Srbija

Gej strejt alijansa (GSA) optužila je danas organizatore Parade ponosa da slučaj prebijanja mladića V.M. (25) grubo koriste u dnevno-političkom prepucavanju i pozvala ih da se bave svojim poslom organizovanja Prajda.
- Ako je ovo naglo interesovanje organizatora parade za slučaj V.M. izraz neke vrste solidarnosti sa LGBT zajednicom i žrtvama nasilja, GSA napominje da se organizatori parade do sada nisu nijednom raspitivali za zdravstveno stanje V.M. kao što nisu ponudili ni bilo kakvu vrstu pomoći, iako informacije o tome mogu dobiti u svakom trenutku - navodi se u saopštenju GSA.

GSA je pozvala organizatore parade da se ne bave stvarima kojima se do sada nisu bavili i da umesto "svaštarenja i preuzimanja agendi drugih organizacija (Nacionalna strategija, zločin iz mržnje, Deklaracija...)", konačno krenu da rade svoj posao, a to je organizovanje Prajda.
- Jer, evo, nekoliko dana pred paradu mi još nismo videli nijedan ozbiljan pokušaj i plan, ni od strane države ni od strane organizatora, da se ona zaista i desi - navodi se u saopštenju Alijanse.
GSA je pozvala organizatore da javnost obaveste ako postoje problemi u organizaciji parade, a posebno ako je reč o problemima sa državom i njenim institucijama, kao i da javno kažu šta će biti njihovi dalji koraci, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine kada je parada zabranjena, a organizatori do poslednjeg dana tvrdili da sve ide kako treba i da imaju punu saradnju sa nadležnim institucijama.
- LGBT osobe i svi oni koji nameravaju da dodju na paradu moraju biti u potpunosti upoznati sa svim okolnostima koje se tiču ove manifestacije i realnost se ne sme se ignorisati, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne. Uostalom, posledice ignorisanja i ulepšavanja nekih drugih delova naše realnosti mogli smo videti u medijima u poslednjih nekoliko meseci - navela je Alijansa.

Beograd prajd: Kazniti odgovorne
Organizacija Beograd prajd zatražila je od policije da intenzivira istragu
Organizacija traži da se privedu napadači na dvojicu mladića u blizini gej kluba u Fruškogorskoj ulici u Beogradu, dok se od premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića traži da osiguraju punu bezbednost građanima koji će učestvovati na Beograd Prajdu 2012.
Napadači ni posle 10 dana nisu privedeni i pored toga što je napad detaljno opisan, što je pronađeno oruđe kojim je izvršeno i što postoje svedoci, podseća se u saopštenju Beograd Prajda.
To može navesti građane na zaključe da se napadi na LGBT zajednicu tretiraju kao manje važni ili da policija ne želi da učini sve što je u njenoj moći kako bi se napad rasvetlio, navodi se u saopštenju.
Beograd prajd je posebno zapanjen činjenicom da su pojedini mediji objavili da "policija zna ko su napadači", ali da i pored toga niko nije uhapšen.
Pozivamo ministra policije Ivicu Dačića da jasno kaže dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju, napominje se u saopštenju, kao i šta je do sada policija uradila kako bi osigurala bezbednost tokom trajanja Beograd Prajda 2012.
U saopštenju se navodi i da su Dačić i Vučić obavezni da, bez odlaganja, primene mere prema onima koji su pretnja za bezbednost.
U skladu sa odlukama Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava, takve mere nikako ne mogu uključivati zabranu Beograd Prajda.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1922
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1512
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1889
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6224
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4126
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4190
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1179
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1694
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1760
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5565
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2729
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3585
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a