Svijet

Megan Rapinoe, Judith Arndt, i Carl Hester su među autanim gay olimpijcima koji su impresionirali u Londonu 2012.

Gotovo polovina, 43% gay sportaša koji su autani osvojili su medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Judith Arndt

U usporedbi sa Sjedinjenim Američkim Državama, samo 18% od 530 američkih sportaša došlo je tako blizu cilja.

Od 23-oje autanih gay sportaša među kojima je 20 žena i trojica muškaraca, 10 od njih su osvojili medalje solo ili u grupi.

Da su LGBT tim, osvojili bi četiri zlatne medalje, jedno srebro i dvije brončane.

To znači da bi na službenoj ljestvici nosili broj 19, pobijedivši zemlje poput Španjolske, Brazila i Kanade.

Naravno, ovi natjecatelji su vjerojatno samo dio LGBT osoba koje stvarno sudjeluju na Igrama. Kada bi svi bili autani,  LGBT tim zauzimao bi još više mjesto na ljestvici.

Južnoafrikanka Karen Hultzer koja se natjecala u ženskom streličarstvu - pojedinačno, potvrdila je novinarima svoju seksualnu orijentaciju tijekom Igara.

Izjavila je: "Ja sam strijelac, srednje dobi i lezbijka. Također sam nervozna ujutro prije prve šalice kave. Niti jedan od tih aspekata ne definira tko sam ja, oni su jednostavno dio mene."

"Sretna sam jer moj seksualni identitet nije problem, ne osjetim na svojoj koži razinu diskriminacije i nasilja kojoj su izložene lezbijke u Južnoj Africi. Veselim se danu kada će to postati pitanje istovjetno boji očiju ili omiljenom sushiju".

Australski ronilac Matthew Mitcham, jedan od visokoprofiliranih gej sportaša dijeli slično mišljenje kao Hultzer:

"Idealno bi bilo da seksualnost bude nevažna i nezanimljiva kao boja kose ili očiju, ili čak samo spol u cjelini ", rekao je. "Jednog dana će doći do toga."

No bivši olimpijski prvak, koji je ove godine vrlo tijesno propustio ronilačko finale rekao je da taj dan nije još ovdje:

"Ali sve dok je lako sportašima da izađu bez straha od progona ili gubitka sponzorstva i slično, sve dok se ugodno osjećaju u timu, osobno mi ne smeta pozornost koja se poklanja mojoj seksualnosti, u nadi da bi to moglo utjecati na ostale ljude da se osjećaju bolje".

Nizozemski tim hokejaša na travi osvojio je samo jednu zlatnu medalju, ali ima najviše autanih igračica, s Marilyn Agliotti i Carlien Dirkse van den Heuvel, Kim Lammers i Maartje Paumen koje su pomogle  nizozemskom timu u osvajanju nagrade.

Amerikanka Seimone August pomogla je američkom ženskom košarkaškom timu da stigne do svoje pete uzastopne pobjede, uz rezultat 86-50 protiv Francuske.

Njemica Judith Arndt, prva solo heteroseksualna sportašica koja je osvojila medalju, osvojila je srebro na utrci u cestovnom biciklizmu.

Osim Mitchama, jedini outani atletičari Carl Hester i Edward Gal osvojili su zlato i broncu u konjičkom sportu.

Američka nogometna vezna igračica Megan Rapinoe pridonijela je ženskoj ekipi iz SAD da osvoji zlato, završivši s četiri asistencije i zabivši tri gola. Također, američka teniska zvijezda Lisa Raymond osvojila je broncu u igri parova.

Rapinoe koja se autala početkom ove godine, kaže da je teže muškim sportašima da se autaju nego ženskim.

"Mislim da postoji mnogo gay žena u sportu, što je općepoznato u njihovim timovima, i mogu živjeti poprilično otvoren način života bez da budu izložene medijima", kaže ona. Ali mislim da za muškarce nažalost nije ista klima u svlačionici. "

London 2012 imao je dvostruku količinu autanih homoseksualnih sportaša od Atene 2004 i Pekinga 2008.

Procjene pokazuju da LGBT osobe čine od 1% do 10% ukupnog stanovništva, pa je jasno da 23 sportaša nisu jedini.

OutSports suosnivač Jim Buzinski je rekao: "To je apsurdno mali broj. U odnosu na umjetnost, politiku i poslovni svijet, sport je zadnji ormar u društvu."

Rapinoe kaže da je autanje poboljšalo njenu igru, što se vidi iz dva postignuta gola za momčad američkog nogometa u polufinalu.

"Kao da sam skinula težinu sa svojih ramena ", rekla je ona. "Moje igranje mnogo je bolje nego ikada prije. Mislim da jednostavno uživam u sebi i to me čini sretnom."Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1681
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2088
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6455
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4348
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1340
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1883
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1951
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5823
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2924
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a