Hrvatska

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik mogla bi kazneno prijaviti ministra Dragana Primorca zbog napomene u programu vjeronauka, u kojem se homoseksualnost proglašava "pogrešnom" te uspoređuje s incestom.

Kako javlja tjednik Nacional, prošloga je petka istekao krajnji rok za očitovanje ministra o dopisu koji mu je 20. kolovoza stigao iz Ureda pravobraniteljice Lukač-Koritnik o diskriminaciji homoseksualaca u programu vjeronauka za osnovne škole.

Naime, u programu vjeronauka za osmi razred stoji metodička uputa u kojoj piše: "Razgovor o cjelovitom značenju i odnosu pojmova "ljubav" i "seks" i prosudba pogrešnih oblika seksualnosti (homoseksualnost, prostitucija, incest, transvestiti)."

U dopisu pravobraniteljice Lukač-Koritnik ministru Primorcu tvrdi se kako u dotičnoj rečenici postoje dva diskriminatorna elementa: prvi je definiranje homoseksualnosti kao "pogrešnog oblika seksualnosti", a drugi je izjednačavanje homoseksualizma i incesta.

Državni tajnik za osnovno školstvo Nevio Šetić kazao je kako će Ministarstvo podržati samo minimalnu izmjenu programa, pri čemu će riječ "pogrešno" biti zamijenjena riječju "grešno".

No, Nacional doznaje kako su u Uredu pravobraniteljice nezadovoljni takvom odlukom, a budući da su već iscrpili najstrože formulacije (primjedba odnosno upozorenje na kršenju odredbi o diskriminaciji), podnošenje kaznene prijave protiv Primorca nije isključeno.