Crna Gora

PODGORICA – Učesnici Povorke ponosa počeli su, oko 11 sati, šetnju na ovogodišnjem Prajdu, kroz centar Podgorice.

12:00 - Zadovoljstvo mi je što je i ova Povorka prošla u najboljem redu. Zahvaljujemo se organizatorima, učesnicima i svima koji nijesu sa nama ovdjse, ali koji su doprinijeli da Parada protekne u najboljem redu“ – kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Prema njegovim riječima sa ljudskim pravima nema nagodbe, „zato želimo da zaštitimo sve kojima su prava ugrožena“.

„Sve regulative i strategije daju nam za pravo da stvorimo talav pravni okvir gdje ćemo stvcoriti nulti procenat diskriminacije“, istakao je on.

Numanović je naglasio da pitanje LGBT zajednice treba da tretiramo kao pitanje poštovanja ljudskih prava. „Potreban je kvalitetat dijalog kako bi otklonili sve nesporazume i doprinesemo razvoju demokratije i stvorimo društvo pune tolerancije. Siguran sam da ćemo u tome istrajati“, poručio je Numanović.

11:45 -  Na mostu Blaža Jovanovića raširena je zastava duginih boja.

11:33 - Učesnici Parade ponosa, njih oko 100, polako prolaze preko mosta Blaža Jovanovića i za sada je mirno. Prema nezvaničnim informacijama iz policije ranije je privedeno nekoliko maloljetnika, a većih incidenata nije bilo.

11:23 - Povorka ponosa upravo je krenula ispred hotela CG i kreće se prema staroj zgradi Vlade. Učesnici nose transparente sa natpisima “Tek smo počeli”, “Oj svijetla majska zoro”, “LGBT Crna Goro”, “Ponosna majka”…

10:40 - Ispred bivšeg hotela Crna Gora počelo je okupljanje učesnika drugog Montenegro prajda. Učesnicima su se za sad pridružili ministar Suad Numanović, gradonačelnik Slavoljub Migo Stijepović, ombudsman Šućko Baković, šef Delegacije EU Mitja Drobnič i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak. Tu su i brojni NVO aktivisti iz Crne Gore i regiona.

Parada ponosa u Podgorici

Uoči početka Prajda u gradu je mirno, mada reporteri javljaju da nezvanično saznaju da se kod O.Š ”Maksim Gorki” dogodio manji incident.

Prisutnim učesnicima Prajda se pridružio i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović koji je poručio da je uvijek i u svakoj prilici uz svoje sugrađane.

Osim Stijepovića, prisutni su i ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, savjetnik premijera Jovan Kojičić, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič, poslanica DPS-a Nada Drobnjak, poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, lider Liberalne partije Andrija Popović, ombudsman Šućko Baković, kao i brojni predstavnici NVO sektora.

Parada ponosa u Podgorici

Predsjednik Izvršnog odbora ”Kvir Montenegra” Danijel Kalezić, ocijenio je da je ovogodišnji Prajd test za zaštitu ljudskih prava i da su svi zajedno uradili dobar posao.

Kalezić je ocijenio da je veliki korak naprijed prisustvo gradonačelnika Stijepovića i ombudsmana Bakovića i da na ovogodišnjem Prajdu očekuje oko 200 učesnika.Među učesnicima ovogodišnjeg Prajda je i muzička zvijezda bivše Jugoslavije Marina Perazić.

Parada ponosa u Podgorici

Podršku današnjem Prajdu dao je i prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević, koji trenutno živi u Kanadi.

”Želim svima srecću na današnoj Povorci ponosa u Podgorici. Šetajte ponosno i ne stidite se biti ono što jeste, da volite onog kojeg vi izaberete voljeti”, poručio je Cimbaljević.

Parada ponosa u Podgorici

Portal RTCG nezvanično saznaje u policiji da su protivnici održavanja Povorke ponosa, na društvenim mrežama, pozivali na masovno okupljanje danas u centru Podgorice.

Izvor: rtcg.me , Pobjeda.me