Hrvatska

Foto: Jadran Babić, Vojko Bašić/Cropix

TREĆI uzastopni Split Pride održao se danas, bez ijednog incidenta, uz pjesmu i ples. Povorku su podržali splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnik Goran Kovačević, ministri Pusić i Bauk... Dok su prolazili splitskim ulicama, građani su sudionike povorke gledali, neki su mahali, a neki su im se i pridružili. Organizatori i sudionici se slažu - Split je danas položio ispit tolerancije i demokracije.

Glavna zvijezda današnjeg Pridea svakako je bio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, čiji je govor na Rivi zaslužio glasne ovacije svih okupljenih.

"Pozdrav svim ljudima, ovo su ljudska prava ne možemo ih negirati. LGBT zajednica je dio ljudske zajednice"; kazao je Baldasar popraćen pljeskom oduševljenih sudionika parade. Vidite da su i Splićani normalni ljudi, Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio... ", kazao je Baldasar na rivi.

Prilikom gostovanja u RTL-u Danas, Baldasar se zahvalio svim Splićanima na iskazanoj dobroj volji i razumijevanju.

"Split je prije dvije godine napravio nešto neprimjereno. Kada se takve stvari ponavljaju, klizite u rasizam, put prema tome završava u konc-logoru. Možda su to teške riječi, ali samo sam htio dati dovoljno jasnu usporedbu", kazao je Baldasar.

"Vrijeme je da se počnemo ponašati kao dio Europe"


"Politički smo postali Europa, vrijeme je da se počnemo tako i ponašati", istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na današnjem trećem po redu Split Prideu.

"Država ne može u privatnu sferu pojedinca na taj način intervenirati", rekla je Pusić.

"Naša je dužnost štititi i braniti sve one koji se osjećaju na bilo koji način ugroženo da bi se prestali tako osjećati", poručio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji se također pridružio povorci.

"Oni koji se s time ne slažu, ja ih pozivam da prvo naprave jedno, da razmisle, da razgovaraju s njima, možda promijene mišljenje. Ako ne promijene, opet u redu, imat će svoje mišljenje, ali nikad nasilje. Da se ne ponovi ona prva", poručio je splitski gradonačelnik i dodao:

"Oni imaju svoja prava, oni smatraju da su njihova prava, dakle LGBT zajednica, ugrožena i zatražili su da ih podržimo mi, takozvani pod navodnicima, da se ne bih tko naljutio, nepripadnici LGBT zajednice", kazao je Baldasar.

U pripremi Zakon o životnom partnerstvu

Povorci je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, koji je rekao kako je novi Zakon o istospolnim zajednicama duže vrijeme u pripremi, a do rujna bi trebao ići na javnu raspravu.

"I nakon toga dva čitanja u Saboru, dakle, bit će dovoljno vremena za raspravu. Ono što će biti u Zakonu je već više-manje objavljeno, ono što neće biti je također objavljeno i očekujem široku potporu u Saboru jer su i predstavnici najjače oporbene stranke isticali da podržavaju da se istospolnim parovima reguliraju materijalna prava", istaknuo je Bauk.

Parovi registrirani pred državom tako bi trebali imati zakonom regulirana prava kao što su pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog registriranog partnera, pravo na zdravstveno osiguranje onog nezaposlenog, nasljeđivanje zajedničke imovine nakon smrti i slično.

Predsjednica udruge Kontra, Sanja Juras, kaže kako traže, kao što i sam slogan ovogodišnjeg Pridea kaže, potpunu ravnopravnost. Traže pravo na brak i izvanbračnu zajednicu te da njihove obitelji budu tretirane ravnopravno.

"Bilo kakav poseban zakon otvara mogućnost da se suzi opseg prava i obveza, da se ovi oblici obitelji diskriminiraju, a šalje se i negativna poruka da su naše obitelji manje vrijedne, da su drugačije", kazala je Juras. Pozvala je Vladu da pokrene konkretne korake:

"Sudjelovanje u Povorci ponosa nije dovoljno. Vlado, poduzmite konkretne korake!", poručila je Juras.