Svijet

lesbians

Zakon američke savezne države Kalifornije - prvi te vrste - o zabrani licenciranim psihoterapeutima da “savetuju” homoseksualne maloletnike kako da postanu heteroseksualni, na probi je od petka kada su advokati zastupnika "popravne terapije" zatražili od saveznog sudije SAD da spreči tu zabranu


Savezni okružni sud u Sakramentu je održao raspravu o tome da li taj zakon krši Prvi amandman Ustava SAD - o slobodi govora, i da li treba sprečiti njegovo stupanje na snagu 1. januara.

Obaranje zakona traže četiri advokata i dva para roditelja koji kažu da je njihovim maloletnim sinovima savetovanje psihologa pomoglo da odustanu od homoseksualne orijentacije.

Jedan advokat traži bar odlaganje stupanja novog zakona na snagu dok se suđenje ne završi, tvrdeći da bi zabrana prisilila mlade ljude koji ne žele da budu homoseksualci, da pomoć zatraže od nelicenciranih psiholoških savetnika.

"U suštini se radi o veoma dramatičnom mešanju u odnos lekara i pacijenta", rekao je advokat.

Državni pravobranioci međutim kažu da je zabrana prikladna jer država želi da zaštiti mlade ljude od prakse zasnovane na pretpostavci da treba menjati seksualnu orijentaciju pojedinca, umesto da se homoseksualnost smatra zdravim delom ljudskog iskustva.

"Država je učinila ono što je u njenoj moći i što joj je dužnost: da zabrani postupak koji ne radi, koji je naučno diskreditovan i kojeg su se odrekla sva vodeća udruženja za mentalno zdravlje", rekao je jedan od pravobranilaca o "preobraćanju" homoseksualaca.

Zakon koji je donela Skupština Kalifornije, a guverner Džeri Braun potpisao oktobra, utvrđuje da se stručnjaci za mentalno zdravlje, kao što su psiholozi, socijalni radnici, porodični savetnici, psihijatri, koji klijente mlađe od 18 godina podvrgavaju "naporu za promenu seksualne orijentacije", time ponašaju neprofesionalno te će biti podvrgnuti disciplinskom postupku državnih odbora za licenciranje.

Prvo ročište je proteklo u razjašnjavanju da li je psihološki postupak koji je na meti zakona, u nadležnosti vlasti savezne države, ili predstavlja protivustavno ograničenje savezne, ustavne odredbe o slobodi govora.

Sud je odluku najavio za iduću nedelju.