemima u odnosu i da su primali kritiku manje uvredljivo od heteroseksualnih parova. Istopolni partneri su koristili humor i pokazivali određenu privrženost u situaciji konflikta, takođe su bili manje emotivno uznemireni.

„Kada je reč o emocijama, mislimo da istopolni parovi mogu funkcionisati na vrlo različitim nivoima za razliku od heteroseksualnih parova“, kaže Gotman. „Heteroseksualni parovi mogu mnogo da nauče od istopolnih parova“ (Magazin o homoseksualnosti, 2003).

Novija istraživanja međutim, sugerišu da su obrasci bračnog sukoba slični kod istopolnih i heteroseksualnih parova. U toj studiji, analitičari su konstatovali sklonost žena ka traganju za promenama u odnosu, a kod muškaraca sklonost ka podržavaju statusa quo – poznatog kao traženje-povlačenje obrazca – koji se može pripisati urođenim polnim razlikama, kako se široko pretpostavlja, ili odnosu moći između partnera.

Uopšteno, kažu Gotman i drugi, istopolni odnosi su više sličniji nego različiti od heteroseksualnih odnosa. „Istopolni parovi, poput heteroseksualnih parova, bave se svakodnevnim usponima i padovima u svojim odnosima“, zaključuje Gotman.