Hrvatska

Promocija knjige:
Interliber,
petak 10.11. u 19h,
Paviljon 6, zajednički štand Kruzak, ArtTresor, i Naklada MD

Coming out, knjiga kliničke psihologinje Ive Žegure, znanstveno je utemeljen meritoran iskaz o klasifikaciji i problematici osoba različitih seksualnih orijentacija s osobitim naglaskom na homoseksualne osobe.

Svakodnevno susrećemo, vidimo, slušamo slične izjave i komentare, a nismo bili u prilici ili nismo željeli saznati više o njima.

U osam poglavlja autorica na popularan i pristupačan način govori o temeljnim aspektima ljudske seksualnosti, spolnosti i rodnim ulogama te poteškoćama s kojima se susreću pripadnici LGBTIQ skupine. Pojašnjava termine vezane uz rodni identitet i nudi sociološki osvrt koji otkriva neophodnu povijesnu perspektivu nužnu za razumijevanje šireg konteksta homoseksualne (sub)kulture.

Coming out popunjava prazan prostor vezan uz spomenutu problematiku, gleda na homoseksualnost kao na prirodno pravo i osobnu opredijeljenost svakog bića te razbija predrasude vezane na nju.

Moto ove knjige, kao i biblioteke Kantarion jest razumjeti vs. / feat. prihvatiti svaku jedinku i njen izbor, te preuzeti odgovornost za vlastiti stav koji bi prije svega trebao proizlaziti iz humanosti i ljudske tolerancije prema svakom živom biću, uvažavajući i poštujući različitost kao iskaz kreativnosti Života.

Prvo predstavljanje knjige tijekom Interlibera, na kojem knjiga košta 100kn, a za one koji je ne uspiju nabaviti na Interliberu, knjiga inače košta 150kn. Postoji meko i tvrdo ukoričeno izdanje. Za tvrdo ukoričeno izdanje je naklada 1000 komada, a vjerovatno je i za meko ukoričenje ista.

Za više informacija: http://www.nakladamd.hr/

Recenzije:

...Autorica je načinom strukturiranja i sadržajem knjige otvorila vrata za diskusiju i raspravu o seksualnim pravima LGBTIQ zajednice ( s naglaskom na LGB populaciju), ne napadajući pri tome nikoga i ne umanjujući ničija prava.

Knjiga je napisana na način da je na prvi pogled čitka, jednostavna i pristupačna, dok istovremeno sadrži sve potrebne stručne informacije o tematici, od DSM-a do pojmovnika. Uključuje jasno i pregledno definirane pojmove, klasifikacije, Deklaraciju o seksualnim pravima, faze razvoja seksualnog identiteta, faze coming out-a, kao i konkretne životne priče i iskustva LGB osoba. Ovo je istovremeno stručna knjiga, podsjetnik, kao i knjiga pisana za sve zainteresirane osobe, bez pretencioznosti i prosuđivanja, koja otvara jedno novo poglavlje u odnosu prema pravima seksualnih i rodnih manjina.

mr. sc. Maja Mamula, psihologinjaTekst je pisan na živ i iznimno zanimljiv način, te predstavlja odlično štivo za sve one

koji bi željeli bolje razumjeti ljudsku seksualnost, a osobito homoseksualnost i homoseksualne osobe. Dio knjige u kojem su predstavljene osobne priče homoseksualnih osoba oba spola dodatno pridonosi kvaliteti i uvjerljivosti rukopisa.

Rukopis uspješno ispunjava prazninu u popularno pisanoj literaturi o seksualnoj

orijentaciji i homoseksualnosti trenutno dostupnoj na hrvatskom jeziku.

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer

Redoviti profesor sociologije

Sveučilište u Zagreb