Hrvatska

ženska mrežaŽenska mreža Hrvatske: Novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive same ili u istospolnim zajednicama

Priopćenje 'Ženske mreže Hrvatske' prenosimo u cijelosti:

U srpnju ove godine izglasan je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. Nakon stupanja na sagu novog Zakona. U razdoblju nakon stupanja novog Zakona na snagu obratilo nam se više žena kojima zakon zbog njihovog bračnog statusa ili spolne orijentacije uskraćuje pravo na medicinski pomognutu oplodnju. Zbog diskriminativnih odredbi spram žena koje žive same i žena koje žive u istospolnim zajednicama, odlučile smo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona.

Naime, ovdje se radi o zakonu koji zadire, između ostalog, i u pitanja ravnopravnosti spolova, jer se tiče  pitanja reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava žena i zabrane diskriminacije na temelju bračnog i obiteljskog statusa i spolne orijentacije.

Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije izrijekom se zabranjuje diskriminacija na temelju spolne orijentacije.

Bivša Vlada je 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinskoj oplodnji koji je bio među najrestriktivnijima u svijetu. Nova Vlada, usprkos prvobitnim obećanjima da će ispraviti nepravdu nanesenu ženama usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009. godine i omogućiti svim ženama medicinsku oplodnju pod istim uvjetima, bez diskriminacije: bez obzira na to liječe li se od neplodnosti ili ne, to ipak nije učinila.

Novi Zakon sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama. Zakon u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta.

Zbog diskriminativnih odredbi spram žena koje žive same i žena koje žive u istospolnim zajednicama, Ženska mreža odlučila je podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona.

Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske su u više navrata predlagale amandmane i zahtjevale izmjene diskriminativnog prijedloga Zakona, prije nego je usvojen. Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj smo sudjelovale ovaj tjedan predstavnik Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova također je upozorio na diskriminativne odredbe i zatražio osiguranje prava na medicinski pomoguntu oplodnju za istospolne parove.

Medicinski pomognuta oplodnja nije samo metoda za liječenje neplodnosti, nego i pomoć ženama bez partnera i ženama koje žive u istospolnim zajednicama da dobiju dijete. Novi zakon diskriminira sve žene koje žele potomstvo, a nisu udane, u izvanbračnoj vezi ili neplodne. U brojnim državama žene imaju pravo na postupak MPO neovisno o njihovoj plodnosti, a s obzirom na obveze koje je preuzela ratifikacijom međunarodnih dokumenata, to bi trebala učiniti i Hrvatska.

Člankom 10. Stavkom 2. Zakona žene koje žive u istospolnim zajednicama su potpunosti isključene od mogućnosti primjene ovog zakona. Žene koje žive u istospolnim zajednicama imaju pravo na zaštitu svog obiteljskog života. Ovakva odredba predstavlja nerazumno i nerazmjerno miješanje države u privatni život pojedinca. Radi se o direktnoj diskriminaciji lezbijki koja je zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Reproduktivna prava žena kao dio ljudskih prava zajamčena su svim ženama Ustavom RH i međunarodnim dokumentima. Unatoč brojnim upozorenjima, reakcijama i prosvjedima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, udruga roditelja te ženskih udruga i udruga za prava LGBT osoba, nadležne institucije odlučile su grubo prekršiti ljudska prava svojih građanki usvajanjem diskriminativnog zakona.

Država ima obvezu štititi prava svih građana i građanki i ne može birati koje skupine građana/-ki će diskriminirati, zavisno o  tome koliki je pritisak javnosti da to učini ili kakav je stav Crkve.  

Vlada RH i Hrvatski sabor nisu uskladili Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava, već su nastavili diskriminatorni odnos prema ženama s obzirom na njihov bračni i obiteljski status i spolnu orijentaciju, te su propisali direktnu diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama.

Vlada RH i Hrvatski sabor nisu uskladili Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava.

S obzirom na navedeno, prema ranijim najavama, Ženska mreža Hrvatske će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji Ustavnom sudu RH. Akcija predavanja prijedloga za ocjenu ustavnostu Zakona o medicinskoj oplodnji održat će se u srijedu, 14. studenoga, u 11 sati na Trgu sv. Marka pred Ustavnim sudom. Nakon predavanja prijedloga, razvit ćemo transparent i dijeliti letke.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a