Hrvatska

Većina LGBT osoba ne prijavljuje zločine zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije.

Iskorak - Kontra

Danas je započela prva javna nacionalna kampanja ''Prijavi zločin iz mržnje'' u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a projekt sufinancira Veleposlanstvo Nizozemske.

- LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo zbog toga odlučili smo se organizirati ovu javnu kampanju, priopćili su iz Iskoraka i Kontre.

Udruge surađuju s Policijskom akademijom na edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje još od 2006. godine, a kao rezultat te suradnje ove godine je po prvi puta uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u službeni kurikulum Policijske akademije, navodi se.

Pravni  tim udruga pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta već više od 10 godina te pozivaju sve LGBT osobe koje su bile žrtve zločina iz mržnje da im se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji.

Vlada je danas uz kampanju na svom Youtube kanalu objavila video 'Projekt suzbijanja zločina iz mržnje: Prijavi nasilje!'. Možete ga pogledati dolje.

>>Vjerska uvjerenja ne opravdavaju protivljenje pravima gej parova

{youtube width="500" height="281"}_MrgHC0x1Xs{/youtube}