Hrvatska

Gej udruga inQueerzicija podržava program Foruma za slobodu odgoja
Prateći posljednjih dana rasprave u medijima o uvođenju predmeta „Zdravstveni odgoj i obrazovanje“ u hrvatski obrazovni sustav, osjećamo se pozvanima reagirati na zabrinjavajuće stavove gospodina Ladislava Ilčića iz udruge Grozd.

Za razliku od programa Foruma za slobodu odgoja, gospodin Ilčić zastupa program koji omalovažava, vrijeđa i diskriminira homoseksualne osobe te potiče na homofobiju i negativne stavove o homoseksualnosti, a time i na kršenje antidiskriminacijskih zakona Republike Hrvatske.
Izuzetno je štetno za psihološki razvoj i razvoj osobnosti nametanje negativnih stavova o homoseksualnosti djeci koja su homoseksualne ili biseksualne orijentacije. Kao što država štiti djecu od nasilja u obitelji, dužna je djecu štititi i od nametanja stavova koji negativno utječu na njihovo bilo fizičko bilo mentalno zdravlje. Država je dužna osigurati da u školama djecu nitko ne vrijeđa, omalovažava niti im nameće osjećaj krivnje i manje vrijednosti. Roditelji nemaju pravo kršiti hrvatske zakone i birati za svoju djecu diskriminatorne programe, jednako kao što nemaju pravo niti fizički zlostavljati djecu.
U Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe homofobija je, iako u padu, još uvijek velik društveni problem. Zbog toga je Europski parlament ove godine donio rezoluciju o homofobiji u kojoj između ostaloga „zahtijeva od zemalja članica i Komisije da poboljšaju borbu protiv homofobije kroz edukaciju, kao što su kampanje protiv homofobije u školama, na sveučilištima i u medijima, jednako kao i u administrativnom, sudbenom i zakonskom smislu.“ Hrvatska borbu protiv homofobije još nije započela na organiziran način, a uvođenje spolnog ogdoja u škole jedinstvena je prilika da se učine prvi pozitivni koraci u tom smjeru.

Srdačni pozdravi,
Stjepan Pavlek
Predsjednik inQueerzicije

Kontakti:
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
SMS: 091 585 0879

O inQueerziciji
inQueerzicija – Nova gej scena osnovana je u Zagrebu u veljači 2006. godine. Cilj udruge je osvješćivanje i razvijanje homoseksualnog identiteta pojedinaca istospolne usmjerenosti, kako bi dosegli slobodu i sreću na osobnoj i društvenoj razini. Udruga se zalaže za vrijednosti civilnog društva općenito: nenasilje, individualnost, ravnopravnost, pravednost, toleranciju, humanizam i ljubav.
inQueerzicija ima 12 članova, različitih profesija te starosti između 21 i 46 godina. Do sada smo sudjelovali u organizaciji ovogodišnjih Queer Zagreb festivala i Zagreb Pride tjedna. Počeli smo raditi na tri projekta čija realizacija je planirana za slijedeću godinu: gostovanje kazališne skupine iz Nizozemske, izdavanje zbirke gej poezije hrvatskoj autora i pokretanje Queer medija. Udruga redovno organizira i druženja, izlete te druga okupljanja.
www.inqueerzicija.hr