Hrvatska

Dorino Manzin, predsjednik udruge Iskorak očekuje da će Hrvatski sabor ujesen ozakoniti partnerstvo osoba istog spola
* Pravni tim Iskoraka i Kontre već je započeo s lobiranjem saborskih zastupnika što se tiče donošenja Zakona o registriranom partnerstvu. S kim ste razgovarali? Tko vas je podržao, tko odbio?

- Moram odmah opovrgnuti ono što je bilo u medijima, da mi želimo da ovaj zakon ide u proceduru po hitnom postupku. To su gluposti, sjednica traje još par dana i za to nema šanse. Zakon će u proceduru vjerojatno ići ujesen ili zimu. Podršku očekujemo od svih. Zašto Sabor barem jedan zakon ne bi donio jednoglasno? Mislim da više nema mjesta politikantstvu na račun elementarnih ljudskih prava. Kao što se vidi iz prijedloga zakona, nismo tražili pravo na posvajanje djece i registrirano partnerstvo ne nazivamo brakom, tako da vjerujem da to svi mogu podržati. Koji će klub zastupnika biti taj koji će na sebe preuzeti iznošenje prijedloga, još ćemo vidjeti. Ja očekujem podršku od stranaka koje su i do sada uvijek bile za promicanje prava na različitost, to bi prije svega mogao biti SDP, zatim HNS-Liberalni demokrati, i zajednički HSLS i LS.

Bez posvajanja djece

* Ovih je dana očito da HDZ gubi saborsku većinu, no, ipak, koliko je realno da takav zakon bude donesen u vrijeme vlasti HDZ-a i umirovljenika?

- Moguće je da će biti problema. Najveći je problem u tome što su političari uspjeli javnosti nametnuti jednu manipulativnu retoriku u stilu "što bismo mi sad raspravljali o tim stvarima kad u ovom društvu postoje mnogo veći problemi: nezaposlenost, mirovine korupcija, pravosuđe". Ja sam građanin kao i svaki drugi, i mi imamo iste probleme, kao i ostali građani, i među nezaposlenima ima homoseksualaca, kao i među braniteljima, veteranima, stradalnicima, umirovljenicima. Prava koja tražimo nisu ekskluzivna prava za nekakvu elitu, niti tražimo da se o nama priča svaki dan, već da se našim pravima posveti jedan radni dan u Saboru, da se raspravlja i potom glasuje. Mi smo čak i olakšali posao našoj umornoj, radišnoj Vladi, pa smo sami napisali prijedlog zakona u konzultaciji s pravnim stručnjacima.

* U kojoj je mjeri hrvatski prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu sličan upravo donesenom španjolskom zakonu koji legalizira homoseksualni brak, ili onom nizozemskom?

- Četiri države su legalizirale homoseksualni brak sa svim pravima uključujući pravo na posvajanje djece. Nizozemska je to učinila 2002., Belgija 2003., a ove godine Kanada i sljedeći dan odmah Španjolska. U Nizozemskoj, međutim, već dvadeset šest godina istospolni parovi imaju određena prava. U početku se radilo o registriranom partnerstvu, kakvo mi sad tražimo, a 2002. je to postao brak. Mi ne inzistiramo na braku, ne zato što smatramo da je to loše, već jednostavno zato što imamo sluha za hrvatsku javnost,  i zato što smo svjesni da ne bi bilo političke volje. Izabrali smo "light" verziju, jer uvijek kad se vode javne rasprave čujemo izjave poput "nemamo mi ništa protiv toga, samo da ne bude u sklopu Obiteljskog zakona, da to nije brak i da nema posvajanja djece". Ako nema toga, uvijek su svi govorili da može, pa sad želimo vidjeti hoće li održati riječ. Naš prijedlog zakona, dakle, nije sličan nizozemskom, belgijskom, kanadskom ili španjolskom, ali ovo što mi tražimo ima većina država: sve nordijske zemlje, Francuska, Italija, Njemačka, Portugal, Mađarska i Češka.

* Države koje nabrajate imaju instituciju registriranog partnerstva kao takvu ili namijenjenu istospolnim zajednicama?

- Namijenjenu istospolnim zajednicama.

Daleko je Španjolska

* I Italija, čiji je predsjednik Senata Marcello Pera u ovotjednom posjetu Madridu osudio španjolsku legalizaciju homoseksualnih brakova, ocjenjujući da se "ne radi o unapređenju ljudskih prava, nego o ozakonjenju kaprica"?

- Znate zašto? Zato što su na vlasti u Italiji desničari, i možete slobodno napisati da se radi o još jednom od fašističkih ispada talijanskih političara, i da vjerujem da će ih talijanski narod zbog toga kazniti na parlamentarnim izborima, kao što je to već učinio na lokalnima. Bilo je toga još, sjećate se, i Butiglione o ženama, pa da treba topovima gađati brodove izbjeglica iz Albanije. Slobodno napišite da su to fašisti. Ja sebi kao pripadnik talijanske nacionalne manjine mogu dopustiti da tako nešto kažem. Međutim, uzmite u obzir da Italija, ipak, ima ono što nazivaju "la coppia di fatto" – činjenični par.

* Koliko je godina lobiranja bilo potrebno Španjolskoj i Kanadi?

- Španjolska je specifičan slučaj. Uvijek se govori kako je to katolička država, ali ne samo da su socijalisti na vlasti, nego je i ta slika Španjolske kao katoličke države samo privid. Mnogi su Španjolci anarhisti i ljevičari, što je posljedica Frankove diktature nakon koje je cjelokupno društvo doživjelo katarzu kojoj su mnogo pridonijeli mladi, od seksualne revolucije šezdesetih do niza punk bandova koji su bili vrlo angažirani i imali velik utjecaj na javnost. Riječ je o jednoj postfrankovskoj generaciji koja je sada došla na vlast, i koji su, uostalom, većina u društvu. Nedavno sam gledao prilog na HTV-u u kojem su govorili obični ljudi, i ne biste vjerovali kako oni razmišljaju; jedan je stariji čovjek rekao "što se Katolička crkva u to miješa? Katolička crkva je za katolike, a ostale ljude neka ne diraju". Usporedite to s onim što bi kod nas rekli u jednoj takvoj anketi! Mi kroz takvu katarzu još nismo prošli, imali smo, nažalost, rat, stradanje, danas imamo siromaštvo, i sve to utječe na stajališta naše javnosti. Ljudima je u Španjolskoj "pukao film" zbog Iraka i terorističkog napada u Madridu, a kad je Zapatero došao na vlast, vrlo je jasno rekao da ne samo da će homoseksualci imati sva prava, već i da će se ići na zakonsku regulativu prava transeksualnih osoba, kojih u Španjolskoj ima oko osam tisuća. Riječ je o zakonu koji će omogućiti da se promjenom spola omogući automatska promjena imena. Osim toga, Španjolci idu i u jednu, za naše pojmove malo neobičnu, kampanju što se tiče jednakosti spolova, u smislu da se od bračnih drugova, dakle, muža i žene, očekuje da su dužni jednako obavljati kućanske poslove kako bi se ukinuli rodni stereotipi po kojima muškarac sječe drva, a žena šije.

Kod matičara u inozemstvo?

* Ako u kontekstu rečenog, usporedimo španjolsku i hrvatsku povijest, Hrvatska je još prilično daleko od ovakvog stupnja tolerancije različitosti, no vjerujete li, ipak, da bi Hrvatska mogla biti prva od zemalja bivše Jugoslavije koja će ozakoniti istospolnu zajednicu?

- Hrvatska je već sada prva zemlja koja je donijela zakon o istospolnim zajenicama, čak prije Slovenije.
Hrvatska je prva zemlja u jugoistočnoj Europi koja je to učinila. Slijedit će Turska, a ako će koja država uvesti registrirano partnerstvo onda će to biti Hrvatska i Slovenija, gdje upravo traje javna rasprava o registriranom partnerstvu.

* Odlaze li gay i lezbijski parovi iz Hrvatske vjenčati se u Nizozemsku, ili neku od zemalja gdje postoji institucija istospolne zajednice?

- Trebalo bi provjeriti dopuštaju li to njihovi zakoni kad su u pitanju stranci, ali koliko ja znam – da.

* Čitajući zakonski prijedlog vidljivo je da, bez obzira na to što se istospolna zajednica ne definira brakom, ima sve aspekte tradicionalne bračne zajednice, pa bi se stupanje u registrirano partnerstvo, dok je osoba u braku smatralo bigamijom. No, do donošenja ovakvog zakona, s obzirom na to da Hrvatska ne priznaje instituciju registriranog partnerstva, kakve bi pravne posljedice imala osoba koja je u Hrvatskoj u braku, a u istospolnu zajednicu stupi u Nizozemskoj?

- To je zapravo, trik pitanje. Sve ovisi o tome dopušta li nizozemski zakonodavac sklapanje brakova strancima. Ako dopušta, normalno da, budući da je tamo izjednačen brak partnera različitog i istog spola, istospolni brak sklopljen u Nizozemskoj vrijedi i po povratku u Hrvatsku. Hrvatsko zakonodavstvo ga mora tretirati kao i svaki drugi brak inozemnih građana.

* To znači da bez obzira na to što Hrvatska nema legaliziran istospolni brak da, primjerice, nizozemski građanin u braku s muškarcem, ne može teoretski , u Hrvatskoj stupiti u jedini dopušten domaći bračni oblik sa ženom, jer bi se to tretiralo kao bigamija?

- Da, jer već ima valjani brak s osobom istog spola.

Zaštititi roditeljska prava

* U vašem prijedlogu Zakona stoji da u registrirano partnerstvo ne može stupiti osoba koja je u izvanbračnoj zajednici. Kakve to ima logike, kad izvanbračna zajednica nije zakonski definirana, niti za nju postoji oblik raskida?

- Izvanbračna zajednica jest zakonski regulirana, iako ne kao institut, već kao fakticitet u Obiteljskom zakonu po kojem partneri u izvanbračnoj zajednici imaju pravo nasljeđivanja i podjele zajedničke imovine, ako sudski dokažu da su tri godine živjeli skupa. Da bismo izbjgeli pat pozicije, i zato što ljudima svašta pada na pamet, ovdje smo naveli i izvanbračne zajednice.

* Osoba koja bi došla kod matičara sa željom da stupi u registrirano partnerstvo, trebala bi, dakle, donijeti potvrdu da nije vjenčana, ali ostaje nejasno kako će dokazati da nije u izvanbračnoj zajednici?

- To se ne traži. Logika je obrnuta.

* U praksi bi, znači, pretpostavljeno ostavljeni izvanbračni partner sudski dokazivao da je osoba, koja je sklopila registrirano partnerstvo s nekim drugim, s njim živjela u izvanbračnoj zajednici i tražio podjelu prethodno stečene imovine?

- Da.

* No ishod sudskog postupka ne bi poništio valjanost registriranog partnerstva?

- Ne.

* Zakon u nekim člancima govori o postupanju u pitanju djece unutar registriranog partnerstva, što, vjerujem, pretpostavlja donošenje zakona po kojem bi istospolne zajednice bile u mogućnosti usvajati djecu, što ste vi istaknuli da ne tražite?

- Ovdje se radi o situaciji u kojoj netko tko ulazi u registrirano partnerstvo već ima svoje biološko dijete, gdje primjerice, samohrana majka ulazi u registrirano partnerstvo s drugom ženom. Budući da nije riječ o posvojenom, već njezinom biološkom djetetu, ona zadržava sva roditeljska prava i nitko joj ih ne može oduzeti. Zakon ne smije onemogućavati da njezino dijete živi s njom i njezinom partnericom.

* U članku 18. stoji kako Sud može iznimno osobi koja je navršila 16 godina dopustiti da stupi u registrirano partnerstvo ako za to postoji opravdan razlog. Kod brakova osoba različitog spola to se najčešće odnosi na trudnoću što kod istospolne zajednice nije pretpostavka. Na što se onda odnose "iznimne okolnosti"?

- Ovu smo odredbu stavili zato što smo htjeli da zakon daje jednaka prava, kao u slučaju ozakonjenja veze dviju osoba različitog spola. Željeli smo jednostavno ostaviti mogućnost da u slučaju da roditelji obje osobe daju pristanak, te osobe mogu ozakoniti svoju vezu. Sumnam da će do toga dolaziti jako često, ali kao što se može u tim godinama dogoditi velika ljubav između dečka i cure, moramo dopustiti da se ona može dogoditi i između dvije osobe istog spola. Sud bi, ako oni tako žele, trebao to odobriti. Ovu smo odredbu unijeli u zakon upravo zato da ne bi bilo diskriminacije.


Profesionalizirati organizaciju Gay Pridea

* Zašto Iskorak ove godine ne sudjeluje u organizaciji Gay Pridea koji se održava u nedjelju?

- To je duga priča. Došlo je do razilaženja u stajalištima između osoba koje su prošle godine organizirale Pride i udruge Iskorak. Te osobe, koliko ja znam, nisu članice Kontre, već neovisne aktivistice koje su htjele organizirati Pride kakav je bio svih ovih godinama, s povorkom u centru grada. Mi smo kao udruga smatrali da to baš i nije dobar koncept, da ne treba inzistirati s povorkom u centru grada, nego napraviti jedan dobar koncert na otvorenom. Budući da nismo uspjeli dobiti na vrijeme sva fionancijska sredstva koja su nam za to bila potrebna, planirali smo Pride odgoditi za jesen. Nismo uspjeli i našli smo se optuženi za nemar i lijenost od aktivistica koje su odlučile organizirati Pride i napraviti tu povorku. Na kraju je ispalo žalosno. Mi smo bili spremni 30.000 kn koje smo za organizaciju Pride-a dobili od Grada Zagreba dati njima, ali su one kazale da njima ne treba naš novac, i mi smo se jednostavno povukli, i odlučili novac vratiti Gradu Zagrebu i odustali smo od jesenskog koncerta. Nakon ovog smatram da ubuduće Priode ne bi trebale organizirati udruge, nego neki neovisni odbori koji bi se u tome možda mogli i profesionalizirati. Ispalo je žalosno, ali živimo u pluiralistčkom društvu, i ako se ljudi razmimoilaze u mišljenju u svim segmentima društva, zašto ne bi i u gay zajednici.

* Zar ne bi bilo porazno da nakon toliko truda projekt Pridea propadne zbog nesuglasica na gay sceni?

- Neće. Bez obzira što se ne slažemo u svemu, mi podržavamo njihov skup.

* To znači da ćete doći na nedjeljni Pride?

- Došao bih, osim u slučaju više sile.

Dva mandata – dosta

* Najavili ste svoj odlazak s čela Iskoraka. Zašto?

- Odradio sam dva mandata, i smatram da ima mnogo pametnih i sposobnih, i sposobnijih, ljudi u udruzi, koji posao mogu kvalitetno odraditi, i ne vidim razloga da se namećem kao nekakav šerif ili gazda. Želio sam i primjerom pokazati kako treba postupati. Kad netko odradi jedan, dva mandata treba se povući i nastaviti raditi u organizaciji kao i prije. Ja ostajem koordinator projekta prevencije HIV-a kod muške populacije. To je ono što radim u udruzi, i tu ću ostati.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1959
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1539
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1940
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6270
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4157
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4221
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1212
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1727
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1793
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5605
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2757
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3621
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a