Hrvatska

Je li homoseksualnost prirodna dimenzija ljudske seksualnosti, trebaju li istospolne zajednice biti izjednačene u pravima i obvezama s bračnim i izvanbračnim zajednicama, kako stoje stvari s usvajanjem i odgojem djece, jesu li lezbijke i homoseksualci poželjni suradnici na radnome mjestu ili susjedi u zgradi...

RIJEKA - Odgovori na ta i čitav niz sličnih pitanja svakodnevno se mogu naći na stranicama hrvatskih novina, a kakvi su i koliko tolerancije prema različitosti, odnosno manjinskim skupinama, odražavaju, jedno je od mjerila demokratičnosti društva.
Kada su prije dvije godine članice Lezbijske organizacije Rijeka analizirale pisanje novina, utvrdile su da se o toj temi piše nedovoljno konkretno i s natruhama senzacionalizma.

Utvrđeno je i da treba poticati promicanje tolerancije i suprotstaviti se predrasudama i stereotipima o homoseksualnim osobama, pa je istraživanje ponovljeno.

Tom su prilikom utvrđeni pomaci i veća ozbiljnost u pristupu temi, ali i dalje se zamjera nedovoljna informiranost, konformizam i tendencija pojedinih novina da i dalje homoseksualnost čine društveno nevidljivom ili je prikazuju kao egzotičnost marginaliziranih, što sve vodi u isključivost, neciviliziranost i nehumanost.

Zbog toga je planiran nastavak projekta koji će uključiti sve pisane medije, a ovih je dana stiglo i 30 tisuća eura Europske komisije za njegovo provođenje.

"Idućih deset mjeseci pratit ćemo pisanje 145 medija, kontinuirano reagirati na napise, novinarima ćemo distribuirati publikaciju o LGBT (lezbijke, gej muškarci, biseksualne i transrodne osobe) zajednici, a organizirat ćemo i razgovore s novinarima te koristiti svaku priliku za edukaciju", najavljuje koordinatorica udruge LORI, mlada žena koja se javnosti želi predstaviti samo kao Danijela. Na pitanje zašto ne želi otkriti svoj puni identitet, to više što je zdušno radila na provođenju kampanje za promicanje prava homoseksualnih osoba popraćene jumbo plakatima, ne daje jasan odgovor, nego ističe svoje pravo da to učini kada bude spremna.

— Moja majka zna da sam lezbijka, ali to nisam rekla svima iz svoje okoline — kaže Danijela, koja je po obrazovanju teologinja. Ne upušta se ni u raspravu o tome je li takav njezin stav licemjeran s obzirom na to da je zaposlena kao koordinatorica udruge koja drugima zamjera da homoseksualne osobe marginaliziraju i čine ih nevidljivima u društvu.

— Iskustvo djevojaka koje su se javno izjasnile o svojem usmjerenju priječi me u tome, a čini mi se da ni sve osobe iz moje okoline još nisu spremne na prihvaćanje moga stava — pojašnjava Danijela i navodi primjer glasnogovornice Udruge Jane Kohut, koja je dva mjeseca nakon pojavljivanja na jumbo plakatima dobila otkaz u agenciji za nekretnine u kojoj je radila uredski posao.

Nigdje nije jasno navedeno da je to razlog otkaza, ali je bilo vrlo očito. Loše su prošle i djevojke koje su živjele u unajmljenom stanu, pa im je ugovor otkazan jer ih vlasnici nisu željeli u svojoj blizini.

Udruga je smještena u suterenskom prostoru u središtu Rijeke, u gradskom vlasništvu, a Danijela kaže kako su u prvim danima nakon useljenja i početka rada na vratima našle ucrtan kukasti križ. Obratile su se posebnom odjelu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i naišle na zaštitu, odličnu suradnju i razumijevanje.

Neugodnosti se, u maloj mjeri, prema Danijelinoj ocjeni, ponavljaju sa svakom novom kampanjom, ali ona tvrdi da je Rijeka znatno liberalnija sredina od Zagreba, primjerice. Možda i zbog toga LORI okuplja članice iz cijele Hrvatske, a sada ih je oko sedamdeset.

Premda misli da u Hrvatskoj još uvijek nije postignuto potpuno izjednačavanje u pravima homoseksualnih osoba s heteroseksualnima, pomake nabolje vidi.

— Najbolje su to riješile Nizozemska i Belgija, i naš je cilj da i u našem zakonodavstvu LGBT zajednica, kao manjinska skupina, bude potpuno izjednačena s većinom — kaže Danijela.

Rad Udruge podupiru nizozemsko i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Europska komisija i Vladin ured za suradnju s nevladinim udrugama.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1932
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1520
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1904
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6239
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4136
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4197
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1186
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1699
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1768
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5576
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2736
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3596
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a