Hrvatska

Reakcija vezana uz ZG Pride i kritiku katolicke crkve

Jedna od poruka ovogodišnjeg ZG Pride-a bila je kritika stavova katoličke Crkve, kako u Hrvatskoj – tako i šire. Namjera nam je bila ukazati na stavove Crkve koji potiču na netoleranciju, odbacivanje i mržnju prema pripadnicima/cama LGBT populacije.

Iz naših višestrukih izjava u medijima jasno se vidjelo da ne istupamo protiv vjere kao takve, već protiv govora mržnje kojim se služe neki svećenici i takvim stavovima, koristeći svoj položaj, snažno utječu na diskriminaciju navedene manjine.
Na samom Pride-u naša aktivistica Sanja Kajinic iznijela je konkretne primjere – samo neke od nebrojeno mnogo njih.

Uvažavamo činjenicu da se i jedan dio LGBT populacije smatra vjernicima, i nije nam bila namjera ovom kritikom povrijediti njihova uvjerenja, kao niti uvjerenja ostalih vjernika.

Jedan od izvođača na ovogodišnjem Pride-u, Rene iz Slovenije, nosio je majicu sa natpisom «Bad religion», te prekriženim znakom križa.
Smatramo da je takva njegova pojava izraz protesta protiv diskriminacije na koju crkva potiče, kao i  da je legitimno pravo svakog pojedinca da određenu religiju/uvjerenje smatra dobrom ili losom, te se ovim putem ne želimo ograditi od njegovog istupa.
Pravo na kritiku imaju svi, bez obzira s koje strane dolaze, a ograđujemo se jedino od poticanja na mržnju i nasilje. Vjerujemo da niti jedan stav ili izjava na ovogodišnjem Pride-u nije pozivala na iste, te u potpunosti stojimo iza svega pokazanog/učinjenog/izrečenog na ZG Pride-u 2004.

Viva la différence!
;)

S poštovanjem,
Organizacijski odbor ZG Pride-a 2004
Lezbijska grupa Kontra