Srbija

Po rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović, država je napravila velike pomake u unapređenju tih prava, a usvojena je Strategija za prevenciju i zaštitu diskriminacije

Foto: Tanjug

Istraživanja pokazuju da su Romi i pripadnici LGBT zajednice još uvek najdiskriminisaniji, ali direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović veruje da će do jeseni, za kad je zakazana Parada ponosa, biti stvoreni svi preduslovi da “Prajd” bude održan.

Po njenim rečima, već su vođeni razgovori sa predstavnicima organizatora koji su planirali da tokom “Prajda” organizuju veliki broj debata i okruglih stolova, a da bi sve trebalo da se završi šetnjom.

- Verujem da ćemo mi do tada stvoriti sve preduslove da do šetnje i dođe – rekla je za Tanjug Paunović.

Srbija je, kako kaže, prihvatila i dala saglasnost na preporuke da bi trebalo da obezbedi održavanje “Prajda” i, na taj način, potvrdila da se ide u pravcu održavanja.

Paunović ipak smatra da je bitnije da srpko društvo postane tolerantno, nego da li će nam Evropa odati priznanje ili ne.

Foto: Milena Đorđević

Po rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava, država je napravila velike pomake u unapređenju tih prava, a usvojena je Strategija za prevenciju i zaštitu diskriminacije, kako kaže, po planu – do kraja juna.

Taj dokument posebno je značajan jer definiše politiku vlade do 2018. godine u borbi protiv diskriminacije, a “najbitnije je što se prvi put u srpskom drštvu jasno izdvaja devet posebno osetljivih grupa koje su u najvećem riziku da budu diskriminisane i predviđaju se mere kako da do toga ne dođe”, dodala je.

Ističući značaj usvajanja te strategije pre početka pregovora sa EU, Paunović je precizirala da je “bitno da kada otvorimo razgovore o poglavljima 23 i 24 imamo jasnu politiku vlade u toj oblasti”. Ta poglavlja tiču se vladavine prava, ljudskih prava, prava manjina.

- Koliko je dokument od značaja svedoči i činjenica da je visoka komesarka UN Navi Pilaj tokom nedavnog boravka u Srbiji istakla da je vlada napravila veliki korak donošenjem Strategije –  rekla je.

Foto: Milena Đorđević

Upozoravajući da bi Strategija bez odgovarajućeg Akcionog plana ostala “mrtvo slovo na papiru“, ona je istakla da Akcioni plan mora da bude donet do kraja godine. Na Strategiji su radile i nevladine organizacije, a to će biti slučaj i sa izradom Akcionog plana.

- Želimo da napravimo široku debatu povodom Akcionog plana , da dobro isplaniramo sve aktivnosti, ali ono što nam jeste prevashodni cilj je da dobro povežemo sredstva koja su potrebna za njegovu implementaciju – rekla je Paunović.

Ističući da Strategija i Akcioni plan imaju značaj za pregovore Srbije sa EU, ona je dodala da je usvajanje tih dokumenata ipak najvažnije zbog samih građana.

Po njenim rečima, “napravljeno je puno pomaka u različitim oblastima kada su u pitanju žene, deca, osobe sa invaliditetom, stari, manjine, donošena su brojna dokumenta i data su velika sredstva i od donatora, ali i iz budžeta Srbije”.

Srbija ima dobar zakonodavni okvir i izgrađene kapacitete čime su stvoreni svi preduslovi da pitanja ljudskih i manjinskih prava budu na kvalitetan način rešavana, ali ono što stoji kao veliki problem jeste činjenica da treba raditi na punoj implementaciji zakona.

- Naravno, postoji još uvek posebno ranjeve grupe na čijem položaju i unapređenu se mora još puno raditi – kaže Paunović, navodeći da se po svim istraživanjima jasno izdvajaju Romi i pripadnici LGBT zajednica – ali da to ne znači da je položaj ostalih grupa koje su u riziku od diskriminacije “na nekom zavidnom nivou”.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1925
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1514
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1896
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6229
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4131
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4194
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1182
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1697
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1764
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5572
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2733
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3591
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a