Svijet

Pionira u borbi za LGBT prava, Allana Horsfalla njegovi prijatelji, kao i aktivisti smatraju izumiteljem britanskog pokreta za gay prava.

Jedan od britanskih pionira najznačajnijih u borbi za LGBT prava, Allan Horsfall, umro je u 84-oj godini.

Allan Horsfall

Aktualne aktivistice i aktivisti odali su počast Horsfallu koji je sudjelovao u postavljanju temelja prve organizacije koja se borila za prava homoseksualaca pod nazivom 'Homosexual Law Reform Committee' 1964. godine.

Organizacija je prerasla u 'Kampanju za ravnopravnost LGBT populacije' koja je još uvijek aktualna, i zapravo je preteča modernih gay organizacija za ljudska prava, kao što je Stonewall.

Horsfall je također bio političar, laburist.

Peter Tatchell, jedan od najpoznatijih britanskih boraca za LGBT prava rekao je: "Allan je nedvojbeno djed modernog pokreta za prava homoseksualaca u Velikoj Britaniji.
Svi mi hodamo u Allanovoj sjeni. Bio je aktivan u LGBT kampanji skoro do kraja svoga života. Allan zaslužuje Queer pogreb na državnoj razini."

George Broadhead, još jedan veteran LGBT aktivizma i humanist, rekao je: "Kao i ugledni gay humanista Anthony Grey koji je umro 2010. god, i Allan je dao nemjerljiv doprinos u kampanji za LGBT prava.
Vrlo malo ljudi danas ima koji su čuli za njega. No, u tim danima držati glavu visoko uzdignuto bila je velika hrabrost. Imao je velikuh problema u svojoj Laburističkoj stranci zbog umiješanosti u borbu za prava homoseksualaca, ali netko je morao započeti tu borbu."

Dok je Ray Gosling, koji je vodio kampanju uz Horsfalla, rekao: 'Allanov doprinos gay pravima je taj da ih je on izmislio. Bio je osnivač svega toga i velika inspiracija za mene, i divan, divan prijatelj. Imao je prekrasan život sve do posljednjih nekoliko dana."

Horsfall je 1950. postao lokalni vijećnik u Nelsonu, u sjeverozapadnom dijelu Engleske, i počeo je otkrivati nedosljednosti u načinu na koji se primjenjivao zakon protiv homoseksualnosti u Velikoj Britaniji.

Jedan javni muški WC korišten je kao sastajalište za pružanje seksualnih usluga među gay muškarcima, i to mjesto bilo je dobro poznato policiji i sucima, a usprkos tome nikada u 30 godina nije bilo nikakvog progona ni osude.

No s druge strane, policija bi uhitila osumnjičenu gay ili biseksualnu osobu, pretražila njen adresar i uhapsila mnoge osobe iz tog adresara. Oni bi tada bili pozvani na sud i optuženi da djeluju kao 'homoseksualni prsten', tj nekakav zatvoreni krug iako se mnogi od njih nisu uopće poznavali.

Ovi događaji nadahnuli su Horsfalla u osnivanju 'Društva za reformu zakona o homoseksualnosti', što je kasnije preraslo u 'Kampanju za ravnopravnost LGBT populacije' koja je u jednom trenutku imala tisuće članova u cijeloj Velikoj Britaniji.

Čak i nakon što je homoseksualnost u Velikoj Britaniji u 1967 bila dekriminalizirana za odnos između dvoje homoseksualaca starijih od 21 godine bez prisustva treće osobe, Horsfall je nastavio sa kampanjom i njegovo djelovanje trajalo je 50 godina.

U 1998 je radio na slučaju Boltona Seven - radilo se o skupini muškaraca koji su imali spolne odnose međusobno i svaki od njih je bio procesuiran, jer iako je homoseksualnost bila legalna, grupni seks između muškaraca nije.

To je bio posljednji veliki slučaj koji je stigao na sud prije nego što je zakon o seksualnim deliktima u Velikoj Britaniji izjednačen za gay i straight osobe - s izuzetkom seksa u javnim WC-ima koji i dalje spada pod kazneno djelo, a uglavnom je usmjeren na muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima.

Počast Allanovu životu biti će odana na pogrebnoj ceremoniji koja će se održati u Overdale Krematoriju, Bolton, Engleska u 14:45 6. rujna 2012.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2172
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1711
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2119
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6494
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4374
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4386
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1371
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1913
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1979
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5868
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2952
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3791
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a