Svijet

Oxford uveo slobodu oblačenja za transsexualce

Transrodnim studentima na Sveučilištu Oxford biti će dozvoljeno da nose svečanu odjeću koju će birati s obzirom na svoj novi spol.

Nakon intervencije LGBT udruge iz tog kampusa, ustanova je promijenila striktna pravila koja su do sada vladala za studente kada izlaze na ispit ili prisustvuju nekom formalnom, svečanom događaju. Promjene će stupiti na snagu ovog tjedna, što znači da će muškarcima biti dozvoljeno da nose suknje a ženama će biti dozvoljeno da nose odijela, jakne i kravate.

Jess Pumphrey, izvršna direktorica LGBTQ Soc's-a, rekla je da će promjena koja je usvojena doprinjeti tome da vrijeme polaganja ispita i svečanih događanja na univerzitetu budu što manje stresni za transrodne studente.
Za novine Oxford Student je izjavila: "U budućnosti neće biti potrebe za transrodne studente da oblače odjeću u kojoj se ne osjećaju udobno, i neće se morati bojati da će za vrijeme trajanja ispita biti disciplinski gonjeni."

Glasnogovornik Oxford University-a izjavio je: "Propisi su izmijenjeni i dopunjeni da bi se uklonila bilo kakva asocijacija na spol, kao reakcija na pitanja koja su se postavila na Oxford University Studentskom zboru, gdje je rečeno da postojeći propisi nisu u interesu transrodnih studenata."