Hrvatska

Zagreb pride 2013

U IME svih obitelji ulicama u centru Zagreba danas je prošla Povorka ponosa. Održan je 12. po redu Zagreb Pride uz poruku: "Ovo je zemlja za sve nas".

Sudionici su se nešto prije 14 sati počeli okupljati na Trgu žrtava fašizma. Pokraj "džamije", gdje su se okupili sudionici Zagreb Pridea, prošla je poveća svadbena kolona, čiji su sudionici automobilskim trubama dali zvučnu podršku paradi.

Prema policijskim procjenama, u Povorci ponosa sudjeluje između 12 i 14 tisuća ljudi. Organizatori tvrde da na Prideu ima oko 15 tisuća ljudi. Radi se o najvećem gay prideu koji je ikad u Hrvatskoj održan. Oko 16 sati sudionici Povorke dupkom su ispunili zagrebački Zrinjevac. Kolona ljudi koji su sudjelovali u Prideu ove godine je doslovno bila nepregledna.

 

Zagreb pride 2013

"Budite glasni, da nas čuju i na Kaptolu i na Markovom trgu"


"Ovo je do sada najveći Pride, budite glasi da nas čuju i na Kaptolu i na Markovom trgu", poručio je sudionicima Povorke organizator Marko Jurčić po dolasku na Zrinjevac. Na Zrinjevcu su cure iz Le Zbora otpjevale himnu, nakon čega je voditeljica programa Nataša Janjić Lokas pozdravila sve prisutne. Pročitao se proglas ovogodišnjeg Pridea, a sudionici Povorke sa zadovoljstvom su zapljeskali za prošlotjedni Split Pride, koji je također prošao sasvim mirno.

Povorku je osiguravalo stotinjak interventnih policajaca, iako za zaštitom, zapravo, nije bilo potrebe. Građani Zagreba prema Povorci ponosa pokazali su izrazite simpatije, te su sudionike parade na svakom koraku pozdravljali mahanjem i pljeskanjem.

Noseći transparente s porukama poput "Toleriraš li ti mene, toleriram ja tebe" i "Danas gay, sutra suprug", sudionici Povorke marširali su za ravnopravnost istospolnih parova u hrvatskom društvu.

Homofob godine Bozanić, homofrend godine Mile Kekin

Povorka je oko 15 sati krenula od Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića, a središnja proslava je na Zrinjevcu gdje su i ove godine dodijeljene nagrade za homofrenda i homofoba godine.

Homofrendom godine proglašen je Mile Kekin, a homofob godine je Josip Bozanić. Podsjećamo, prošle godine je homofob godine bio Željko Kerum, dok je homofrendom godine proglašen Boris Dežulović.

Zagreb pride 2013

"Seksualne manjine u Hrvatskoj i dalje su diskriminirane"

"Ovdje sam već poput inventara. Bilo bi najbolje da sljedeće godine ne dođem, jer bi tada znala da smo kao društvo napredovali na području zaštite prava seksualnih manjina", kazala je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, koja tradicionalno podržava Zagreb Pride.

"Seksualne manjine u Hrvatskoj i dalje su diskriminirane. Zato se nadam da će do kraja godine biti donesen zakon o životnom partnerstvu", izjavila je Holy.

U Povorci i premijerova supruga


Povorci ponosa pridružila se i Sanja Musić Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića. "Bila sam isprovocirana do te mjere da sam došla pružiti podršku jednom principu dobra i solidarnosti. To učim od malena: tako su me učili roditelji i to sam učila na vjeronauku koji sam pohađala devet godina. Suprug je kući, ali on je jedan od rijetkih koji svoje mišljenje ima priliku iskazati na državnoj razini", kaže Musić Milanović.

U povorci je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja već tradicionalno podržava Pride. Komentirala je poveći broj potpisa za referendum koji je prikupila inicijativa "U ime obitelji": "Taj broj me nije iznenadio, samo je podcrtao u kojoj je mjeri važno zaštititi prava manjina. Niti jedno pravo niti jedne manjine neće biti ugroženo nego će biti zaštićeno".

Zagreb pride 2013

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2116
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1664
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2073
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6438
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4330
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4337
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1324
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1864
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1935
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5787
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2901
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3746
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a