Srbija

Beograd - Povorke ponosa, koja je trebalo da bude održana sutra, neće biti, organizatori kažu zbog "kapitulacije države pred pretnjama nasiljem".

Posle prepodnevnog sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, organizatori su odlučili da se povorka ne održi na Ušću, kako im je preporučila policija. MUP se na promenu lokacije odlučio, jer ne može da garantuje bezbednost učesnika u centru grada. Organizatori kažu da je im je podrška koju su dobili od države stigla prekasno i da je bila samo deklarativna.

Organizatori: Zabrana Povorke

Organizacioni odbor "Povorke ponosa", u saopštenju izdatom nakon konferencije za štampu, naveo je da je Povorka ponosa zabranjena.

“Iako u rešenju MUP-a stoji preporuka o izmeštanju Povorke ponosa na prostor Ušća ili ispred Platoa Palate Srbije, potpuno je jasno - Povorka ponosa 2009 je zabranjena”, saopštio je organizacioni odbor.

Organi Republike Srbije su ovim rešenjem formalno priznali da nisu u stanju da adekvatno preduprede i kazne pretnje klerofašističkih organizacija i da osiguraju ustavna prava građanki i građana koji su uredno prijavili skup, piše u saopštenju.

 

Organizacioni odbor navodi da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili, te su rešili da se manifestacija ne održi.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, organizatori Povorke saopštili su da su, posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, dobili rešenje od nadležnih da je skup visoko rizičan i da zbog velikog rizika da dođe do ekscesa ne može da se garantuje bezbednost.

"To nije zabrana de jure, ali je zabrana de fakto", rekao je Dušan Kosanović iz organizacionog odbora Povorke.

Predstavnici organizacionog odbora rekli su da je izmeštanje skupa na neku drugu lokaciju - neprihvatljivo.

Organizatori su saopštili da preporuka da se održi skup na nekoj drugoj lokaciji - na Ušću na primer, ne može da se prihvati i da tamo skupa neće biti.

Oni su pojasnili da u zakonskom roku nikakav skup na Ušću nije prijavljen, pa ne može ni da se održi, ali i da povorka na Ušću ne bi postigla cilj - isticanje da su svi građani ravnopravni.

"Simbolika ove manifestacije svuda u svetu je da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani. Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa", rekla je članica Organizacionog odbora Majda Puača.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da je zbog svega što se dogodilo - država kapitulirala pred nasiljem.

Na vest o neodržavanju Povorke stižu brojne reakcije, o kojima možete čitati ovde.

"Poruka da skup ne može da se održi"

Gostujući u vestima TV B92, Dragana Vučković iz organizacionog odbora Povorke objasnila je da su oni jutros imali sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem im je predočeno da se skup zbog visokog rizika izmešta na Ušće.

"Time smo, zapravo, dobili poruku da skup ne može da se održi", navela je ona.

Vučkovićeva je rekla i da im je uručeno rešenje koje je potpisao direktor policije Milorad Veljović, u kome je navedeno da je manifestacija visoko rizična, te da bezbednost tog skupa ne može da se garantuje.

 
 

Dačić: Policija nije zabranila skup
Policija nije zabranila održavanje Povorke ponosa, već je preporučila da se ona, iz bezbednosnih razloga, održi na drugom mestu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, podsetivši da u Srbiji postoji Zakon protiv diskriminacije, rekao da niko ne osporava pravo na ispoljavanje različitosti, ali, kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da ukaže na visok rizik za imovinu i ljudske živote.

Naš predlog je išao ka tome da se izabere lokacija koju će MUP moći da obezbedi, kako ne bi snosio odgovornost ni za jedan ljudski život, rekao je on.

Vlada je predložila lokaciju ispred Palate Srbija ili neku drugu gde bi policija mogla da osigura bezbednost učesnicima skupa i svim građanima, rekao je Dačić.

Saopštenje Vlade Srbije

Vlada Srbije je, uprkos svim bezbednosnim rizicima, odobrila održavanje “Povorke ponosa” i organizatorima preporučila da se skup izmesti na plato ispred Palate Srbije, saopštila je Vlada.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je procenilo da bi na toj lokaciji bila obezbeđena puna sigurnost učesnika skupa i ostalih građana, osiguran potpuni javni red i mir i zaštićena imovina građana, imovina grada Beograda i diplomatsko-konzularna predstavništva", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Održavanje "Povorke ponosa" bilo je predviđeno na platou kod Filozofskog fakulteta u centru Beograda.

Podseća se da je plato ispred Palate Srbije odlukom Skupštine Grada Beograda određen za mesto bezbednog održavanja javnih skupova.
"Vlada Srbije je naložila nadležnim organima da preduzmu sve mere i spreče nasilje, otkriju i privedu pravdi sve one koji prete nasiljem. Vlada će osigurati javni red i mir, bezbednost građana i imovine i obezbediće pravo svakog građanina da izražava svoje ustavom i zakonom zagarantovane slobode", zaključuje se u saopštenju.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1964
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1542
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1944
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6273
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4160
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4225
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1215
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1730
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1796
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5608
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2758
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3625
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a