Slovenija

"Maribor, 30. junija (STA) - Skupina za istospolno usmerjene mlade Lingsium je imela danes v okviru akcije strpnosti "Lezbijke in geji želimo lep dan" na Grajskem trgu v Mariboru postavljeni dve stojnici, ki ju je okoli 13. ure napadla manjša skupina desetih, dvajsetih oboroženih mladeničev. Napadalci so grozili z noži, prevrnili stojnici, predstavnike Lingsiuma pa pošiljali "nazaj med svoje štiri zidove", je za STA povedala predstavnica skupine Lingsium Maja Pan.

Na policijski upravi Maribor so za STA uradno potrdili, da so na Grajskem trgu danes obravnavali eno kršitev, na dokument iz policijske postaje, ki je incident obravnavala, pa z ostalimi informacijami o incidentu zaenkrat še čakajo.
Kot je pojasnila Panova, se mimoidoči "ob odprtem napadu" večinoma niso odzvali, z izjemo enega, ki si je tudi zabeležil registrske številke vozil napadalcev. Napadalce je sicer označila kot domnevne "huligane, navijače Viol, obritoglavce, skratka ekstremiste".
Kot je pojasnila Panova, je namen akcije opozoriti na obstoj sekcije
Lingsium, ki znotraj Mladinskega kulturnega centra v Mariboru deluje že nekaj let. Predstavniki Lingsiuma na stojnicah razdeljujejo informativni material in simbolična darila ter mimoidoče seznanjajo z obstojem in dejavnostmi istospolno usmerjene populacije v Mariboru.
"S tem dejanjem smo očitno dobili dokaz, v kakšni državi živimo. Da ne gre samo za problem diskriminatorne zakonodaje, socialnega varstva in podobno, ampak tudi celotne socialne strukture. Skratka, javni prostor ni demokratičen in nas ne sprejema kot enakovredne državljane, ki imajo pravico uveljavljati svoje zahteve tudi na javnem mestu," je v pogovoru za STA še poudarila predstavnica Lingsiuma.
Kmalu po napadu so predstavniki Lingsiuma na Grajskem trgu razprostrli mavrično zastavo in ponovno postavili stojnico, ki so jo napadalci podrli.
"Niti približno ne nameravamo nazaj med štiri zidove. Slovenija je naša država, v kateri bi radi živeli enakovredno vsem drugim državljanom. Zato bomo z akcijo nadaljevali," je še zatrdila Panova."

IZJAVA OB NAPADU V MARIBORU

Kot predsednik DIH – Društva za integracijo homoseksualnosti ostro obsojam brutalni napad oboroženih nestrpnežev na Akcijo strpnosti »Lezbijke in geji vam želimo lep dan«, v okviru katere so prostovoljke in prostovoljci na grajskem trgu v Mariboru javnosti predstavljali življenje, delo in vrednote lezbične, gejevske, transseksualne in biseksualne skupnosti pri nas.
Gre za ekstremno dejanje trenda naraščanja nestrpnosti, na katerega gejevske, lezbične biseksualne in transseksualne nevladne organizacije še posebej intenzivno opozarjamo v zadnjih dveh letih. Prepričan sem, da imajo takšna in podobna dejanja, legitimacijo v vrhu slovenske politike, ki s strategijo sprenevedanja, molka, ignoriranja, pometanja pod preprogo in neukrepanja, tudi ob najbolj evidentnih primerih sovražnega govora in nestrpnosti v parlamentu, napaja vzdujše sprejemljivosti sovražnih, diskriminatornih in nasilniških praks do vseh različnih, manjšin in marginaliziranih skupin.
Pozivamo pristojne v družbi in državi, naj nemudoma raziščejo ozadja in vzroke današnjega napada, kakor tudi vzroke za naraščajočo stopnjo nasilja do vseh oblik drugačnosti, ki smo jim priča v zadnjem času. Dodatno pozivamo vse pristojne in vse ljudi dobre volje naj sprožijo vse potrebne mehanizme, da se bo ta zaskrbljujoči trend nestrpnosti, ki se že sprevrača v nasilje, ustavil.
Pri DIHu smo, takoj ko smo izvedeli za incident v Mariboru, o tem obvestili policijo in varnostno službo, ki bosta ustrezno novim razmeram poostrili varnostne ukrepe in stopnjo pripravljenosti ob jutrišnji paradi ponosa v Ljubljani.
Zdaj še s posebno gorečnostjo vabimo vse, ki nasprotujete družbi nasilja in diskriminacije, da se jutrišnje parade udeležite in podprete idejo sobivanja v miru, sprejemanju, strpnosti, spoštovanju in ljubezni. Da podprete državo enakih pravic in enakih možnosti za vse.


Mitja Blažič
Predsednik DIH – Društva za integracijo homoseksualnosti

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2217
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1749
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2156
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6554
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4417
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4427
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1405
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1958
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2014
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5931
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2988
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3831
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a