Svijet

Pionira u borbi za LGBT prava, Allana Horsfalla njegovi prijatelji, kao i aktivisti smatraju izumiteljem britanskog pokreta za gay prava.

Jedan od britanskih pionira najznačajnijih u borbi za LGBT prava, Allan Horsfall, umro je u 84-oj godini.

Allan Horsfall

Aktualne aktivistice i aktivisti odali su počast Horsfallu koji je sudjelovao u postavljanju temelja prve organizacije koja se borila za prava homoseksualaca pod nazivom 'Homosexual Law Reform Committee' 1964. godine.

Organizacija je prerasla u 'Kampanju za ravnopravnost LGBT populacije' koja je još uvijek aktualna, i zapravo je preteča modernih gay organizacija za ljudska prava, kao što je Stonewall.

Horsfall je također bio političar, laburist.

Peter Tatchell, jedan od najpoznatijih britanskih boraca za LGBT prava rekao je: "Allan je nedvojbeno djed modernog pokreta za prava homoseksualaca u Velikoj Britaniji.
Svi mi hodamo u Allanovoj sjeni. Bio je aktivan u LGBT kampanji skoro do kraja svoga života. Allan zaslužuje Queer pogreb na državnoj razini."

George Broadhead, još jedan veteran LGBT aktivizma i humanist, rekao je: "Kao i ugledni gay humanista Anthony Grey koji je umro 2010. god, i Allan je dao nemjerljiv doprinos u kampanji za LGBT prava.
Vrlo malo ljudi danas ima koji su čuli za njega. No, u tim danima držati glavu visoko uzdignuto bila je velika hrabrost. Imao je velikuh problema u svojoj Laburističkoj stranci zbog umiješanosti u borbu za prava homoseksualaca, ali netko je morao započeti tu borbu."

Dok je Ray Gosling, koji je vodio kampanju uz Horsfalla, rekao: 'Allanov doprinos gay pravima je taj da ih je on izmislio. Bio je osnivač svega toga i velika inspiracija za mene, i divan, divan prijatelj. Imao je prekrasan život sve do posljednjih nekoliko dana."

Horsfall je 1950. postao lokalni vijećnik u Nelsonu, u sjeverozapadnom dijelu Engleske, i počeo je otkrivati nedosljednosti u načinu na koji se primjenjivao zakon protiv homoseksualnosti u Velikoj Britaniji.

Jedan javni muški WC korišten je kao sastajalište za pružanje seksualnih usluga među gay muškarcima, i to mjesto bilo je dobro poznato policiji i sucima, a usprkos tome nikada u 30 godina nije bilo nikakvog progona ni osude.

No s druge strane, policija bi uhitila osumnjičenu gay ili biseksualnu osobu, pretražila njen adresar i uhapsila mnoge osobe iz tog adresara. Oni bi tada bili pozvani na sud i optuženi da djeluju kao 'homoseksualni prsten', tj nekakav zatvoreni krug iako se mnogi od njih nisu uopće poznavali.

Ovi događaji nadahnuli su Horsfalla u osnivanju 'Društva za reformu zakona o homoseksualnosti', što je kasnije preraslo u 'Kampanju za ravnopravnost LGBT populacije' koja je u jednom trenutku imala tisuće članova u cijeloj Velikoj Britaniji.

Čak i nakon što je homoseksualnost u Velikoj Britaniji u 1967 bila dekriminalizirana za odnos između dvoje homoseksualaca starijih od 21 godine bez prisustva treće osobe, Horsfall je nastavio sa kampanjom i njegovo djelovanje trajalo je 50 godina.

U 1998 je radio na slučaju Boltona Seven - radilo se o skupini muškaraca koji su imali spolne odnose međusobno i svaki od njih je bio procesuiran, jer iako je homoseksualnost bila legalna, grupni seks između muškaraca nije.

To je bio posljednji veliki slučaj koji je stigao na sud prije nego što je zakon o seksualnim deliktima u Velikoj Britaniji izjednačen za gay i straight osobe - s izuzetkom seksa u javnim WC-ima koji i dalje spada pod kazneno djelo, a uglavnom je usmjeren na muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima.

Počast Allanovu životu biti će odana na pogrebnoj ceremoniji koja će se održati u Overdale Krematoriju, Bolton, Engleska u 14:45 6. rujna 2012.