Slovenija

Sekciji ŠKUC-LL in ŠKUC Magnus, ki delujeta na področju človekovih pravic istospolno usmerjenih, izražata razočaranje in zaskrbljenost zaradi dejstva, da je vlada RS na seji dne 23. 12. 2004 iz postopka v Državnem zboru umaknila predlog zakona o istospolni partnerski zvezi (ZIPZ) in napovedala pripravo novega osnutka, in sicer brez možnosti sodelovanja nevladnih organizacij, ki imajo na tem področju legitimni interes.

Obstoječi predlog zakona, katerega cilj je odpraviti diskriminacijo in zagotoviti enakopravnejši položaj istospolnih parov v primerjavi s pari moškega in ženske, je plod osemletnih prizadevanj in sodelovanja med NVO in MDDSZ RS. Predlog je bil že obravnavan na seji DZ RS, julija 2004, kjer so poslanci in poslanke z glasovanjem odločili, da obstaja utemeljena potreba po ureditvi pravnega statusa istospolnih parov in da je z zakonodajnim postopkom treba nadaljevati. Pričakovali smo, da se bo obravnava zakona nadaljevala po volitvah. Zato smo neprijetno presenečeni, ker vlada ne namerava nadaljevati z zakonodajnim postopkom, ampak skuša pripraviti nov predlog zakona. Po osmih letih dela na zakonskem predlogu smo se torej znašli na ničelni točki.

Smatramo, da je obstoječi predlog zakona kvaliteten in primerljiv s podobnimi zakoni v EU, zato ne vidimo razloga za pisanje novega predloga. S takšnim tempom se nikakor ne moremo strinjati, saj odlašanje odločitev in odgovornosti oblasti glede vprašanja manjšin ne more trajati v nedogled. Odločitev vlade RS za umik obstoječega predloga ZIPZ, potem ko je ta že bil v parlamentarni razpravi, torej za umik zakona sredi zakonodajnega procesa, razumemo kot akutno pomanjkanje politične volje, namerno zavlačevanje in podaljševanje diskriminatornega statusa istospolnih parov. Nobeni demokratični oblasti ne bi smelo biti v interesu ohranjati diskriminacije na kateremkoli področju.

Od vlade RS zato pričakujemo razloge za takšno ravnanje, zlasti pa pojasnilo, zakaj so iz postopka izločene NVO, ki so od leta 1997 imele možnost sodelovati pri pripravi predloga zakona in kakor je tudi v skladu s Poslovnikom vlade, ki omogoča razvoj civilnega dialoga.

Hkrati opozarjamo, da je takšno ravnanje v nasprotju s smernicami EU - po zagotovilih evropskega komisarja za pravosodje, svoboščine in varnost ter podpredsednika Evropske komisije Franca Frattinija ter evropskega komisarja za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimira Špidle ter drugih organov v EU, je prizadevanje za ureditev pravnega statusa istospolnih parov in harmonizacija evropske zakonodaje eden izmed ciljev EU. Večina držav v Evropi zakonsko ureja status istospolnih parov (Nemčija, Francija, Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Danska, Švedska, Norveška, Finska, Islandija, Švica, Luksemburg, Portugalska, Madžarska, Hrvaška), podobni zakoni pa so na poti tudi drugod (Španija, Italija, Avstrija, Irska, Češka, Poljska, Slovaška, Latvija). Bojimo se, da bo Slovenija ostala čisto na repu Evrope. Vlado RS pozivamo, naj ne znižuje že doseženih kriterijev, naj preneha blokirati pravice družbenih manjšin in ravna odgovorno ter v duhu evropskih vrednot.

Nevladne organizacije, ki delujemo na področju pravic istospolno usmerjenih, ne bomo pasivno opazovale kratenja pravic te družbene manjšine, temveč nameravamo z zahtevami za ustavno zajamčeno enakopravnost pred zakonom ter uresničevanje evropskih demokratičnih norm nadaljevati tudi v prihodnje.

ŠKUC-LL, Tatjana Greif
ŠKUC Magnus, Miran Šolinc

ŠKUC-LL
Metelkova 6, Ljubljana
T 4327 306 & 4327 368
M 040 950 973
F 2329 185
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.ljudmila.org/lesbo