Queerologija

Korištenje Rainbow zastave u gay zajednici pocelo je 1978. kada se prvi put pojavila u San Francisku na paradi za dan gay i lezbijske slobode. Posudivši simbolizam od hipi pokreta i grupa za prava crnaca, umjetnik iz San Franciska Gilbert Baker dizajnirao je zastavu iz potrebe za simbolom koji bi se mogao koristiti iz godine u godinu.
Šest boja zastave su: crvena za život, narančasta za liječenje, žuta za sunce, zelena za prirodu, plava za harmoniju i ljubičasta za duh.

Ružičasti trokut je jedan od najpopularnijih i širokoprepoznatljiv simbol gay zajednice. Porijeklo ružičastog trokuta vodi iz Drugog svjetskog rata, i podjeća nas na tragediju tog vremena. Iako su homoseksualci bili samo jedna od grupa na meti istrebljenja nacističkog režima, to je nažalost grupa koju istorija često isključuje. Ružičasti trokut se suprotstavlja toj predodžbi, i svakome ko poriče istoriju.

Crni trokut također vodi porijeklo iz nacističke Njemačke. Iako lezbijke nisu bile uključene u paragraf 175 zabrane homoseksualnosti, postoje dokazi koji pokazuju da je crni trokut korišten da se označe zatvorenici sa anti-društvenim ponašanjem. Uzevši u obzir da se nacistička ideja žene fokusirala na djeci, kuhinji i crkvi, zatvorenici sa crnim trokutom mogli su uključivati lezbijke, prostitutke, žene koje nisu željele imati djecu, i žene sa drugim "anti-društvenim" obilježjima.

Labris, ili dvosjekla sjekira dolazi od boginje Demetre. Prvenstveno je korisštena u borbi Scitijskih Amazonki. Amazonke su vladale sistemom dvaju kraljica i bile su poznate kao okrutne i nemilosrdn u borbi ali i isto tako i pravedne u pobjedi. Vjeruje se da je u obrede obožavanja Demetre bio uključen i lezbijski seks. Danas, labris je postao simbol lezbijske i feminističke snage i neovisnosti.

Izgleda da niko nema precizan odgovor zašto je lambda izabrana kao gay simbol. Neki smatraju da je to prosto zato što je to grčko slovo simbol slobode. Drugi se ne slažu, skrečići pažnju na upotrebu slova lambda u fizici za označavanje energije (energija koju imamo kada radimo zajedno) ili valnu dužinu (jesu li gayevi i lezbijke na različitoj valnoj dužini?). Lambda također može označavati ujedinjenost gay pokreta, ideju da je cijelo važnije od sume svojih dijelova. Lambda također može pretstavljati skale i balans, i stalnu silu koja čuva suprotne strane da ne prevladaju - kuka na dnu lijevog kraka slova označava akciju koja je potrebna bi se postigao i održao balans. Drevni Spartanci su smatrali da lambda znači jedinstvo, dok su Rimljani smatrali da je to "svjetlo mudrosti koje isijava u tami neznanja."

Djelo Tonyja DeBlase i prvi put prikazana u Chicagu, 1989, na Mr. Leather Contest, Leather Pride zastava, stekla je brzu i univerzalnu prepoznatljivost kao simbol onih sa kožnim, sado/mazo, uniformnim, latex, western i drugim fetišima.

Prstenovi slobode, djelo Davida Spada sa osnovom Rainbow zastave, su šest aluminijskih prstenova. Oni simbolizuju nezavisnost i toleranciju drugih.

Biseksualna Pride zastava: Roza boja pretstavlja sklonost prema istom spolu (gay i lezbijke), plava pretstavlja sklonost suprotnom spolu (straight) a rezultujuće preklapanje, ljubičasta boja pretstavlja sklonost ka oba spola (bi).

Biseksualni trokuti: ova dva trokuta su postali poznati kao simbol za biseksualne muškarce i žene.

Logo IFGE-a (Internacionalna fondacija za polnu edukaciju), ili transgender simbol je široko prepoznatljiv simbol za crossdressere, transvestite, transseksualce i transgendere.

Crvena vrpca je simbol naše brige za braću i sestre koji su pogođeni sidom i bolestima koji su povezani sa HIVom.
Nošenje i prikazivanje crvene vrpce također pokazuje naše gnušanje i nezadovoljstvo zanemarivanju ove bolesti od strane vlade i zdravstvenih organizacija kada se bolst tek pojavila u 80tim.

Roza vrpca se nosi da se podigne svijest o poražavajućem broju žena sa rakom dojke i da se ohrabri podrška ka pronalaženju lijeka.

Bijela vrpca se koristi za podizanje svijesti o samoubojstvima gay tinejdžera i za sjećanje na one koje smo izgubili.

 
Simboli spola su se izvorno koristili kao astrološki znakovi iz rimskog doba.

Spojeni muški simboli su se koristili od 1970-tih kao simbol ponosa gay muškaraca.

Spojeni ženski simboli se koriste kao lezbijski simboli ponosa. Neke feministkinje takodjer koriste dvostruki ženski simbol (jedan prsten sa dva krsta) kao simbol sestrinstva među ženama.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2181
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1719
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2129
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6508
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4383
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4395
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1379
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1926
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1986
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5885
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2960
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3802
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a