Hrvatska

Index.hr

ZAGREB PRIDE izvijestio je o brutalnom napadu koji se u petak, 22. lipnja nešto prije 6 sati ujutro dogodio na zagrebačkoj Trešnjevci. Naime, kako tvrde u Zagreb Prideu, dvije djevojke homoseksualne orijentacije nepoznati muškarac prvo je napao verbalno, a potom i fizički - udarcima šakama u glavu. Bio je odjeven u traperice i majicu na kojoj je, prema sjećanju žrtvi, pisalo "Run" i "Zagreb". Kako su nam potvrdili iz PU zagrebačke, napadnute su 30-godišnja državljanka RH te 28-godišnja državljanka Velike Britanije. Istraga i potraga za počiniteljem je u tijeku, a za sada djevojke nisu podignule kaznenu prijavu.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom!"

Uznemiravanje i homofobni ispadi počeli su uoči samog napada, dok su djevojke čekale noćni autobus na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Iako su ga uglavnom ignorirale, obraćajući mu se jedino s porukom da ih ostavi na miru, on nije popuštao, već je s verbalnim zlostavljanjem nastavio i u noćnom autobusu.

"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom! Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobit i popalit! BBB i huligani, je li ti to razumiješ?", samo su neke od uvreda koje je nepoznati muškarac uputio djevojkama.

Nakon što su izašle na stanici kod trešnjevačkog placa, verbalni napad pretvorio se u fizički - udarcima u glavu. Djevojke su nekako uspjele pobjeći, no on ih je sustigao kod rotora u Novoj cesti te ih je nastavio tući šakama i nogama po glavi i tijelu. Jedna od djevojaka uspjela je pozvati policiju nakon čega se napadač udaljio u nepoznatom pravcu, vrijeđajući i njih i policiju.

Jedna od djevojaka je zadobila frakturu vilice, ima rasječenu usnicu i potres mozga, dok druga ima hematome i masnice po licu. Žrtve zločina iz mržnje policiji su na licu mjesta jasno naglasile da se napad dogodio iz mržnje zbog njihove spolne orijentacije.

Obavijestile su i Zagreb Pride koji je jučer angažirao odvjetnike. "Protiv zasad nepoznatog počinitelja podnijet će kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, u vezi sa zločinom iz mržnje", kažu iz Zagreb Pridea.

Nasilje protiv LGBT osoba ne jenjava

"Zločini iz mržnje protiv LGBT osoba moraju prestati i moraju se suzbiti svih zakonskim sredstvima te s najstrožom javnom osudom. Stoga očekujemo: da policija pronađe počinitelja koji je snimljen u noćnom tramvaju broj 34 a koji je na stanici kod Glavnog kolodvora došao 22. lipnja u 5:41 ujutro, da se protiv napadača podignu kaznene prijave, nikako prekršajne te da se u kaznenom postupku, kao što je zadnjih godinu dana postala praksa, dodjele bezuvjetne zatvorske kazne.

Pozivamo sve građane/ke koji su možda svjedočili napadu ili verbalnom zlostavljanju da se jave u trešnjevačku policijsku postaju, ili izravno Zagreb Prideu", poručili su iz Zagreb Pridea.

"Da slučaj nije izašao u medije, vjerojatno bi završio zatrpan u nekoj ladici"

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea potvrdio je za Index kako je jučer potpisana punomoć te da će organizacija policiji prijaviti napad na djevojke, vrlo vjerojatno tijekom današnjeg dana. Ipak napominje kako je sada sve u rukama policije, jer su službenici PU zagrebačke obaviješteni o cijelom incidentu te su u stanu napadnute državljanke RH obavili razgovor s njom. Djevojka bi, prema riječima Jurčića, trebala uskoro otići u policiju kako bi fotografirali njezine ozljede. Dodao je i kako smatra da su mediji imali veliku ulogu u iznošenju istine o tome što se dogodilo u petak na Trešnjevci te da smatra da tome nije bilo tako, slučaj bi vjerojatno ostao zatrpan u nekoj ladici i zaboravljen.

Na upit o napadaču, odnosno o zaključku napadnute djevojke da se radi o navijaču BBB-a, nije mogao ništa konkretno reći.

"Sve što mogu reći jest ono što su djevojke same izjavile, a to je da im je vikao kako u Beogradu ne bi mogle slobodno šetati gradom, spominjao je BBB i huligane. Da li je on uistinu navijač ili se samo osjeća kao jedan, ne mogu sa sigurnošću tvrditi", rekao je za Index Jurčić.

Druga napadnuta djevojka, državljanka Velike Britanije, u Zagreb je došla kako bi sudjelovala na Prideu. Jurčić pretpostavlja kako će se vratiti u Hrvatsku kada istraga napokon bude dala konkretne rezultate, odnosno kada se uhvati počinitelj.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a