Srbija

Parada ponosa 2013. biće održana 28. septembra u 10 časova u beogradskom parku Manjež - najavili su predstavnici LGBT na konferenciji za štampu koju je obezbeđivala policija.

Očekuju da ove godine ipak održe Prajd: LGBT aktivisti Skup i šetnja  Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, i nazad do Manježa, prijavljen je MUP-u, rekao je aktivista Goran Miletić, dodajući da još ne znaju da li će policija iz bezbednosnih razloga zabraniti Prajd 2013.

Konferencija za štampu organizovana je kako bi se učesnicima Prajda dale tehničke instrukcije o dolasku na skup.

Ulazak u park Manjež biće moguć isključivo između devet i 10 časova pre podne, na punktovima na kojima će se vršiti provera: Trg Slavija, iz pravca Nemanjine ulice i kod restorana "London", na uglu ulica  Kneza Miloša i Kralja Milana.

- S obzirom na to da će skup biti zatvoren, nije moguće priključiti se šetnji nakon deset časova - navode organizatori.

prajd

Na samom ulazu na skup, policija će vršiti proveru, stoga svako ko dolazi, mora imati ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

U Beogradu će toga dana biti znatno pojačano prisustvo policije, procenjuju organizatori, iako od MUP-a nisu dobili nijednu konkretnu informaciju.

- Preporučujemo da se na skup dođe javnim prevozom ili pešice. Treba izbegavati male ulice i prečice, kao i kretanje u većim grupama. Najbolje je da se sa sobom ponese što manje stvari i da garderoba ne bude upadljivih boja, bez obeležja LGBT pokreta kao što su bedževi, zastave ili transparenti, jer će policija da ih oduzima na ulazu u park - rekao je aktivista Boban Stojanović.

Učesnici Brigita Ulson i Jelko Kacin
Glavni govornik na beogradskoj Paradi ponosa 2013 treba da bude Birgita Ulson, ministarka za evropske poslove u Vladi Švedske. Pored nje, organizatori su najavili dolazak Jelka Kacina, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

Organizacioni odbor će obezbediti promotivni materijal koji će deliti na skupu.
Ko dolazi iz unutrašnjosti ili inostranstva, a ne poznaje Beograd, može se javiti organizatorima na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Cela Nedelja ponosa protiče neuobičajeno mirno. Nismo imali nijedan incident. Policija obezbeđuje naše skupove, ali to je potpuno njihova stvar i posao u koji se mi ne mešamo. Ekstremističke grupe nisu ove godine imale veće kampanje protiv Prajda, a pretnji uvek ima, naročito na fejsbuku upućene svim pripadnicima LGBT populacije - rekao je Goran Miletić.

Da li će Prajda biti ili ne, znaće se sutra ujutro, kada bi, u zakonskom roku od 24 sata, policija morala da saopšti bezbednosnu procenu.

prajd

Na pitanje da li je preporuka da se neupadljivo dođe na Prajd svojevrstan poraz, Boban Stojanović je rekao da nije.

- To je samo tehnička preporuka policije i mislim da nije poraz. Naprotiv,  svest o postojanju LGBT manjine i njihovim pravima sve je jača u Srbiji čemu su i mediji doprineli korektnim izveštavanjem. Takođe, kroz debate sa protivnicima LGBT manjine obesmišljeni su njihovi argumenti - kaže Boban Stojanović.