Makedonija

Зошто се организираат Парадите на гордоста? Зошто ЛГБТ лицата  имаат потреба да парадираат?

„Прајд” всушност претставува своевидно сеќавање на 28 јуни 1969 г. и т.н. Стоунвалски бунт во Гринич Вилиџ кај Њујорк, кога за прв пат во историјата, ЛГБТ лицата, потпомогнати од либералните “стрејт” клубови започнале физички отпор поради малтретирањето од страна на полицијата, која приведувала лица само заради нивната сексуална ориентација. Од тогаш, тој ден, исто како и 1 мај или 8 март, се одбележува како ден за борбата на правата на лицата со поинаква сексуална ориентација од хетеросексуалците.

Како што геј движењето забрзано се развиваше и како што многу нивни права беа остварени во меѓувреме (т.е. изедначени со правата на хетеросексуалците), пред сè, во Европа и Америка, манифестацијата во поголемите центри добива комерцијален карактер и се претвора во Парада на гордоста - забавна манифестација која и понатаму ги истакнува спецификите на хомосексуалната ‘’поткултура”, во нејзината разноликост: од геј политичари до drag queen перформерки. Гордоста овде, пред сè, претставува гордост заради храброста во борбата за своите права, како и одговор на омаловажувањето од патријархалната средина, а не гордост заради сексуалната ориентација како таква -таа напросто варира од лице до лице и нема никаква априори негативна или позитивна вредност.

Во Македонија, сеуште не постои "геј парада" во оваа форма затоа што тоа е специфично западно искуство, кое се појавило во одредени историски околности, долго се развивало и менувало,додека во Балканот парадите првенствено имаат политичко значење и се организираат како протестни маршови.

Второ, се користат основните права загарантирани со Уставот, слободата на собирање и протест - протестирање со цел да се потенцира дека дискриминацијата спрема ЛГБТ луѓето сеуште е присутна, барајќи нејзино укинување.

Трето, самиот настан е дел од борбата за ЛГБТ рамноправност. Никогаш не е доцна да се започне борбата против дискриминацијата и нетолеранцијата. Самиот протест треба да биде дел од преземените чекори и основа за создавање на услови за толеранција. Ако стоиме и чекаме нештата сами да се решат, нема ништо да постигнеме - политичката историја ни покажува дека маргинализираните групи секогаш морале да се борат за изедначување на своите права. Жените и припадниците на црната раса се добри примери за тоа.

Парадите на гордоста се манифестации кои ги загрозуваат правата на мнозинството кое се бори против хомосексуалноста?

Кое право на мнозинството е загрозено?! Ниту едно. Од друга страна, правото на слобода на здружување е загарантирана со Уставот, а редовно протестираат различни групи на луѓе - од бегалци, до жени, до работници. Протестот е, според тоа, легална и легитимна форма на борба на оние кои се загрозени, а притоа не загрозува никого, затоа што не ги дискриминира другите, туку бара одбрана од дискриминација. Мнозинството има право да се спротивстави на хомосексуалноста, но со тоа не може и не смее да ги загрози човековите права на другите граѓани и да ја ограничи со закон пропишаната слобода апликативна за сите.

Парадата на гордоста го навредува јавниот морал?

Нема ништо неморално во протестот кој бара елиминација на дискриминацијата, обезбедува правила и ограничувања на однесувањето во јавноста (на кои ќе се придржуваат самите организатори), бидејќи тој е во согласност со законот. Размената на нежност и бакнежи, која секојдневно ја гледаме кај хетеросексуалните парови во јавноста на нашата заедничка култура на ниеден начин не го прекршува моралот, тогаш зошто истите постапки кај хомосексуалците би биле неморални? Тоа што не е во ред тука е што им се одзема слободата на хомосексуалците поради дискриминацијата и често во вакви случаи, вербалните навреди завршуваат со физичка агресија.

Зошто ЛГБТ заедницата инсистира на организирање на Парада кога таквите паради се небезбедни и често доаѓа до насилство?

Апсолутна сигурност не постои никаде, па и при вакви настани или собири од сличен тип, како и други протести, концерти и слично. На крајот на краиштата, самите луѓе кои доаѓаат преземаат одговорност за нивната безбедност претходно знаејќи дека се работи за ризичен собир. Сепак, свесни за тоа, организаторите во соработка со полицијата и приватното обезбедување, ќе направи сé за секој да биде безбеден и неповреден. Овие припреми се суштински дел од одбележувањето на Денот на гордоста, на кои сериозно и темелно се пристапува неколку месеци однапред, со пратење на тековните политички настани и со постојано проценување на безбедносната ситуација. Ако е значително компромитирана, манифестацијата ќе се помести за тогаш кога официјалните власти и организаторите ќе проценат дека соодветните услови се исполнети. Безбедноста на учесниците е на прво место и никој не може да тврди поинаку.

Зошто хетеросексуалните лица не парадираат?

Затоа што нивните права на основа на таа одредена лична природа не се загрозени. Хетеросексуалноста е насекаде околу нас, мнозинството не е загрозено затоа што е претежно составено од хетеросексуалци. Ако сакаат, хетерсексуалните лица би можеле да организираат сличен собир и никој нема да ги спречува во тоа, ниту законот ниту ЛГБТ популацијата и поединци. Формални пречки во таа смисла, нема.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2385
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1861
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2274
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6684
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4539
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4538
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1511
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2116
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2134
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6115
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3093
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3955
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a