Hrvatska

Želimo se osvrnuti na pismo "I mi bismo rado priredili "piknik" o gradskom trošku" koje je 23. lipnja 2004. u ovoj rubrici (pisma čitatelja u Vjesniku) objavio Ivan Čarapina, a koje sadrži mnoge pogrešne informacije. Autora moramo ispraviti kad govori o zakonima. U Hrvatskoj je Zakonom o istospolnim zajednicama reguliran samo dio imovinsko-pravnih odnosa, a to je pravo na uzdržavanje jednog od partnera/ice i pravo na stjecanje i uređivanje zajedničke imovine. Zakoni koji se odnose na brak i odgoj djece uopće ne postoje.

Razumijemo autorovu neupućenost u rad udruga i financiranje njihovih projekata, budući da u Hrvatskoj mediji posvećuju malo prostora nevladinim organizacijama.

Ono što nas zabrinjava jest autorovo omalovažavanje vrijednosti poštivanja ljudskih prava za što se već treću godinu za redom zalaže Parada ponosa. Grad je odluku o financiranju projekta Parade ponosa donio vjerojatno imajući na umu važnost ljudskih prava kao i činjenicu kako su i LGBT osobe porezni obveznici. Policiji i drugim službama to je bila redovna radna subota za koju su plaćeni kao i za bilo koje aktivnosti kojima se redovito bave.
Pripadnici LGBT populacije i oni koji su nas došli podržati nisu sudjelovali na Gay paradi radi vlastite zabave već radi traženja svojih ljudskih prava, a ove godine naglasak je bio na poštivanju prava na različitost. Time se htjelo ukazati na diskriminaciju transrodnih osoba; manjine koja je u Hrvatskoj nevidljiva.
Kod ove manifestacije kao i kod bilo kojih javnih nastupa u vezi s temom LGBT nije riječ o tome da je netko više ili manje "normalan", već da LGBT osobe nemaju još sva temeljna ljudska prava koja su im Ustavom zajamčena.

UDRUGA LORI
Lezbijska organizacija Rijeka