Svijet

U predizbornoj kampanji koja je sadržavala paket reformi, francuski predsjednik Francois Hollande je između ostalog obećao da će omogućiti homoseksualnim parovima da sklapaju brakove i usvajaju djecu.

Francois Hollande

U vezi tog pitanja izjavio je: "Sloboda je mogućnost da se dvoje ljudi ujedini u ljubavi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Jednakost je omogućiti bilo kojem paru da bude podjednako uključen u prava obiteljskog zakona bez pravne diskriminacije."

Dosadašnjim svojim radom dokazao je da njegova obećanja nisu samo prazno slovo na papiru, pa je vrlo vjerojatno da će zakon o istospolnim brakovima i usvajanju djece od strane istospolnih parova biti usvojen do početka 2013. god.

Francuski premijer Jean Marc Ayrault istaknuo je da će ta dva zakona biti poslana u Narodnu skupštinu i Senat u listopadu, nakon čega će istospolni brakovi kao i usvajanje djece postati pravno važeći.

Unatoč naporima da se u Francuskoj odvoji država od crkve, katolički biskupi ogorčeni su predloženim LGBT reformama. Tako su iščeprkali tradiciju koja se nije provodila još od 2. svjetskog rata i upriličili anty-gay molitveni dan u kojem pozivaju dužnosnike da 'izdignu glas razuma za opće dobro iznad pritiska koji im je nametnut da bi se zadovoljili posebni interesi'.

Na to je reagirao Nicolas Gougain, predstavnik organizacije za LGBT prava rekavši: "Možemo računati na dobivanje većine u parlamentu, i nikakva molitva neće biti u mogućnosti blokirati ovu neophodnu legalizaciju. Vjeri nije mjesto u politici. "

 

Izvor: GSN