Crna Gora

Beta-AP, arhivaPodgorica -- Direktor "LGBT Foruma progres" Stevan Milivojević izjavio da neće odustati od zakazane Parade ponosa u Podgorici u oktobru, uprkos svakodnevnim pretnjama.

Prva gej parada u Podgorici zakazana je za 27. oktobar.

Milivojević je kazao da se pripadnici LGBT populacije, u susret oktobarskoj paradi ponosa u glavnom gradu Crne Gore, suočavaju sa brojnim pretnjama i problemima.

On je, u izjavi medijima, naveo da su ulazi zgrada u kojima stanuju istaknuti predstavnici LGBT zajednice osvanuli izlepljeni pretećim porukama.

"“Nismo iznenadjeni pretnjama, koje smo prijavili policiji. U svakom slučaju, ne odustajemo od oktobarske parade"”, kazao je Milivojević i dodao da "LGBT Forum progres" nema zamerki na rad crnogorske policije, ali ima na rad tužilaštva.

"Nadamo se da će podneti i neke krivične prijave kako bi poslužile za primer da se, oni koji planiraju napade, uzdrže od sličnih aktivnosti” rekao je Milivojević.

"LGBT Forum progres" organizovao je 24. jula u Budvi prvu gej povorku u Crnoj Gori, koja se, medjutim, završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultovalo privodjenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.