Hrvatska

Zagreb pride 2009
Pišu: Tomislav Mamić, Marinko Brkić-Tot i Mila Batinica
ZAGREB - Hrvatska gay-populacija osmu godinu zaredom okupila se na Zagreb Prideu, društvenoj, političkoj i zabavnoj manifestaciji koja promiče ljudska i građanska prava homosekusalnih osoba i toleranciju.
15.00 h (Gay pride): Deset minuta prije polaska oglasili su se bubnjevi, izvjesile zastave duginih boja, podigli transparenti i šareni baloni. Ispred povorke koja je krenula s Trga maršala Tita rastvoren je veliki transparent Zagreb Pride za otvoreni grad: Sudjeluj!
Pod okriljem zastave duge osam metara s oznakom LGBTIQ, manifestaciji su se priključili aktivisti grupe Lori iz Rijeke, ekipa iz Vukovara, Srbije, Bosne i Hercegovine, Ljubljane, Antifašistička udruga, CMS i Zelena lista.

Uz gay aktiviste, Trg maršala Tita okupiralo je i nekoliko desetaka interventnih policajaca.

Zagreb pride 200915.25 h (Gay pride): Prvo stajanje bilo je ispred KIC-a na križanju Tesline i Preradovićeve . - Pozdrav pederima i lezbama na terasama. U ovom homofobnom gay-getu niste slobodni jer se ne možete izraziti, držati za ruke, poljubiti. Pridružite se povorci ponosa i budite slobodni, budite slobodne - poručivali su iz povorke.

15.35 (Anti-gay prosvjed): Petstotinjak, većinom mlađih osoba s transparentima "Danas homoseksualci, sutra pedofili", prosvjeduje protiv Gay pridea koji se trenutačno nalazi 250 metara niže niz Ilicu. Policijski je kordon zauzeo poziciju, a između dva suprotstavljena tabora nalaze se novinari i građani. Policija sve sudionike snima kamerom. Jedan od organizatora skupa, predsjednik HČSP-a Josip Miljak naveo je kako će od Sabora tražiti Zakon o zaštiti javnoga morala. Gay pride kolona i Anti-gay prosvjed upravo poravnavaju svoje redove.

15:53 (Anti-gay prosvjed): U suprotstavljanju dvaju tabora koje je trajalo pet minuta, četiri prosvjednika iz Anti-gay prosvjeda privela je policija. Jedan od njih pokušao je prići Gay prideu te baciti limenku s pivom, drugoga je policija zbog provociranja izvukla iz mase prosvjednika. Nakon prolaska Gay pridea, Anti-gay prosvjed paralelno s kolonom preko Trga prati gay prosvjed. Prema kamermanu EPH TV-a jedan od prosvjednika bacio je limenku s pivom koja je promašila cilj. U jednome trenutku činilo se kako pripadnici anti-gay prosvjeda namjeravaju probiti policijsku blokadu.

Nakon što su se pripadnici anti-gay prosvjeda počeli kretati usporedno u s aktivistima Gay pridea, nekolicina nositelja transparenata na Trgu bana Jelačića krenula je prema Gay prideu. Policija ih je zaustavila i čitavu kolonu vratila natrag na područje između sata i Anić Holdinga, gdje se upravo nalazi 200-njak pripadnika anti-gay prosvjeda. Ostali su se razbježali u svim smjerovima.

15:58 (Gay pride): Reakcije građana na Trgu bile su podijeljene. Neki su Gay prideu pljeskali, a neki ga vrijeđali. Povorka je oko 16 sati stigla na Zrinjevac koji je pod potpunom opsadom policije.

16:12 (Anti-gay): Nakon što su se dva tabora razišla, na glavni zagrebački trg je izašlo deset pripadnika romske limene glazbe i zasviralo tako snažno da čitav trg ječi i odzvanja. Nekoliko mlađih pripadnika anti-gay prosvjeda počelo je i njih vrijeđati, no oni, valjda, u znak prkosa sviraju sve glasnije i glasnije. Jedan je mladi par u šetnji slušajući muziku na tren zaplesao.

16:25 (Policija):Povorka Gay pride formirala se u 15:25, a policija ju je suzila i opkolila sa svih strana. Čekalo se 15:30 da ona krene kako je ranije bilo dogovoreno. Duž Masarykove, Cvjetnog Trga, Ilice, Praške, i na Trgu bana Jelačića, osim policije koja je pratila samu povorku, pripadnici interventne policije kao i policajci u civilu osiguravali su cijelu rutu. Parada je snimana kamerama, a legitimirani su svi potencijalni izgrednici. Do dolaska na Trg nije bilo nikakvih problema, međutim, tamo su paradu dočekali prosvjednici koji su se i sami nalazili u policijskom okruženju. Tu su počela dobacivanja anti gayeva i drugih građana. Atmosfera je bila napeta.