BIH

Udruženje QSvetlana Đurkovic iz Udruženja Q iznosi, u otvorenom pismu Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava dece, omladine, imigraciju, azil i etička pitanja Parlamentarne skupštine BiH, nekoliko ozbiljnih primedbi na odredbe u predlogu Zakona protiv diskriminacije.
Udruženje, podržavajući Zakon i njegov značaj za sve građane Bosne i Hercegovine, ukazuje na činjenicu da Član 2, koji nudi iscrpnu listu svih osnova za antidiskriminaciju, ne pominje rodni identitet i seksualnu orijentaciju.

“Pozivam vas da uključite rodni identitet i seksualnu orijentaciju u Član 2 Zakona, imajući u vidu da je Predlog-Zakon zasnovan na direktivama o ljuskim pravima i međunarodnim ugovorima koji uključuju rodni identitet i seksualnu orijentaciju, a BiH ima odgovornost da radi na promociji, poštovanju i primjeni ljudskih prava. Termin "spolna orijentacija" kojim barata Predlog-zakon neadekvatan je i ne pokriva značenja termina "seksualna orijentacija"", piše Đurkovićeva.

Podsjećajući Komisiju da je najmanje deset osoba bilo ozlijeđeno u incidentima tokom otvaranja Queer Sarajevo festivala prošlog septembra, kao rezultat javne promocije mržnje i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, Udruženje kaže kako je neprihvatljivo da antidiskriminacijski zakon ne sadrži odredbe o zabrani pozivanja na diskriminaciju i mržnju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Tim gestom odbacuju se preporuke Vijeća Europe i Europske Unije, a zakon šalje poruku da se nasilje, diskriminacija i pozivanje na mržnju mogu ponovo javiti i da će biti ponovo tolerisani , obzirom da takvo nasilje nije oblik diskriminacije”, kaže se u pismu Udruženja Q.

Uz preporuku da bi rodni identitet i seksualna orijentacija morali biti pomenuti i u Članu 4, tačka 9, Udruženje Q izražava nadu da će njihove preporuke i sugestije biti uzete u obzir i nudi Komisiju punu saradnju u radu na Predlogu-zakona od antidiskriminaciji.