Crna Gora

Predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić je za američki portal BuzzFeed saopštio da je istopolne seksualne orijentacije, za Vijesti je naglasio da mu nije cilj da se njegov aktivizam svede na priču o njegovoj seksualnosti.

Danijel Kalezić

"Nijesam ja ovdje samo zbog sebe, ovdje sam zbog svih ljudi koji su LGBT i žive u Crnoj Gori, koji žive u strahu i nemaju hrabrosti da se bore za sebe. To je moj osnovni motiv. Ja imam hrabrosti, znam koji su osnovni problemi LGBT zajednice u Crnoj Gori i ne bih smatrao da sam dobar čovjek da nijesam aktivista", rekao je Kalezić.

Nekadašnji direktor pokreta LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević, nakon javnog isticanja svoje seksualne orijentacije, doživio je brojne prijetnje, koje su dovele i do njegovog odlaska iz javnog života i države.

Kalezić ne očekuje takav scenario.

"Ne želim da se upoređujem, Cimbaljević je imao svoje razloge zbog kojih je odlučio to što je odlučio. Ja mislim da neću ići njegovim koracima već ću, ukoliko mi bude potrebna zaštita, iskoristiti kanale dostupne svim građanima i građankama Crne Gore kojima nam, na prvom mjestu Ustav, garantuje zaštitu psihičkog i fizičkog integriteta", istakao je Kalezić.

On je rekao da svjestan pritisaka koje LGBT aktivizam nosi, te da toga treba da bude svjestan svako ko se odluči na taj korak.

Govoreći o poboljšanju položaja LGBT osoba u Crnoj Gori, on je rekao da je organizovanje Povorke ponosa napredak.

"Sad nema nazad. To je jedan još jedan korak na koji se čekalo godinama, te je to samo po sebi veliki napredak. Sada idemo dalje. Značajan broj LGBT osoba iz Crne Gore je bio u Povorci, većini su i porodice znale da su tu. Sada možemo da govorimo o pokretu koji je spreman da se zalaže za ljudska prava LGBT osoba", rekao je Kalezić.

Pored Cimbaljevića i Kalezića, i novi izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević saopštio je da je homoseksualne orijentacije.

 

Preneseno sa Cafe del Montenegro CdM