Svijet

Tri članice ruskog ženskog punk benda Pussy Riot krive su za 'vjerski huliganizam',  jer su na stageu iskazale protest protiv Putina i progovorile o pravima LGBT osoba.

Pussy Riot

Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich i Nadezhda Tolokonnikova optužene su za 'huliganizam na osnovi vjerske mržnje' zbog pjevanja prosvjedne pjesme u središnjoj Moskovskoj pravoslavnoj katedrali.

Cure su četiri mjeseca provele u pritvoru, a sudac je izrekao presudu na osnovi 'širenja mržnje' i 'grubog potkopavanja društvenog poretka'.

Grupe za ljudska prava osudile su proces suđenja, a Amnesty International se izjasnio da je bio 'politički motiviran'.

Poznate osobe i glazbenici uključujući i Madonnu, Scissor Sisters i Paul McCartney također su dali svoju podršku Pussy Riot i pozvali na njihovo oslobađanje.

Bend je prvobitno suočen sa kaznom do sedam godina zatvora, ali tužitelji traže trogodišnju zatvorsku kaznu.

Tokom prosvjeda u katedrali neki članovi benda imali su maske na licima. Pjesma koja je izvedena poziva Djevicu Mariju da postane feministkinja i protjera Putina. Također kritizira predanost i podršku Putinu od nekih predstavnika ruske pravoslavne crkve.

Ruske vlasti naknadno su uhitile tri članice Pussy Riot benda pod sumnjom da su one te koje su se skrivale pod maskama za vrijeme izvedbe.

Jedna od uhapšenih žena, Nadezhda Tolokonnikova, priznala je da je član veće Pussy Riot grupe i da je sudjelovala u prosvjedu. Druge dvije žene poriču bilo kakvu umiješanost u prosvjed u katedrali.