Hrvatska

LGBT centar Split

U Splitu je svečano otvoren LGBT Centar Split, koji je drugi u Hrvatskoj, a prvi LGBT Centar u Dalmaciji. Sudjelovao je i gradonačelnik Ivo Baldasar.

Tom prilikom najavljen je program Centra i ovogodišnji Split Pride 2014.

Četvrti Split Pride će se održati 7. lipnja 2014. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 12 sati. Povorka kreće u 14 sati iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice do Đardina gdje će se održati Split Pride program.

- Slogan Split Pridea ove godine jest «Potpuna ravnopravnost». Ponovljeni slogan prošlogodišnjeg Split Pridea ukazuje na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj. Sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost – jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva neće odustati. Nema razloga da Vlada RH tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga zakona, poručili su iz LGBT udruge Rišpet.

 

Preneseno sa Slobodne Dalmacije