Hrvatska

Što reći onima koji domovinsku čast beskompromisno brane upravo vlastitom heteroseksualnošću? Ili naprosto neupućenim promatračima koje gnjavi sva ta galama oko nekakvih pederskih prava?

Pa šta imaju paradirati ti pederi po Zagrebu, nek doma u svoja četiri zida budu to šta su i nek spavaju s kim hoće, kakva sad posebna prava traže? Šta bi se dogodilo kad bi mi heteroseksualci izlazili na ulice i pričali o svojim navikama? I zašto su tako agresivni u svom nastupu, kakve parade?', iščitavaju se poruke na internetskim portalima i forumima čim se potegne riječ o nadolazećoj homoseksualnoj povorci, Gay Prideu koji se kako u Zagrebu, tako i diljem svijeta, održava jednom godišnje.

Ivan i Mislav u zemlji heteroseksualaca

Kad se pitanje o tome zašto uopće marširaju ti homoseksualci obrne i prevede na jezik heteroseksualne većine, to izgleda ovako: Ivana je zaljubljena u Mislava, ali ne mogu se vjenčati, jer im to država ne dozvoljava. Ne mogu se niti poljubiti na cesti, jer nikada ne znaju kada će ih neki gnjevni građanin izvrijeđati da krše javni moral. Uglavnom se ne mogu niti držati za ruke, jer posljednji put kada su to napravili, trojica malodobnih huligana su ih iscipelarila usred gradskog parka.

O posvajanju djece Ivana i Mislav niti ne mogu razmišljati, jer to nije prirodno, niti normalno, budući da za odgoj djece nije važna ljubav, nego spol roditelja. Kad je Mislav završio u bolnici, Ivana ga nije smjela posjetiti, jer pred zakonom oni nisu rodbina, mada su već sedam godina u vezi. Ne mogu nasljeđivati imovinu stečenu u vezi, ne mogu dignuti zajednički kredit. Ivana nikada nije bila na ručku kod Mislavovih roditelja, jer oni brane da ona izlazi s muškarcem. Niti na radnom mjestu Ivana ne može pričati da je u vezi s Mislavom.

Kad bi se Ivana zamijenila imenom Ivan koji je zaljubljen u Mislava, dobila bi se realna situacija današnjih homoseksualaca u Hrvatskoj. I kada se stvari tako postave, možda se dobije makar površni uvid u to zašto ti pederi paradiraju. Ne, oni nisu ravnopravni građani ovog društva. I ne traže više, jer nemaju ni ono temeljno. A nisu niti ubojice, niti silovatelji, niti pedofili. Ne više od mesara u obližnjoj mesnici ili profesora na fakultetu.

 

 Rasa, boja kože, spol i seksualna orijentacija

I kad bi se Ivan i Mislav zamijenili pojmom Srbin, Židov, crnac, pravoslavac, onda bi možda bilo još jasnije o čemu se radi. Radi se o temeljnim ljudskim pravima: o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju. O seksualnoj orijentaciji. Radi se o osnovama prava i slobode. Bi li se crncima zanijekalo pravo da sklope brak, Srbima zabranilo da se posjećuju u bolnici, pravoslavcima onemogućilo da dignu kredit, iako imaju sve obveze kao i svi drugi građani? Treba li Židove psovati na ulici kad se drže za ruku ili ne daj bože poljube?

Trebaju li Srbi, Židovi, crnci i pravoslavci biti to što jesu u svoja četiri zida, kako se to često predlaže homoseksualcima? I što bi oni trebali raditi da su im sva ta prava uskraćena? I što bi trebali raditi Ivana i Mislav da im je kojim slučajem onemogućeno da se vole i zabranjeno da ozakone svoju ljubav i da imaju sva prava koja iz toga proistječu? Kako li je samo licemjerno svoditi ova pitanja na razinu spavaće sobe, kako to sugeriraju kritičari onih koji nisu hetero.

Što onda misliti o onima koji pripremaju zapaljivi Molotovljev koktel s namjerom da ga bace u povorku, na dvije nasmješene cure koje se drže za ruku? Što misliti o onima koji bi sve te pedere, lezbe, biseksualce i transrodne osobe strpali na Goli otok, kakvi su oni koji mrze Ivana i Mislava radi njihove seksualne orijentacije? Tko je onda tu agresivan i tko krši čija prava? E upravo zato sve one lezbijke, homoseksualci, transeksualci, biseksualci i ini marširaju hrvatskom metropolom. Jer naime nisu ravnopravni. I jer se život ne događa unutar četiri zida.

 

 Gay Pride je mjera demokracije hrvatskog društva


Mjera civiliziranosti i demokratičnosti neke države je način kako ona štiti temeljna ljudska prava svakog građanina. Jer se ne radi o tome kako je zaštićena većina, niti manjina. Radi se o pravima svakog pojedinca ponaosob. U Hrvatskoj postoje zakoni o ravnopravnosti spolova, o istospolnim zajednicama i suzbijanju diskriminacije, a i Hrvatski je sabor donio dopune Kaznenog zakona kojim se zločin iz mržnje prema neheteroseksualcima može sankcionirati kao kazneno djelo.

Diskriminacija temeljem seksualne orijentacije i govor mržnje u Hrvatskoj su zabranjeni zakonom. No, na sudovima dokazivati da ste otkaz dobili radi seksualne orijentacije i da ste žrtva diskriminacije čin je osobnog i javnog junaštva, pogotovo u hrvatskoj sredini bez tradicije sličnih zakona i sudske prakse.

Zato je povorka ponosa, kako se još naziva Gay Pride, mjera demokracije hrvatske države. Oni marširaju za to da Hrvatska postane civilizirana država bez mržnje. Koja poštuje svakog građanina. Tko to ne prihvaća, niti razumije, ima problem sa sobom i svojom mržnjom, a ne sa dvoje punoljetnih muškaraca koji se drže za ruku. Jer svaka diskriminacija, nacionalna, vjerska, spolna, prema seksualnoj orijentaciji, socijalnom ili regionalnom podrijetlu, ili iz bilo koje druge osnove, nedopustiva je.

Boriti se protiv diskriminacije za temeljna ljudska prava mjera je hrabrosti svakog sudionika Parade ponosa. Ništa više i ništa manje od toga.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3791
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a