Svijet

Ruska gay aktivistica za ljudska prava Polina Savchenko koja će sudjelovati na Manchester Pride-u pozva sve ostale učesnike da izraze solidarnost sa obespravljenom gay zajednicom u St Petersburgu.

Sudionici Manchester Pride-a pozvani su da izraze podršku progonjenoj gay zajednici u St Petersburgu slanjem SMS poruke.

Gay rights activist Nikolai Alekseev arrested in St Petersburg

Ruski grad je osuđen od strane svjetskih vođa i aktivista za ljudska prava nakon što je izglasan zakon o anti-gay 'propagandni' kojim se učinkovito onemogućava bilo kakva javna rasprava o LGBT pitanjima ili bilo kakva događanja koja bi bila usmjerena prema gay i trans osobama, uključujući i paradu ponosa.

Manchestersko gradsko vijeće, ( Manchester je St Petersburg-ov grad blizanac u Velikoj Britaniji ), obratilo se dužnosnicima u St Petersburgu sa molbom da stave veto na zakon tijekom njihova posjeta povodom manifestacije obilježavanja 50. godišnjice 'gradova prijatelja', koja se održava ove godine.

I sada Engleska metropola poziva ljude koji će prisustvovati Manchester Pride-u ovaj vikend da ustanu za prava homoseksualaca u St. Petersburgu slanjem SMS poruke ruskim lezbijkama, gayevima, biseksualnom i transrodnom stanovništvu.

Poruke treba slati na 86099 i početi s riječju "PRIDE", te navesti svoje ime i odakle ste. Biti će naplaćeno samo standardno slanje SMS-a, a sve poruke će biti proslijeđene LGBT organizacijama u St. Petersburgu, uključujući 'Coming Out'.

Vijećnica Bev Craig, vodeća članica vijeća Manchester City-a za lezbijska pitanja izjavila je: "Teško je povjerovati da u današnjem svijetu ljudi i dalje mogu biti proganjani od strane države samo zbog svoje seksualnosti. Ali, nažalost to je realnost u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i naš grad pobratim St. Petersburg.

"Ovo je velika prilika da pošaljemo jasnu poruku gay stanovnicima St. Petersburga da stojimo rame uz rame s njima u njihovoj borbi za ravnopravnost."

Još je dodala da je Manchester Pride mnogo više od slavlja.

"Tu je također riječ o solidarnosti, riječ je o prosvjedu, o tome kako treba pokazati ljutnju zbog nepravde", rekla je Mrs Craig i dodala:

"I radi se također o tome da svi mi, i gay i straight, zauzmemo stav i kažemo da je ljudsko dostojanstvo univerzalno pravo. Ponosna sam da možemo pokazati da je politika pozitivni dio parade ponosa."

Jedna od vodećih gay aktivistkinja u Rusiji prisustvovati će paradi ponosa i podijeliti svoja iskustva života u St. Petersburgu. Polina Savchenko jedna je od osnivača LGBT organizacije 'Coming Out' u St Petersburgu, koja pruža veoma veliku podršku gay populaciji u gradu i lobira za LGBT prava.

Polina će se obratiti prisutnima sa glavne pozornice na festivalu, sudjelovati u povorci i sastati se sa predstavnicima LGBT skupine u Manchesteru.

Tema ovogodišnje Parade ponosa u Manchesteru je 'Queer'd Science' u čast gay računalnog genija Alana Turinga čiji je rad u Manchesteru doveo izravno do tehnološke revolucije koja je transformirala sve naše živote.

Nakon što je uhićen zato što je gay, Turing je bio prisiljen proći brutalni tretman 'liječenja' homoseksualnosti. To je dovelo do toga da si je oduzeo život 1954. Ove godine je stogodišnjica njegova rođenja.