Svijet

Ruska gay aktivistica za ljudska prava Polina Savchenko koja će sudjelovati na Manchester Pride-u pozva sve ostale učesnike da izraze solidarnost sa obespravljenom gay zajednicom u St Petersburgu.

Sudionici Manchester Pride-a pozvani su da izraze podršku progonjenoj gay zajednici u St Petersburgu slanjem SMS poruke.

Gay rights activist Nikolai Alekseev arrested in St Petersburg

Ruski grad je osuđen od strane svjetskih vođa i aktivista za ljudska prava nakon što je izglasan zakon o anti-gay 'propagandni' kojim se učinkovito onemogućava bilo kakva javna rasprava o LGBT pitanjima ili bilo kakva događanja koja bi bila usmjerena prema gay i trans osobama, uključujući i paradu ponosa.

Manchestersko gradsko vijeće, ( Manchester je St Petersburg-ov grad blizanac u Velikoj Britaniji ), obratilo se dužnosnicima u St Petersburgu sa molbom da stave veto na zakon tijekom njihova posjeta povodom manifestacije obilježavanja 50. godišnjice 'gradova prijatelja', koja se održava ove godine.

I sada Engleska metropola poziva ljude koji će prisustvovati Manchester Pride-u ovaj vikend da ustanu za prava homoseksualaca u St. Petersburgu slanjem SMS poruke ruskim lezbijkama, gayevima, biseksualnom i transrodnom stanovništvu.

Poruke treba slati na 86099 i početi s riječju "PRIDE", te navesti svoje ime i odakle ste. Biti će naplaćeno samo standardno slanje SMS-a, a sve poruke će biti proslijeđene LGBT organizacijama u St. Petersburgu, uključujući 'Coming Out'.

Vijećnica Bev Craig, vodeća članica vijeća Manchester City-a za lezbijska pitanja izjavila je: "Teško je povjerovati da u današnjem svijetu ljudi i dalje mogu biti proganjani od strane države samo zbog svoje seksualnosti. Ali, nažalost to je realnost u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i naš grad pobratim St. Petersburg.

"Ovo je velika prilika da pošaljemo jasnu poruku gay stanovnicima St. Petersburga da stojimo rame uz rame s njima u njihovoj borbi za ravnopravnost."

Još je dodala da je Manchester Pride mnogo više od slavlja.

"Tu je također riječ o solidarnosti, riječ je o prosvjedu, o tome kako treba pokazati ljutnju zbog nepravde", rekla je Mrs Craig i dodala:

"I radi se također o tome da svi mi, i gay i straight, zauzmemo stav i kažemo da je ljudsko dostojanstvo univerzalno pravo. Ponosna sam da možemo pokazati da je politika pozitivni dio parade ponosa."

Jedna od vodećih gay aktivistkinja u Rusiji prisustvovati će paradi ponosa i podijeliti svoja iskustva života u St. Petersburgu. Polina Savchenko jedna je od osnivača LGBT organizacije 'Coming Out' u St Petersburgu, koja pruža veoma veliku podršku gay populaciji u gradu i lobira za LGBT prava.

Polina će se obratiti prisutnima sa glavne pozornice na festivalu, sudjelovati u povorci i sastati se sa predstavnicima LGBT skupine u Manchesteru.

Tema ovogodišnje Parade ponosa u Manchesteru je 'Queer'd Science' u čast gay računalnog genija Alana Turinga čiji je rad u Manchesteru doveo izravno do tehnološke revolucije koja je transformirala sve naše živote.

Nakon što je uhićen zato što je gay, Turing je bio prisiljen proći brutalni tretman 'liječenja' homoseksualnosti. To je dovelo do toga da si je oduzeo život 1954. Ove godine je stogodišnjica njegova rođenja.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3792
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a