Hrvatska

Foto: Jadran Babić, Vojko Bašić/Cropix

TREĆI uzastopni Split Pride održao se danas, bez ijednog incidenta, uz pjesmu i ples. Povorku su podržali splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnik Goran Kovačević, ministri Pusić i Bauk... Dok su prolazili splitskim ulicama, građani su sudionike povorke gledali, neki su mahali, a neki su im se i pridružili. Organizatori i sudionici se slažu - Split je danas položio ispit tolerancije i demokracije.

Glavna zvijezda današnjeg Pridea svakako je bio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, čiji je govor na Rivi zaslužio glasne ovacije svih okupljenih.

"Pozdrav svim ljudima, ovo su ljudska prava ne možemo ih negirati. LGBT zajednica je dio ljudske zajednice"; kazao je Baldasar popraćen pljeskom oduševljenih sudionika parade. Vidite da su i Splićani normalni ljudi, Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio... ", kazao je Baldasar na rivi.

Prilikom gostovanja u RTL-u Danas, Baldasar se zahvalio svim Splićanima na iskazanoj dobroj volji i razumijevanju.

"Split je prije dvije godine napravio nešto neprimjereno. Kada se takve stvari ponavljaju, klizite u rasizam, put prema tome završava u konc-logoru. Možda su to teške riječi, ali samo sam htio dati dovoljno jasnu usporedbu", kazao je Baldasar.

"Vrijeme je da se počnemo ponašati kao dio Europe"


"Politički smo postali Europa, vrijeme je da se počnemo tako i ponašati", istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na današnjem trećem po redu Split Prideu.

"Država ne može u privatnu sferu pojedinca na taj način intervenirati", rekla je Pusić.

"Naša je dužnost štititi i braniti sve one koji se osjećaju na bilo koji način ugroženo da bi se prestali tako osjećati", poručio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji se također pridružio povorci.

"Oni koji se s time ne slažu, ja ih pozivam da prvo naprave jedno, da razmisle, da razgovaraju s njima, možda promijene mišljenje. Ako ne promijene, opet u redu, imat će svoje mišljenje, ali nikad nasilje. Da se ne ponovi ona prva", poručio je splitski gradonačelnik i dodao:

"Oni imaju svoja prava, oni smatraju da su njihova prava, dakle LGBT zajednica, ugrožena i zatražili su da ih podržimo mi, takozvani pod navodnicima, da se ne bih tko naljutio, nepripadnici LGBT zajednice", kazao je Baldasar.

U pripremi Zakon o životnom partnerstvu

Povorci je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, koji je rekao kako je novi Zakon o istospolnim zajednicama duže vrijeme u pripremi, a do rujna bi trebao ići na javnu raspravu.

"I nakon toga dva čitanja u Saboru, dakle, bit će dovoljno vremena za raspravu. Ono što će biti u Zakonu je već više-manje objavljeno, ono što neće biti je također objavljeno i očekujem široku potporu u Saboru jer su i predstavnici najjače oporbene stranke isticali da podržavaju da se istospolnim parovima reguliraju materijalna prava", istaknuo je Bauk.

Parovi registrirani pred državom tako bi trebali imati zakonom regulirana prava kao što su pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog registriranog partnera, pravo na zdravstveno osiguranje onog nezaposlenog, nasljeđivanje zajedničke imovine nakon smrti i slično.

Predsjednica udruge Kontra, Sanja Juras, kaže kako traže, kao što i sam slogan ovogodišnjeg Pridea kaže, potpunu ravnopravnost. Traže pravo na brak i izvanbračnu zajednicu te da njihove obitelji budu tretirane ravnopravno.

"Bilo kakav poseban zakon otvara mogućnost da se suzi opseg prava i obveza, da se ovi oblici obitelji diskriminiraju, a šalje se i negativna poruka da su naše obitelji manje vrijedne, da su drugačije", kazala je Juras. Pozvala je Vladu da pokrene konkretne korake:

"Sudjelovanje u Povorci ponosa nije dovoljno. Vlado, poduzmite konkretne korake!", poručila je Juras.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a