Hrvatska

vrijeme: 15.02.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.queerzagreb.org/

Hrvatska platforma za promicanje queer kulture i identiteta Queer Zagreb od ove je godine prešla na novu, sezonsku programsku shemu, a organizatori su na tiskovnoj konferenciji u prostorima Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu najavili zanimljiv i bogat cjelogodišnji program glazbe, plesa, filma i književnih promocija.

Novi način funkcioniranja i planiranja predstavio je programski direktor Zvonimir Dobrović, koji je kazao kako je ta transformacija rezultat procjene da koncept i opseg Queer Zagreba počinje nadilaziti formu festivala. 'Odlučili smo stoga program proširiti na čitavu godinu, u čemu se programski nastavljamo na desetogodišnje festivalsko iskustvo - nastavljamo se na isti način propitivanja queer prostora kroz teoriju, umjetnost i aktivizam', kazao je Dobrović.


Ono što je za Queer Zagreb specifično, što ga čini umjetnički relevantnim, leži u odmaku od klasičnog čitanja queera koji je uvijek temeljen na feminističkoj ili rodnoj prizmi, smatra. 'Mi smo to proširili, što nam je omogućilo da svojim programom obuhvatimo i druge istaknute umjetnike čije se radove također može 'čitati queer' i kroz njih nadograđivati razumijevanje queera', kazao je. Također, sezonska programska shema omogućuje ostvarivanje dugoročnije suradnje s institucijama i umjetnicima, dodao je Dobrović.

Konferencija održana 15. veljače prva je od četiri, koliko će ih ukupno biti tijekom godine a na kojima će se program Queer Zagreba predstavljati kvartalno. Sezona, koja je formalno započela već u siječnju filmskim projekcijama, gradit će se postupno tijekom godine, i to kroz nekoliko programa.

Vrhunac programa prvoga tromjesečja svakako je nastup jednoga od najistaknutijih francuskih koreografa Jeromea Bela koji će na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) izvesti svoj introspektivni biografski solo 'Cedric Andrieux', napomenuo je Dobrović.

Organizatori su ove godine pripremili i posebnu poslasticu koja će svoju premijeru imati u ožujku. Riječ je o domaćoj kazališnoj produkciji 'Querelle', nastaloj po romanu 'Querelle de Brest' kontroverznog francuskog književnika i dramatičara Jeana Geneta. Režiju potpisuje Ivica Buljan, a u njoj će zaigrati Ana Karić.

Kao posebnost ovogodišnjeg programa organizatori najavljuju umjetničke istraživačke rezidencije koje umjetnicima nude tri do pet tjedana boravka u Hrvatskoj. Specifičnost je u tome da je jedina obaveza umjetnika javno predstaviti svoje djelovanje kroz diskusiju. Prvi umjetnici na rezidencijalnom gostovanju u Hrvatskoj bit će kolumbijski multimedijalni umjetnik Carlos Franklin, koji se u svojem radu bavi upitima 'drugosti', te brazilska fotografkinja, slikarica, performerica i video umjetnica Raquel Versieux, koja u svojem radu artikulira politički oblik odnosa između ljudi i okoliša.

U sklopu programa rezidencija Queer Zagreb počinje suradnju razmjene umjetnika s korejskim Arts Councilom (ARKO), pa će tako svake godine u hrvatskoj gostovati tri korejska umjetnika, te će u Koreju putovati umjetnici iz Hrvatske, istaknuo je Dobrović.

Također će biti organizirana serija razgovora i predavanja na kojima će uz aktiviste teoretičare sudjelovati i umjetnici koji sudjeluju u rezidencijalnom programu. Program počinje već u subotu, 16. veljače, Franklinovim predavanjem 'Transgresija u tranziciji' u prostoru Medijateke.

Tu je i već tradicionalni filmski program u Kinu Europa. U prvome tromjesečju na programu su belgijsko-kanadska koprodukcija 'Iza zidova', američki 'Postati Chaz', danski film 'Bratstvo', te izraelski dokumentarac 'Vrijeme'.

Što se tiče programa izdavaštva, do kraja ožujka bit će predstavljen roman 'Najbolje u čovjeku' francuskog književnika Tristana Garcie u prijevodu Petre Matić, te nova knjiga američke spisateljice Susan Sontag 'Istovremeno' u prijevodu Zorice Benci. Do kraja godine, Dobrović najavljuje niz zanimljivih naslova, među kojima još jedan prijevod Susan Sontag, kao i prvi hrvatski prijevod 'Povijesti seksualnosti' francuskog filozofa Michela Foucaulta.

Queer Zagreb održava se u suradnji i partnerstvu sa ZKM-om i Francuskim institutom, te neprofitnom organizacijom Drugo more iz Rijeke i Centrom za pokret iz Splita, Školskom knjigom, Hotpotom, te Kinom Europa u Zagrebu, Art Kinom Croatia u Rijeci i Kinom Karaman u Splitu. Podršku programu daju Ministarstvo kulture RH, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, HAVC, te Program kulture 2007-2013 Europske unije i Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.

Karla Horvat Crnogaj iz udruge Domino najavila je niz društvenih programa fokusiranih na LGBT zajednicu, kao i suradnje sa Subverzive Film Festivalom te Zagreb Film Festivalom, a novost je također da se sezona Queer Zagreba od ove godine održava i u Rijeci i Splitu, i to tijekom čitave godine, kazala je.

Ataše za administrativnu i europsku suradnju Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj Frederic Frapaise istaknuo je da je promicanje dekriminalizacije homoseksualnosti i borba za suočavanje seksualne i rodne diskiminacije jedna od središnjih točaka vanjske i unutarnje politike francuske vlade. Podrška programu Queer Zagreb dio je tih politika koje Francuska provodi diljem svijeta, kazao je. Prema podacima Francuskog ministarstva vanjskih poslova, više od 80 zemalja svijeta zabranjuje seksualne odnose među ljudima istoga spola, koji su u nekim zemljama kažnjivo čak i smrću, napomenuo je Frapaise. (Hina)


(R.P.B., 18.02.2013)

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2265
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1767
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2175
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6577
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4438
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4447
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1422
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1980
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2031
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5969
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3007
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3855
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a