Hrvatska

Foto: Split Pride/Facebook, Ivana Ivanović/Pixsell

POVORKA Pridea u Splitu završila je malo nakon 15 sati, no program je nastavljen u "Đardinu", a trajat će, prema najavama sve do 15 sati.

"Želimo život bez straha od mržnje i nasilja, pravo na obitelj temeljno je građansko pravo, imamo pravo na dostojanstven život i pravo na posvajanje djece. I spremni smo na to već danas jer znamo, želimo i možemo voljeti", poručio je u svom završnom govoru Ljubomir Mateljan iz Rišpeta poručivši tako članovima Vlade, koji danas nisu bili u Splitu, da se ne pristaje na privremena rješenja.

Split pride 2014

"Državne institucije izravno su odgovorne za neravnopravnost LGBT građanki i građana te nepovoljan položaj njihovih obitelji", poručio je na kraju prenosi crol.hr.

Portal Stav podsjeća da splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ove godine nije svojim dolaskom došao podržati Pride, i to zbog sjednice Glavnog odbora SDP-a koja se danas održava u Zagrebu. Zbog istih razloga na Prideu nisu došli ni ministari koji su prošle godine uveličali ovaj događaj. U ime Grada Splita Pride je došao podržati dogradonačelnik, HNS-ov Goran Kovačević.

Sve je krenulo u podne

Podsjetimo  točno u podne danas su se u Đardinu okupili sudionici, četvrtoga po redu, Split pridea u kojem sudjeluje manje sudionika nego prijašnjih godina, prema procjenama organizatora, u povorci je oko 300 sudionika kojima se pridružio i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, situacija je za sada mirna i nema nikakvih incidenata, a grad je gotovo prazan.

"Tu sam kako bi se pridružio borbi za ljudska prava i ukidanja svih oblika diskriminacije i razvoja tolerancije u društvu", rekao je Kovačević.

Sudionici parade nose transparente na kojima piše: "Mama, zbog koga si me se odrekla?", "Mržnja nije obiteljska vrijednost", "Ne kompromisu s ljudskim pravima", "U svima kuca srce koje voli", "Zna li žena za tebe i Stipu?", "Open your heart", a na Narodnom trgu podigli su svoju zastavu.

Split pride 2014

Povorka je u 14 sati krenula Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, Ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice do Đardina, gdje će se održati Split pride program. Kao i prošle godine i ovogodišnji slogan je "Potpuna ravnopravnost" i njime se želi podsjetiti na diskriminirajući i neravnopravan položaj lezbijki, gayeva, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba (LGBT) u Hrvatskoj. Traži se potpuna ravnopravnost i jednaka pravna zaštita za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, te pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Koordinator Udruge Rišpet, koja je organizator ovogodišnjeg pridea, Ljubomir Mateljan okupljenim je novinarima rekao da ove godine nema organiziranih autobusa, te da u povorci nema političara što, dodao je, žestoko osuđuju.

"Onima koje plaćamo trebala bi biti dužnost da budu ovdje i da podržavaju ljudska prava", kazao je. Dodao je kako je bio primoran policiji prijaviti prijetnju koja mu je upućena preko interneta.

Na upit novinara smatra li da su se građani Splita već privikli na paradu odgovorio je da se nada da je tako iako još uvijek ima individualnih incidenata. Dodao je da neće biti zadovoljni dok potpuno ne ostvare svoje zahtjeve. "Klima se u gradu ipak mijenja to je točno", zaključio je.

Split pride 2014

Na Split pride stigao je i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić koji je izjavio kako su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lučić i potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potpisali zajedničko priopćenje o borbi protiv homofobije i transfobije s fokusom na regiju Balkana, a koja je proizašla iz Idaho foruma međunarodnog dana obilježavanja borbe homofobije i transfobije.

Nekoliko dana prije održavanja Split pridea policija je građane pozivala na suzdržanost od bilo kakva nasilja, gradski HNS je svoje članstvo pozvao da sudjeluje u povorci, a na toleranciju i uvažavanje je pozvao i gradonačelnik Ivo Baldasar koji danas nije mogao biti u povorci jer je u Zagrebu na glavnom odboru SDP-a. Splitska policija zabilježila je manji incident kada je mladić (19) na društvenoj mreži iz mržnje prijetio organizatorima Split pridea - Udruzi Rišpet.

Split pride 2014

Split Pride osigurava 600 policajaca iz nekoliko policijskih uprava, a kao potpora im je i posebno MUP-ovo kombi stožerno vozilo opremljeno modernom video opremom i opremom za telekomunikacije.

Split pride 2014

Ove godine je izmijenjena ruta parade, ali i centralno mjesto proslave.

Split pride 2014

Split pride 2014

Split pride 2014

 

Preneseno sa Index.hr

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a