Makedonija

okno.mkКоалицијата ’Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници’ со огромно задоволство и гордост им го честита интернационалниот ден на гордоста на ЛГБТ и сите сексуално и родово ненормативни поединци, како и на сите граѓани на Република Македонија.

Саботното утро на 28-ми јуни 1969 година, Кристофер стрит во Њујорк беше спонтано преплавена од огромна растечка група на разгневени луѓе со различен социјален статус, возраст, етничка и национална позадина, род, професија и здравствен статус, мобилизирани како резултат на неподносливата практика на неправедните рации, континуирани малтретирања и насилство во Стоунвол ин и серија други геј клубови во Њујорк како израз на структурното, историски одржувано и политички потпомогнато насилство, дискриминација и нееднаквост над сексуално и родово ненормативните луѓе.

Денес, потсетуваме дека таканаречениот прогрес на западната цивилизација на своите плеќи го носи и товарот на сите негативни емоции и уништени животи, како и историјата на насилство, исклучување и опресија како услов за одржувањето на единствено легитимната нормативна рамка на човештвото – хетеронормативноста

Повеќе од 40 години по овој настан ширум светот ЛГБТ лицата, но и сите останати сексуални малцинства и родово ненормативни луѓе гордо го прославуваат овој ден како потсетник на колективните напори и историскиот удар на темелите на борбата за сексуална еднаквост и слобода. Четириесет години откако гневот и незадоволството беа организирани во колективна акција устремена кон демократијата и еднаквоста, ЛГБТ луѓето потсетуваат дека историјата на сексуалните и родовите малцинства е историја на загубата, историја на срамот и стигмата, историја на нееднаквата дистрибуција на моќта и нееднаквото споделување и учествување во заедничкиот социјален простор и соживот.

Повеќе од 40 години, демократските сили насекаде низ светот ја потсетуваат светската јавност дека историјата на нашата цивилизација е историја на неподносливата хегемонија на хетеронормативната и патријархална матрица која се прогласува самата за единствено легитимната рамка според која е замислив човековиот живот и според која се овозможени човечки препознатливите форми на интимност, релација, заедници, љубов, сексуалност и емоции. Денес, потсетуваме дека таканаречениот прогрес на западната цивилизација на своите плеќи го носи и товарот на сите негативни емоции и уништени животи, како и историјата на насилство, исклучување и опресија како услов за одржувањето на единствено легитимната нормативна рамка на човештвото – хетеронормативноста.

Денес е денот кој нè потсетува дека историите на срам преку колективниот напор и солидарност можат да се претворат во иднина обележана со гордост, љубов, соживот и еднаквост.

Но, денес е и денот кој претставува потсетник дека човековите заложби за еднаквост и демократија, дека политичкиот порив за слобода и колективните организации на солидарност се суштинскиот знак на една поинаква прогресивна историја на цивилизацијата. Денес е денот кој нè потсетува дека историите на срам преку колективниот напор и солидарност можат да се претворат во иднина обележана со гордост, љубов, соживот и еднаквост. Денот на гордоста нè потсетува дека различноста е, не само индивидуална, туку и, колективна гордост и основа за славење на сиот диверзитет и шареноликост кои постојат помеѓу луѓето на планетата земја која еднакво ја населуваме и споделуваме одговорно сите.

Гордо стоиме зад заложбите, денес, за креирање на услови за менување на режимите на видливост, признавање и препознавање на човечки легитимното, и креирање на алтернативни модели на сексуалност, идентитет, поврзување, интимност и чувствување.

Денес, сите ние кои сме исклучени од доминантните рамки на хетеропатријархалниот поредок потсетуваме дека нашите емоции обоени со страдање се сведоштва за насилната опресија на еден систем. Но, и, гордо извикуваме дека нашите радости, задоволства и пријателства се бунтовништва и оружја за преживување во и против ситемот на сексуалност кој се смета за единствено вреден, за единствено можен, дека нашите историските и политичките рани стануваат место кое се отвара кон колективно креирање и споделување на алтернативен свет кој се пробива и го предизвикува постоечкиот.

демократијата е единствено можна доколку истата се отвара постојано кон инклузивноста и проширувањето на заедничкиот простор на живеење и споделување

Затоа, Коалицијата ’Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници’ упатува апел до сите релевантни политички субјекти во Македонија, денес, но и секој ден понатаму, да застанат во одбраната и афирмацијата на принципите на еднаквост и недискриминација, да ги устремат сите свои заложби кон почитувањето на човековите права и да ги подржат барањата кои се однесуваат на осудата на говорот на омраза и хомофобијата и трансфобијата. Коалицијата потсетува дека демократијата е единствено можна доколку истата се отвара постојано кон инклузивноста и проширувањето на заедничкиот простор на живеење и споделување, доколку секој поредок кој претендира на сопствената демократичност е свесен за сопствените граници и настојува да го почитива и уважува спектарот разлики помеѓу луѓето.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3791
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a