Hrvatska

Napomenule su to danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava. No, isto tako Zakon o životnom partnerstvu, nakon Zakona o istospolnim zajednicama predstavlja drugi bitan korak u hrvatskom društvu prema potpunoj ravnopravnosti za istospolne obitelji – bračnoj jednakosti, priopćile su danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Aktivno pratimo donošenje i provedbu zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života istospolnih parova proteklih 12 godina. Sudjelovale smo u pripremi Zakona o istospolnim zajednicama 2003. godine, Prijedloga Zakona o registriranom partnerstvu 2006. godine, te Zakona o životnom partnerstvu koji je upravo usvojen. Kroz sudjelovanje u javnim raspravama, u radnoj skupini pri Ministarstvu uprave i za vrijeme rasprava u Hrvatskom saboru zahtijevale smo što bolje reguliranje obiteljskog života istospolnih parova. Pozdravljamo činjenicu da je veći broj sugestija i amandmana koje smo predlagale kroz radnu skupinu i rasprave u Hrvatskom saboru usvojen. Između ostalog Zakon uključuje sklapanje životnog partnerstva pred matičarom (to se odrazilo i na opseg prava u Zakonu) ali i reguliranje neregistriranih zajednica što je osobito važno jer velik broj istospolnih parova neće registrirati partnerstvo zbog straha od diskriminacije - istaknule su udruge te napomenule bitnim da su državne institucije uvažile činjenicu da velik broj istospolnih parova danas u Hrvatskoj odgaja djecu i uvele institut «partnerske skrbi».

- Nažalost, ta djeca će ipak ostati dijelom zakinuta za zaštitu svog obiteljskog života u odnosu na djecu koju odgajaju maćeha ili očuh zajedno s biološkim roditeljem, primarno zbog nemogućnosti posvajanja od strane partnera skrbnika i uspostave trajnog odnosa prava i obveza s njegovim srodnicima. Ne postoji opravdan razlog za isključivanje posvajanja djece iz ovog Zakona. Smatramo pozitivnim da su su po prvi puta u Hrvatskom saboru zastupnici SDP-a, HNS-a i Laburista individualno predložili amandmane kojima bi se uvelo posvajanje djece za istospolne parove. Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu - kazale su iz udruge čije će predstavnice i predstavnici danas pratiti izglasavanje u Hrvatskom saboru.

 

Preneseno sa Večernjeg lista