Srbija

ForumPsovke i govor mržnje prema homoseksualcima objavljeni su u časopisu Foruma beogradskih gimnazija u intervjuu Bore Đorđevića, pevača 'Riblje čorbe'.

Forum beogradskih gimnazija izdaje dvomesečni časopis Forum. U junskom broju u tom magazinu objavljen je intervju sa Borom Đorđevićem. Na pitanje o uticaju škole na povećanje nataliteta, Đorđević je odgovorio kako “pederi nisu prirodna stvar”.

Povodom neizbacivanja đaka iz škole zbog neopravdanih kaže: “Pa koji k... onda uči”, prenosi Blic.

U Forumu kažu da “ne može svako da psuje, ali da u svakoj kulturi postoje oni koji su se za to izborili”.

“Naš časopis ide u celu Srbiju i do sada nije bilo reakcija na intervju. Kada je u pitanju odnos prema LGBT populaciji, slažem se da u društvu postoji problem, ali je pitanje gde bi trebalo da bude granica naše tolerancije. Iz teksta sam shvatio da je muzičar Bora Đorđević protiv Parade ponosa i da je ona nespojiva sa nečim što je korisno za obrazovanje”, kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma, koji dodaje da najviše on odlučuje šta će izaći u časopisu.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa 2013, kaže da je govor mržnje tipičan za Boru Đorđevića i dodaje da tekst objavljen na sajtu Foruma pokazuje prosvetne radnike koji prednjače u negativnim stvarima, umesto u pozitivnim.

“Tako se huška na mržnju, a tamo gde ima mržnje, nema mesta toleranciji”, kaže on.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović protiv je ovakvih tekstova.

“Nije sporan ničiji privatan stav, ali mi se ipak čini da nije u redu objaviti tekst sa takvim kvalifikacijama na tom mestu”, priča Ognjanović.

Forum: Časopis nije namenjen učenicima

U saopštenju Foruma koje je poslato novinskim redakcijama kao reakcija na tekst Blica, stoji da je časopis sindikalno-stručnog karaktera i da je namenjen “isključivo nastavnicima gimnazija u celoj Srbiji. Raspodeljuje se i čita u školskim zbornicama, a nije namenjen učenicima”.

“Smatrali smo da u intervjuu sa Borom Đorđevićem nije potrebno izvršiti korekciju njegove izjave, jer on je javna ličnost koja ima prava da komentariše i odgovori na pitanje koje se odnosilo pre svega na pojavu ‘bele kuge’ i srpsko obrazovanje. Napominjemo da je nastavnička populacija ozbiljna čitalačka grupa koja ume da razlikuje senzacionalizam od ozbiljnih socioloških pojava”, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da Forum nema ništa protiv da i druge zainteresovane strane reaguju i kažu šta misle.

“U tom smislu smo se obratili organizaciji LGBT i G-dinu Goranu Miletiću da u našem sledećem broju daju svoj intervju, ukoliko to budu želeli”, stoji u saopštenju.

 

Preneseno iz Novog Magazina