Kosovo

Hrabre feministkinje na promociji ‘sex’ issue casopisa Kosovo 2.o u Prištini i sled napada ekstremista

Solidarnost potrebna sa aktivistkinjama i aktivistima na Kosovu svima koji brane lezbejske, gej, trans, queer egzistencije

U petak 14 decembra, u Domu omladine u Prištini, nekadašnjem Domu kulture „Boro i Ramiz“ – nakon napada ektremista u vanrednim uslovima održana je promocija trećeg ‘Sex’ broja  štampanog izdanja časopisa Kosovo 2.0 koji je u potpunosti posvećen seksualnosti. Časopis kojeg trenutno uredjuje mlada aktivistkinja Besa Luci, obuhvata brojne teme iz polja seksualnosti, izmedju ostalih, tekstove o životu lezbejskih i gej ativistkinja i aktivista na Balkanu.

Dve nedelje ranije, promocija ‘Sex’ broja časopisa najavljena je preko interneta, bilborda i novina sa imenima 4 gošće – feministkinje: Sibel Halimi, sociološkinje i istraživačice i Nite Luci, profesorke – obe iz Kosovskog centra za rodne studije i dve feminističke aktivistkinje Igbala Rogova iz Prishtine i Lepa Mladjenović iz Beograda.

Igballe Rogova

Oko pola sata pre početka samog dogadjaja grupa od dvadeset muškaraca, islamskih ekstremista, uletela je i demolirala salu gde je trebalo da se promocija održi, ubacila  suzavac i lomila sve na šta su naišli – osvetljenje, stolove, stolice, umetničke insalacije. Na ulazu su stajala četvorica policajaca, za koje se sa video-klipa vidi da nisu imali niti jednu reakciju protiv napadača, i opšti utisak je da je napad planiran u dogovoru sa policijom.

Ovo nasilje islamskih fundamentalista ipak nije sprečilo organizatorke  da održe promociju.  Voditeljica večeri Linda Gusia, feministička profesorica sa Univerziteta u Prishtini je u toj sali koju su organizatori ostavili u stanju kakva je bila nakon napada, dala sjajan uvod u razgovor sa tezom da je seksualnost političko pitanje.  Nakon toga su Igbale Rogova i Lepa Mladjenović pročitale pisma jedna drugoj pred stotinak mladih ljudi koji su u potpunoj tišini slušali istorijsko obraćanje prijateljica koje su sve vreme rata na dvema različitim stranama.  U diskusiji publika je uzimala reč sa snažnim podržavajućim komentarima, a pre svega je jedna mlada žena rekla da nakon ovog nasilja želi da kaže da je i ona lezbejska aktivistkinja, što je proizvelo aplauz u publici.

Nakon tog dogadjaja nasilja su sledila jedno za drugim — kasnije iste večeri okupilo se oko stotinak ekstremista koji su svojim nasilnim telima vredjali sve pristune, zbog čega su organizatori odlučili da otkažu žurku ‘Sex’Party planiranu za 23h da bi izbegli dalje napade, a policija je evakuisala učesnike.  Oko ponoći ekstremisti su napali dvojicu muškaraca na ulici koji su im delovali da su gej, a obojica su završili u hitnoj pomoći sa povredama.  Sutradan, ekstremisti su slali pretnje učesnicima večeri preko Face-a, mobilnih telefona, mejlova.  Dan kasnije 16 decembra upali su u sedišta organizacija za promociju LGBT prava ‘Libertas’ i ‘Qesh’, uništili opremu i nameštaj i napali aktiviste koji su se tamo zatekli. A 17. decembra 2012 je na you tube izasao mejl pretnji urednici Kosovo 2.o i učesnicama promotivne večeri.

Ovo je bilo prvi javni razgovor koji je imao temu seksualnosti i gej prava, i prvo veče na kome su dve žene sa Kosova izašle sa imenima i prezimenima da imenuju svoju lezbejsku egzistenciju.  Nasilje ekstremista, koje je zapravo tek započeto, je pokrenulo i celo civilno društvo na Kosovu, koje piše pisma podrške učesnicima i organizatorkama.  Pre svega Ombudsman za ljudska prava Kosova koji je bio prisutan na večeri je dao izjavu, Amnesty International i brojne organizacije za ljudska prava u regionu i medjunarodnoj zajednici.


Sestrinjska podrska je potrebna aktivistkinjama i aktivistima na Kosovu.

Svoje komentare podrške možete ostavljati na:


http://www.kosovotwopointzero.com/en/blog/8th-box/dear-readers-and-friends-of-kosovo-2.0-16-12-2012

http://www.kosovotwopointzero.com/en/blog/8th-box/letter-from-the-editor-14-12-2012

http://www.facebook.com/Kosovo2.0

http://www.facebook.com/libertas.kosova

http://www.facebook.com/pages/QESh/418557711503586