Crna Gora

Iz NVO Kvir Montenegro, organizator povorke ponosa koja bi ovog mjeseca trebalo da bude održana u Podgorici, saopšteno da još nije određen tačan datum te manifestacije

Sa Parade ponosa u Budvi (Foto: Damira Kalač)

Ministarstvo pravde dobilo je prijavu za opdržavanje Parade ponosa u Podgorici 20. oktobra i trenutno je na Upravi policije da sagleda sve aspekte tog događaja.
To je saopštio ministar pravde Duško Marković, navodeći da je riječ o trodnevnim manifestacijama.

“Ja vjerujem da ćemo imati demokratskog kapaciteta da taj događaj protekne u razmujevanju i toleranciji. Ne bih se izjašnjavao oko toga da li ću ja prisutuvovati. Vlada ima to u vrhu svoje agende i vidjećemo kako ćemo se odrediti o učešću”, rekao je Marković.

”Mogu da izrazim žaljenje zbog situacije u Beogradu, ali cijenim da su nadležne institucije Srbije imale adekvatne i pouzdane informacije vezane za odluku o zabrani Parade ponose. Važno je štititi živote i imovinu i vjerujem da je ta odluka zasnovana na pouzdanim činjenicama”.

Marković je rekao da nije dobro što u regionu ne postoji tolerantan odnos prema razlikama koje postoje i da nema sposobnost da se te razlike približavaju.

Duško Marković“Vjerujem da Crna Gora na kvalitetan način, korak po korak gradi stanje da niko neće živjeti strahu i da bude nevidljiv zbog svoje različitosti. Ne mislim da smo dosegli taj cilj, važno je da znamo šta želimo da ostvarimo i kako do tog cilj da dođemo. Potrebno nam je strpljenje, razumijevanje i vrijeme”, rekao je on.

Marković je kazao da su osim LGBT populacije, u Crnoj Gori najdiskriminisaniji i Romi, Aškalije i Egipćani, osobe sa invalidteom, žene i djeca.

On je rekao da je prva parade ponosa u Budvi, pokazala da LGBT zajednica u Crnoj Gori ima hrabrost za izražavanje svoje orjentacije i da država ima političku volju i institucionalni kapacitet.

“Ali društvo ima nizak prag tolerancije prema ljude drugačijeg seksualnog opredjeljenja”, kazao je Marković.

{youtube width="500" height="281"}Wh0tjIpfsPI{/youtube}

Prema njegovim riječima, proces promjene svijesti je dublji i duži od normativnih i institucionalnih, navodeći da su za to potrebni mudrosti i strpljenje, a prije svega znjanje, “a njega ćemo steći učenjem od onih koji znaju više od nas, a ovaj projekat pruža upravo tu mogućnost”.

Na predstavljanju publikacije o evropskim standardima protiv diskriminacije saopšteno je da je Crna Gora posvećena je izgradnji i primjeni standarda za zaštitu od diskriminacije po svim osnovama, a posebnu pažnju potrebno je posvetiti najranjivijim grupama RAE i LGBT populaciji.

lgbtSavjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić kazao je da je glavni cilj postizanje boljeg kvaliteta života svih građana, a na tom putu je potrebno postići maksimalni konsuzus.

Publikacija Praktični uvod u evropske standarde protiv diskriminacije moći će da se koristiti kao podrška za obrazovanje i usavršavanje državnih službenika i predstavnika civilnog društva u čitavom region. Projekat je podržalo njemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Kvir: Nije određen tačan datum za Povorku

Nevladina organizacija Kvir Montenegro, organizator povorke ponosa koja bi ovog mjeseca trebalo da bude održana u Podgorici, još nije odredila tačan datum te manifestacije, kazao je njen izvršni direktor Danijel Kalezić.

Kalezić je, kako navodi agencija Mina, kazao da se o promjeni datuma Povorke u Podgorici još razgovara, ali nije želio da precizira zašto je došlo do pomjeranja u odnosu na prvenstveno najavljeni 27.

"Datum nije definitivan i biće određen narednih dana. Organizacioni odbor radi na tome ali i drugim stvarima, ali o tome i svim detalima javnost će bit obaviještena na konferenciji koja će biti ovih dana", rekao je Kalezić.

On je kazao da ne može reći ni više detalja o tome šta će sve podrazumijevati najavljena trodnevna manifestacija, pojašnjavajući da je sve još u toku koncipiranja.

Kalezić je potvrdio da je Kvir ostala jedini organizator Povorke.

"A u organizacionom Odboru su isključivo LGBT osobe", kazao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, upitan da li je održavanje Parade ponosa pomjereno za 20. oktobar iz bezbjednosnih razloga, rekao je da je policija obavezna da izađe u susret svakom ko u skladu sa zakonom prijavi okupljanje.

"Tako će biti i povodom Parade. Trenutno se u Upravi policiji rade procjene i pripremamo se za taj događaj“, rekao je on novinarima nakon sastanka sa predstavnicima diplomatskog kora.

Konjević je naveo da očekuje nakon održavanja Parade u Budvi crnogorsko društvo zrelije.

"Održavanje Parade je u domenu ljudskih prava i građani moraju poštovati jedni drugi bez obzira na različita opredjeljenja", kazao je on, navodeći da njegov resor interesuje samo iskazivanje uvjerenja koje u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

Konjević je dodao da će policija obezbijediti da održavanje tog skupa prođe mirno.

Pregovori za 24 do kraja godine

Njemački ambasador Pius Fišer kazao je da je implementacija evropskih antidiskriminatornih standarda bitan dio predpristupnih pregovora sa EU u okviru poglavlja 23.

“Nakon uspješng usvajanja ustavnih promjena i amandmana, koji su bili potrebni za osiguranje nezavisnosti pravosuđa, osnivanja parlamentarne istražne komisije za aferu Snimak, kao i radne grupe za poboljšanje izbornog procesa i prezentacije akcionog plana za 23 i 24, uvjeren sam da će se pregovori za te oblasti otvoriti prije kraja ove godine”, kazao je on, uz podsjećanje da će to biti osnova za otvaranje drugih poglavlja.

Fišera je rekao da je RAE populacija i dalje najdiskriminisanija grupa.