Hrvatska

ZAGREB - Članice lezbijske udruge Kontra, Sanja Juras i vjeroučiteljica Jelena Ćorić-Mudrovčić, profesor Josip Baričević i časna sestra s Katoličko-bogoslovnog fakulteta gledali su se preko nišana u sudnici Županijskog suda. Pokušali su utvrditi je li profesorica vjeronauka osmašima u OŠ “Bartol Kašić” na Jarunu rekla: “ Homoseksualci su bolesni ljudi.”


Uvreda homoseksualcima

- Nikada tako nešto nisam rekla. Predavala sam djeci o spolnosti i čitala iz knjige za vjeronauk u kojoj tako nešto ne stoji - kaže vjeroučiteljica, kojoj je potporu došao dati i njezin suprug, ravnatelj škole Mile Mudrovčić.

Skandal koji se prošle jeseni zahuktao u OŠ “Bartol Kašić” na Jarunu, dobit će svoj sudski epilog jer je prije dvije godine donesen novi Zakona o suzbijanju diskriminacije po kojem je Kontra, kao lezbijska udruga po prvi put u Hrvatskoj mogla podnijeti udružnu tužbu zbog diskriminacije zbog seksualne orijentacije.

Burno je bilo i ispred sudnice gdje su se nakon svjedočenja slijevali roditelji desetak osmaša s Jaruna, uzbuđeno prepričavajući što se dogodilo na satu vjeronauka, što je rečeno, tko je i zašto podigao prašinu i započeo postupak i čije je dijete bilo u pravu.

- Dok je vjeroučiteljica čitala o homoseksualnosti, pola razreda počelo se smijati, pa sve glasnije komentirati i sprdati na račun homoseksualaca, a onda se digla jedna djevojčica i rekla: “Kako možete, pa šef moje mame je gay, pa što onda. Vidjet ćete tko je moja mama.” I izašla je demonstrativno iz razreda. Ona inače ne ide na vjeronauk i taj dan je došla jer nije imala kamo. Ostali su završili sat i ništa nisu spominjali dok u novinama nije izašao članak - pričala je jedna majka.

- Ma dajte molim vas, ja imam tri sina, svi su išli kod iste vjeroučiteljice i nije bilo problema - pridružila se druga majka.
Nisu se pojavili na sudu

U školi su učenici nakon objave teksta u Slobodnoj Dalmaciji u listopadu prošle godine organizirali potpisivanje podrške vjeroučiteljici, a potom su uslijedili i roditeljski sastanci na kojima se pokušalo raspraviti problem.

Tu su se roditelji konfrontirali različitim stavovima, pa se majci djevojčice koja je inicirala postupak pridružilo još dvoje roditelja koji smatraju da su stavovi vjeroučiteljice rigdni i da ne poštuje različitosti. No, oni se jučer nisu pojavili na sudu, pa bi njihovu stranu priče trebali čuti 15. srpnja.

Neki roditelji su sa sobom imali i knjigu iz vjeronauka iz koje se predaje osmašima, a u poglavlju o seksualnosti stoji, kako su “čini homoseksualni u sebi neuredni”, ali takve ljude treba “prihvatiti s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, izbjegavajući svaki znak nepravedne diskriminacije”.


Sukob zbog maturalca

Mame djece jučer na sudu uglavnom su slično svjedočile što znaju o spornom satu vjeronauka braneći vjeroučiteljicu. Tvrdili su da nitko ništa nije govorio dok cijeli slučaj nije dospio u medije. Jedna je majka ustvrdila i da joj je dijete reklo da su to sve laži na račun vjeroučiteljice. Druga je majka pak spomenula kako razlog prozivke vjeroučiteljice ima neke druge korijene. - Ja vam kažem da je ta mama koja je optužila učiteljicu ljuta što turističku agenciju u kojoj ona radi nismo izabrali za maturalac, već su išli s drugom, ali iz jednostavnog razloga što je bila jeftinija. Ona je to par puta nama spočitavala. Nakon sastanka u školi, ta majka nije bila zadovoljna i rekla je: “Vidjet ćemo se na sudu”, kazala je ta majka.