Hrvatska

REEQUEERACIJA U ART-KINU održava se u suradnji s Queer Zagrebom i Torino GLBT festivalom - gdje je ove godine održana po 25-i put "Da Sodoma a Hollywood ", te riječkom Udrugom LORI.

15. svibnja u 21 sat - program suvremenih queer naslova u Art-kinu Croatia otvara film "Paulista" (Quanto dura o amor?) Roberta Moreire u 21 sat- priča o troje mladih u potrazi za ljubavlju usred užurbanog São Paola.

Paulista
16.svibnja u 17 sati gledamo dokumentarne, animirane i igrane talijanske kratke queer filmove (više u privitku!) dok je u 19 sati na rasporedu "Sklonište" (Riparo) Marca Simona Puccionija, priča o odnosu dvije ljubavnice koji mijenja dolazak mladog imigranta, a za svoje su izvedbe glavne glumice Antonia Liskova i Maria de Medeiros dobile brojne nagrade. U 21 h na programu je bahamski film "Božja djeca" ('Children of God') redatelja Karema Morimera, a riječ je o filmu koji istražuju homofobiju koja nagriza prekrasni karipski otok Eleuthera - kroz priče triju glavnih likova.

17. svibnja u 17 sati - posljednji dan REEQUEERACIJE U ART-KINU, u 17 h donosi izraelski "Kol Erev" ('Paris Return') Yossija Avirama o odnosu dvojice ostarjelih ljubavnika, od kojih se jedan iz Pariza želi vratiti u rodni Izrael, a nastavljamo brazilskim kratkim queer filmovima u 19 sati, o kojima više saznajte kroz sadržaje u prilogu.
U 21 h gledat ćemo sedmominutni The Gus & Waldo Show, redatelja Massima Fenatija, a zatim slijedi "Drugačiji od koga?" (Diverso da chi?) Umberta Riccionija Cartenija, komediju o kandidatu koji se bori za vlast i prava gay populacije u bezimenom talijanskom gradiću.

U privitku su sadržaji filmova te fotografije.

Vidimo se u Kinu!
REEQUEERACIJA  u ART KINU CROATIA

QueerZagreb vas voli i u Rijeci:

u suradnji s Torino GLBT festivalom ove godine održana 25-i put Da Sodoma a Hollywood

15.svibnja 2010. u 21 h
PAULISTA
Paulista (Quanto dura o amor)
Brazil, 2009, 83 min
r. Roberto Moreira
Priča o troje mladih u potrazi za ljubavlju usred užurbanog São Paola. Marina, glumica u usponu, postaje opsjednuta pjevačicom Justine, dok Suzana, odvjetnica, započinje vezu s kolegicom sa suda. Frustriranom pjesniku Jayu jedna prostitutka postaje muza. Što li će sve ovi odnosi razotkriti o prešućenoj prošlosti i mogu li se svi oni nadati sretnoj budućnosti?

16. svibnja 2010. u 17 h
TALIJANSKI KRATKI QUEER FILMOVI

(dokumentarni, crtani, igrani)

1. Ti sposo entro l'anno / “Oženit ću te do kraja godine”
Italija, 2010, 30 min
r. Cristi Amione
“Oženit ću te do kraja godine”: obećanje je koje je Antonella dala Debori prošlog lipnja. Nakon devetogodišnje veze, prošlog 27. veljače, njihov se san ostvario. Ili barem jedan njegov dio. U Torinu, gradonačelnik Sergio Chiamparino, njihovu je vezu simbolično učinio službenom na civilnom vjenčanju u prisustvu obitelji i prijatelja. Ovaj dokumentarac prati privatni dio vjenčanja (pripreme) kao i javni dio (ceremonija). Gesta ljubavi hrabro je bačena rukavica vlastima.  
2. Pisa 1979-2009.
La prima Marcia gay 30 anni dopo/ The First Gay Parade 30 Years Later
Italia, 2010, 39’
24. studenog 1979. novi se događaj održao u Pisi; policija je odobrila održavanje prve nacionalne gay parade organizirane u suradnji s gradom Pisom. Parada je bila totalni uspjeh sa stotinama gayeva i transrodnih osoba iz svih dijelova Italije. Oni su prošli gradom koji je bio djelomično prijateljski  a djelomično  neprijateljski nastrojen. Ovaj dokumentarac prikazuje osobna sjećanja i političke komentare od tada do danas. Koristeći materijal iz suvemenog društva kao i eksluzivni arhivski materijal, dvanaesteročlana grupa, što organizatora što sudionika parade, priziva u sjećanje taj povijesni dan njegovu važnost i utjecaj koje je imao na njihove živote kao i na cjelokupnu gay zajednicu. 
3. The Gus & Waldo Show
GB, 2010, 7 min
r. Massimo Fenati
Pet mini filmova sa striktno monogamnim, zaljubljenim pingvinima Gusom i Waldom u glavnim ulogama. To je minimalistički portret ili paleta ljudskih karakteristika u kojoj svatko može naći neki vlastiti nervozni tik, naviku ili opsesiju iz gay svijeta (ili bilo kojeg drugog ljudskog svijeta).
4. La Capretta di Chagall / Chagall's little goat
Italia, 2010, HD, 17 min
r. Silvia Novelli
Diskretna doza ironije i savršen odabir uloga za klasičnu priču o nemogućoj ljubavi. Večer u nekom klubu. Djevojački snovi se ruše. No na kraju i mi ga popušimo i zavolimo Lauru Pausini (popularnu talijansku romantik-pop ikonu/pjevačicu), bez obzira na to što smo ju svi uvijek prezirali. Sve je moguće uz odanu ljubav prijatelja i stan u Torinu.
5. FEEVER, 35min
16. svibnja 2010. u 19 h
SKLONIŠTE (Riparo), redatelj: Marco S. Puccioni, Italija, 2007., 98 min
"Sklonište" ('Riparo') Marca S. Puccionija prikaz je odnosa među ljubavnicama (Anna i Mara), koji mijenja dolazak ilegalnog imigranta Anisa. Njegova pojava postaje novi element u dinamičnom odnosu među ljubavnicama, od početne uloge pokazatelja svih problematičnih područja u njihovoj vezi, ne bi li se pretvorio u pijuna na njihovom raspolaganju kojeg koriste za iskazivanje moći.
Riparo
NAGRADE:
Annecy Italian Cinema Festival, 2007. najbolja glumica: Antonia Liskova, Grand Prix: Marco S. Puccioni,
Golden Globes, Italy: Golden Globe, 2008. najbolja glumica: Antonia Liskova, Maria de Medeiros,
Italian National Syndicate of Film Journalists, 2008. European Silver Ribbon- Antonia Liskova,
Lecce Festival of European Cinema, 2007. najbolja glumica: Antonia Liskova, Maria de Medeiros
16. svibnja 2010. u 21 h
BOŽJA DJECA (Children of god),
redatelj: Karem Morimer, Bahami, 2009, 103 min
Božja djeca ili manje vrijedna Božja djeca? Priča se odvija na Bahamima, na vrućem suncu i prekrasnim karipskim plažama. Tri su točke gledanja i tri lika; Joe, osjećajan mladić koji ide u umjetničku školu no neispunjen i kao muškarac i kao umjetnik. Romeo, prekrasan tamnoputi muškarac, koji krije da je gay od svoje obitelji. Izuzetno religiozna Lena udana je za čovjeka koji vodi dvostruki život usmjeren na mržnju prema gayevima. Predivan otočić egzotičnog imena Eleuthera, pretvara se u scenu za dramatičnu priču, sraz osobnosti i kulture u kojoj strast kolidira s nasiljem. Ljubav, usamljenost, neizgovorene tajne, rasizam i seksizam, a povrh svega homofobija, kuga je koja napada taj karipski otok zagađujući njegovu ljepotu.

 

17. svibnja 2010. u 17 h
KOL EREV / Paris Return

Izrael, 2009, 70 min, dokumentarni
r. Yossi Aviram
Reoven Vardi bi se vratio u Izrael, zemlju koju je ostavio prije 50 godina. Sada je nedavno umirovljen 75-ogodišnjak. Misli da u Parizu više nema ništa što mu je važno, osim svog dragog Pierluigija, deset godina mlađeg Talijana s kojim već živi dugo vremena.
Za Pierluigija to je samo jedna od opcija. Njegova je glavna briga borba s Reovenovim pesimizmom, tugom i melankolijom koja ga ne napušta. Ovaj je dokumentarac puno više od puke naracije svakodnevne rutine starog para kao niti kronika njihove duge ljubavi. Jidiški humor, nježno prepucavanje među partnerima, talijanska zabrinutost , intimni trenuci, prekrasna kuća blizu Rue de Rivoli: svi ti elementi tvore elegantnu, magičnu bezvremensku atmosferu uokvirenu ljepotom Pariza. 

17. svibnja 2010. u 19 h
BRAZILSKI KRATKI QUEER FILMOVI
(igrani filmovi)


Paginas de Menina / Stranice jedne djevojke
r. Monica Palazzo, 2008., 19’
Ingrid je mlada žena čiji se život otvara za nove mogućnosti kad upozna stariju i iskusniju Silviju.


r. Felipe Sholl, 2007., 5’
Dvojica mladića u WC-u šmrču kokain, razgovaraju o seksu i kreću u avanturu.

Na Madrugada / Put u noć
r. Duda Gorter, 2009., 21’
Ovaj film poziva nas u Margotin noćni život. Sofisticirana i samostalna Margot pokušava razriješiti svoja burna sjećanja i duhove iz prošlosti.

Professor Godoy / Profesor Godoy
r. Gui Ashcar, 2009., 14’
Gospodin Godoy je professor matematike završnog razreda privatne srednje škole. Tvrdoglav i strog, gospodin Godoy živi monotonim životom sputanim pravilima, ali sve se to ubrzo mijenja.

Vibracall / Vibrapoziv
r. Esmir Filho, 2006., 3’
Dvije lezbijke u školi namjeste svoje mobitele na vibru i zadovoljavaju se međusobno se zivkajući usred razreda.

Café com Leite / Bijela kava
r. Daniel Ribeiro, 2008., 18’
Kad se planovi za budućnost promijene, novi se odnosi stvaraju između Danila, Lucasa i Marcosa. Između video igrica, čaša mlijeka, boli i razočaranja, moraju naučiti živjeti zajedno.

17. svibnja 2010. u 21 h
21 h The Gus & Waldo Show, redatelj: Massimo Fenati

Velika Britanija, 2010., 7 min,
Diverso da chi

DRUGAČIJI OD KOGA?(Diverso da chi?) redatelj: Umberto Riccioni Carteni, Italija, 2009., 112 min
Priča se odvija u bezimenom talijanskom gradiću, čiji se trenutačni konzervativni gradonačelnik bori protiv stope kriminaliteta. Kandidata za gradonačelnika Piera više zanima graditi zajednicu – posebno onu za gejeve i lezbijke. Konflikti počinju u trenutku kada se pojavi njegova proobiteljski nastrojena zamjenica. Ipak, te se suprotnosti s vremenom počinju privlačiti i ugrožavati Pierova političku ambiciju kao i dugotrajnu vezu s Remom.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1930
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1518
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1900
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6234
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4134
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4197
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1184
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1698
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1767
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5576
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2734
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3595
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a