Srbija

GEJ-STREJT ALIJANSA U OTVORENOM PISMU PREMIJERU

Udruženje Gej strejt alijansa (GSA), poslala je otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije, Ivici Dačiću, povodom njegove izjave da homoseksualnost "nije normalna i prirodna". Prenosimo vam u celosti otvoreno pismo Udruženja Gej strejt alijanse upućeno premijeru Ivici Dačiću.

Ivica Dačić "Poštovani gospodine Dačiću,

Obraćamo Vam se u ime udruženja Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) koje se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava LGBT osoba, a u vezi Vaše izjave od pre dva dana, koju su preneli skoro svi mediji u Srbiji, a u kojoj ste odgovarajući na pitanja novinara o mogućnostima održavanja ovogodišnje Parade ponosa i bezbednosti tog događaja, između ostalog izneli stav da homoseksualnost „nije normalna i prirodna“.

Ovakav Vaš stav nas je umnogome iznenadio, ali i razočarao, s obzirom na to da GSA već duži niz godina prati izjave državnih funkcionera i političara koje se odnose na LGBT populaciju i da do sada nismo zabeležili ovakve ili slične homofobične izjave koje dolaze od Vas. Naprotiv, iako ste Više puta kao visoki državni funkcioner i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) bili u situaciji da iznosite svoje stavove o položaju ili aktivnostima LGBT populacije i organizacija u Srbiji, nikada do sada niste dozvolili sebi ovakavu neprimerenu, netačnu i neodgovornu tvrdnju kao u gore pomenutoj izjavi. Takođe, vrlo smo iznenađeni i primetnim odsustvom bilo kakve reakcije od strane domaće i međunarodne javnosti i organizacija kojih se to najviše tiče, te smo odlučili da ne budemo oni koji ćute i prave kompromise koji LGBT populaciji i društvu u celini ne donose ništa dobro. Umesto saopštenja i pukih osuda Vaših reči, a one jesu za svaku osudu, obraćamo Vam se na ovaj način kako bi i Vama i javnosti što podrobnije ukazali na neke od negativnih i svakako dugoročnih posledica koje takva Vaša izjava izaziva, a uz očekivanje da ćete odgovoriti na naša pitanja i učiniti sve da situaciju izazvanu Vašom izjavom ispravite.

Najpre bismo želeli da Vam se obratimo kao predsedniku SPS-a, političke stranke koja se, kako stoji u njenom programu, bori protiv diskriminacije i govora mržnje, za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki Srbije, solidarnost i zaštitu ugroženih i obespravljenih grupa. Mi ne želimo da ulazimo u to da li je Vaš stranački program samo skup lepih reči na papiru i da li je i za lidera partije on obavezujuć, ali nas veoma interesuje da li smatrate da i članovi i članice Vaše stranke koji su ujedno i LGBT osobe, a kao što i sami znate ima ih više od jednog, takođe nisu „normalni“ i da li će svi oni od sada biti u nepovoljnijem položaju od drugih zbog svoje seksualne orijentacije? Da li ćete ih zbog toga što za Vas homoseksualnost više nije „normalna“, pa samim tim nije ni poželjna, eventualno isključiti iz svih stranačkih tokova, oduzeti im mogućnost da u okviru SPS-a biraju i budu birani, ili ćete ih možda isključiti i iz same stranke?

gej parada

S obzirom na to da ste i sami roditelj, ako nam dozvolite takođe nas zanima i da li ste dajući takvu izjavu možda pomislili kako se nakon nje osećaju roditelji LGBT osoba čiju decu nazivate nenormalnom? Da li ste im zapravo rekli da treba da se stide svoje rođene dece? Znate, protivno dominantnom diskursu koji je namerno stvaran u poslednjih nekoliko godina i kroz koji se tvrdi da je biti LGBT osoba suprotstavljeno tzv. porodičnim vrednostima, možda će Vas iznenaditi činjenica da i LGBT osobe, rođene kao takve, imaju porodicu, roditelje, braću i sestre, i već trpe ogroman društveni pritisak. Izjave poput Vaše nikako ne doprinose smanjenju stigmatizacije, poboljšanju njihove sigurnosti i bezbednosti i na kraju krajeva – stepenu prihvatanja njihove različitosti u okviru porodice. S druge strane, da li mislite da ste svim onim roditeljima koji neće da prihvate različitost svoje dece svojom izjavom dali dodatno „opravdanje“ za odbacivanje, a često i psihičko i fizičko nasilje, izbacivanje iz porodičnog doma i tome slično? Mi smatramo da jeste, a vrlo je ironično to što za ovakve posledice Vaše izjave država čiji ste premijer i njene institucije za sada nemaju nikakvo rešenje niti se tim problemima bave.

Na kraju što je i najvažnije – obraćamo Vam se kao predsedniku Vlade koja je izabrana na osnovu glasova građana i građanki Srbije među kojima su i LGBT osobe i koja po Ustavu i zakonima mora da poštuje i zastupa nediskriminaciju i jednakost svih. Ono što Vas najpre molimo da razjasnite jeste pitanje da li je Vaš stav kao premijera o tome da homoseksualnost nije „normalna“ zapravo zvaničan stav cele Vlade Srbije i ukoliko jeste, kada je o njemu raspravljano i zašto je takav stav donešen? Da li će nakon Vaše izjave Vlada Srbije možda u narednom periodu predložiti Skupštini da stavi van snage na primer Zakon o zabrani diskriminacije i druge zakone koji zabranjuju vređanje i diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta? Da li će se Vlada Srbije i nadležne institucije u narednom periodu uopšte baviti poboljšanjem položaja LGBT osoba i smanjenjem nasilja i diskriminacije nad njima ili se sve završava u subotu održavanjem Parade ponosa?

Vi kao premijer i političar, naravno u skladu sa važećim zakonima, svakako imate pravo da donosite odluke koje se tiču održavanja Parade ponosa i drugih aktivnosti za prava LGBT osoba, kao i da politički podržite ili ne podržite te aktivnosti. Čak i GSA koja, na primer, podržava održavanje Parade ponosa nije baš presrećna zbog načina na koji se ona organizuje. O paradi i drugim aktivnostima LGBT pokreta možda možemo i polemisati ali o tome da li je homoseksualnost „nenormalna“ – ne možemo. Naprosto, to je uvreda za sve LGBT osobe u Srbiji i širom sveta koja može izazvati veoma opasne posledice jer implicira da neki građani samo zbog dela svog identiteta tj. nekog svog ličnog svojstva mogu biti proglašeni za manje vredne i građane drugog reda. To posebnu odgovornost i težinu ima onda kada takve uvrede i implikacije dolaze od najviših državnih funkcionera poput Vas.

GSA nesumnjivo poštuje pojedine poteze koje ste do sada povlačili kada je u pitanju poboljšanje položaja LGBT osoba i zaštita njihovih osnovnih prava. Međutim, smatramo da je Vaša izjava data iz pozicije premijera Srbije izuzetno zabrinjavajuća, da je uzdrmala temeljne univerzalne vrednosti i zato mislimo da je nedopustivo da to prećutimo i pravimo se da je sve u najboljem redu, a samo zarad održavanja predstojeće Parade ponosa. To je suviše visoka cena posebno imajući u vidu da Vaš stav može imati nesagledive i kratkoročne i dugoročne posledice po LGBT populaciju i društvo u celini i naterati građane da se okrenu jedni protiv drugih. GSA s punim pravom očekuje i da se parade i druge aktivnosti održavaju i doprinose smanjenju homofobije i da se političari i državni funkcioneri afirmativno odnose prema LGBT populaciji i ne vređaju je, kao i da sistemski i konstantno rade tokom cele godine na smanjenju nasilja i diskriminacije i povećanju tolerancije i prema ovoj populaciji i prema drugim manjinskim grupama a na dobrobit svih građana Srbije. GSA takođe s punim pravom očekuje i da državni funkcioneri koji vode Srbiju zauzmu odgovornu i odlučnu poziciju, posebno kada su u pitanju kompleksne i teške odluke, bilo da se radi o ekonomiji, ljudskim pravima, bezbednosti ili bilo kojoj drugoj oblasti od važnosti za građane i neće prestati to da zahteva od njih.

Rukovodstvo GSA će doći u subotu na zakazanu Paradu ponosa i kao i svi prisutni prošetaće planiranom trasom. Prošetaćemo ne kao građani drugog reda i oni koji nisu „normalni“, već kao ponosne LGBT i strejt osobe koje veruju u jednakost svih građana i u mogućnost da Srbija bude mnogo tolerantnija i naprednija zemlja i kao osobe koje svakodnevno rade na tome, bez obzira na uvrede i pretnje kojima su izložene i bez obzira od koga one dolaze.

Od Vas tražimo da učinite sve što je u Vašoj moći da ispravite negativne posledice svoje izjave i smatramo da je izvinjenje LGBT populaciji zbog toga što ste ih javno okarakterisali kao osobe koje nisu „normalne“ najmanje što možemo da očekujemo.

S poštovanjem,
Gej strejt alijansa"

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a