Queerologija

Brian/Brenda/David Reimer, čovjek koji je od najranije dobi bez svojeg znanja bio predmet istraživanja o promjeni spola, ubio se u svom domu 4. 5. 2004. Kako bismo razumjeli čitavu priču ovog nesretnog mladog čovjeka, potrebno je vratiti se 40-ak godina unatrag...

U kolovozu 1965, u kanadskom gradiću Winnipegu, gospođa Janet Reimer donijela je na svijet dva identična brata blizanca, Brucea i Briana. Devet mjeseci nakon sretnog događaja, 27. travnja 1967, dječaci su odvedeni u bolnicu na obrezivanje. Iako je po blizance trebala doći tek poslijepodne, u rano jutro idućeg dana Janet je primila uznemirujući telefonski poziv iz bolnice. Liječnici su ju izvijestili da se dogodila nesreća pri postupku obrezivanja i zamolili ju da što prije dođe u bolnicu. Kada je ugledala svoje dječake, majka je ostala šokirana: Brianov je penis bio potpuno spaljen zbog nestručnog rukovanja električnim škarama praktikanta. Liječnici su priznali da ne znaju kako popraviti štetu.

O tragičnom su događaju idući dan pisale sve dnevne novine, a jedan od članaka je privukao pozornost profesora Johna Moneya sa sveučilišne bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu. Money je u to doba intenzivno propitivao tezu kako spolni identitet ne određuje priroda nego odgoj, i u nesretnom je dječaku ugledao životnu priliku da testira svoju teoriju. Nakon upoznavanja s dječakovim još uvijek šokiranim roditeljima, Money ih je uvjerio kako je za Briana najbolje da bude odgajan kao djevojčica. Pod dojmom Moneyeve reputacije vrhunskog mladog stručnjaka za spol i rod, Reimerovi su pristali uključiti svoje sinove u revolucionaran eksperiment: Dok je Bruce bio odgajan kao dječak, Brian je stavljen na hormonalnu terapiju kako bi postao djevojčica. 3. srpnja 1967. dječaku su uklonjeni ostaci penisa i konstruirana mu je vagina, te je poslan kući roditeljima, uz strogo upozorenje da mu niti u jednom trenutku ne smiju dati povoda da počne propitivati svoj spol van okvira ženskoga. Brenda je rođena.

Znanstveni su krugovi bili ushićeni mogućnostima Moneyevog eksperimenta: ne samo da im se pružila prilika da promatraju društveni utjecaj na spolni identitet od najranije dječakove dobi, već su imali i njegovog identičnog brata blizanca koji bi im poslužio za usporedbu njihova psihoseksualnog razvoja. Iako se radio o prvom eksperimentu ovakve vrste u svijetu, o mogućim negativnim aspektima gotovo nitko nije govorio. Bruceova je majka poslije tvrdila da im Money uopće nije rekao da će njihov sin biti prva osoba koja će biti podvrgnuta takvoj transformaciji. Godine su prolazile, Brenda je naizgled rasla kao najnormalnija djevojčica, iako pod stalnom prismotrom psihijatra zaduženog za praćenje njenog razvoja, a eksperiment s Bruceom i Brianom/Brendom sve se češće citirao u stručnoj psihološkoj i medicinskoj literaturi kao velik uspjeh suvremene znanosti.

Prve su se naznake da nešto ipak nije u redu javile kada je Brenda krenula u osnovnu školu. Njezina je majka često pisala profesoru Moneyu kako djevojčica ima problema s prilagođavanjem svojem nametnutom spolu. Iako je odgajana kao djevojčica, ponašala se vrlo maskulino, zbog čega je sve češće postajala predmetom poruge vršnjaka. Dječaci se nisu željeli družiti s njom jer ju nisu smatrali ''jednom od njih'', dok su djevojčice ismijavale njen muškobanjasti izgled, nazivajući je ''špiljskom ženom''. Brenda se sve više povlačila u sebe, razočarana nemogućnošću pronalaženja pravih prijatelja. Roditelji su svejedno ustrajali u nakani da od nje stvore ''pristojnu mladu damu''. ''U to smo doba gledali Moneya kao boga. Nakon Davidove nesreće bili smo potpuno izgubljeni, i tada se pojavio taj mladi, samouvjereni muškarac koji je posjedovao rješenje za sve naše probleme. Čak i u situacijama kada bih pokušala odjenuti Brendu u haljinicu a ona bi ju počela trgati sa sebe, slijepo sam mu vjerovala i uvjeravala sam se da se radi o fazi prilagodbe koja će uskoro proći'', izjavila je svojedobno Janet Reimer novinarima.

Još su se veći problemi javili kada je počela ulaziti u pubertet. Sramila se svojih grudi, pokušavajući ih sakriti na sve moguće načine, odbijala je piti lijekove, u nekoliko se navrata pokušavala ubiti... U tom je periodu počela odijevati izrazito maskulinu odjeću, zbog čega je trpila još veća zadirkivanja vršnjaka i prezrive poglede konzervativne okoline. Nakon što su joj školski kolege prijetili nožem kada su ju uhvatili da pokušava urinirati stojeći, situacija je postala toliko ozbiljna da je Brenda, zbog svoje vlastite sigurnosti, bila prisiljena napustiti srednju školu. U svojoj petnaestoj godini, depresivna i neprilagođena, počela je ispitivati roditelje o lijekovima koje je uzimala, a da nije znala zašto, o posjetima liječnicima čiju pravu svrhu nije poznavala, te o nizu drugih nelogičnosti koje je primjećivala na sebi i u svojoj okolini. Potišteni otac je odlučio da više nema smisla pokušavati sakriti istinu koja je sve brže izlazila na vidjelo i priznao joj je sve što su joj tijekom djetinjstva prešućivali. Brenda je bila potresena, no ne previše iznenađena čitavom pričom. Odlučno je odbila nastaviti takav život, te zatražila da joj se omogući da ponovo bude ono što je oduvijek i bila – muškarac, ovaj put imenom David.

Nova tortura njena tijela je počela: estrogen je zamijenjen testosteronom, a roditelji su uspjeli isposlovati operaciju ''promjene spola'' koja bi joj omogućila da ponovo dobije penis i ukloni grudi. Priča je dospjela i do medija, pa je BBC 1979. snimio dokumentarni film ''Open secret'' o Davidovom/Brendinom tužnom životu i problemima s kojima se suočavala pokušavajući se prilagoditi spolu koji joj je bio nametnut. U emisiji se pojavio i njezin psihijatar, dok je John Money, kojem je ovaj slučaj bio odskočna daska u znanstvenoj karijeri, odbio sudjelovati tvrdeći kako će ta emisija ''ugroziti Brendinu privatnost''.

2000. godine David je odlučio još jednom iznijeti čitavu priču na vidjelo, otkrivši šokantne detalje ''terapije'' kojoj je bio podvrgnut kao Brenda u knjizi ''As Nature Made Him : The Boy Who Was Raised as a Girl'' autora Johna Colapinta. ''Brat i ja smo redovito morali putovati u Baltimore na preglede kod Moneya. Sjećam se kako je jednom vikao na mene da moram skinuti odjeću, a ja sam to uporno odbijala. Na posljetku sam popustila, i stajala gola pred njim, tresući se dok je prepipavao moje spolne organe kako bi provjerio razvijaju li se onako kako je zamislio'', samo je jedan od šokantnih citata objavljenih u knjizi, u kojoj se između ostaloga može pročitati i da je Money malog Brucea i Brendu prisiljavao da simuliraju seksualno općenje, tvrdeći da se radi o ''igri uvježbavanja spolnih uloga''.

Usprkos evidentnom neuspjehu eksperimenta, Money je do danas ostao poznat po svom ''revolucionarnim otkrićima'' na ljudskom zamorcu od kojeg se prava istina tajila punih 15 godina i njegovom bratu blizancu. David je u međuvremenu povratio svoje prirodno muško obilježje, iako fizički nesposoban za seksualne aktivnosti, oženio se i odgojio troje usvojene djece, te se uspio izboriti za 100000 USD odštete zbog liječničke pogreške. Ipak, tragična životna priča nije mogla ne ostaviti traga na njegovoj psihi. Nakon bolnog razvoda i gubitka imovine zbog loših financijskih savjetnika, te pod utjecajem nedavnog samoubojstva brata blizanca, David Reimer je u 39. godini odlučio pištoljem okončati svoj tužni život.

Money i zahvati na intreseksualnoj djeci

John Money je početkom 50-ih započeo karijeru proučavanjem društvenog utjecaja na rodno i spolno izražavanje interseksualne djece kojima je spol dodjeljivan arbitrarno. Nakon što je eksperimentom s Brianom/Brendom ''potvrdio'' svoje teorije, liječnici diljem svijeta su počeli prihvaćati pretvaranje interseksualne djece, bez obzira na njihov kromosomski spol, u djevojčice. Iako se Moneyeva praksa pokazala fatalnom, a u posljednjih su dvadesetak godina i mnoge neurološke studije utvrdile različite moždane diferencijacije muške i ženske djece (koje pobijaju Moneyevu teoriju o fleksibilnom, rodno neutralnom mozgu novorođenčeta), praksa odstranjivanja muških spolnih obilježja kod interseksualne djece se zadržala do danas. Osim što se takvim zahvatima ugrožavaju temeljna ljudska prava novorođenčadi, te ih se doživotno lišava seksualnog užitka, oni uzrokuju i mnoge zdravstvene komplikacije, koje posebno dolaze do izražaja za vrijeme puberteta. Nedovoljno educirani roditelji se gotovo uvijek pouzdaju u autoritet liječnika, te na taj način nesvjesno upropaštavaju živote vlastite djece.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1932
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1519
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1904
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6239
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4135
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4197
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1186
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1699
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1768
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5576
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2736
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3596
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a